Actualizare 2 noiembrie 2017: Pentru că unii cititori nu au observat și pot fi induși în eroare, ne vedem nevoiți să precizăm că acest articol a fost publicat în luna noiembrie 2016.

O ancheta jurnalistica tvmneamt.ro, realizata in urma cu aproximativ o luna de zile, a scos la iveala lucruri cat se poate de grave si care in mod normal ar trebui sa provoace un cutremur in sistemul de invatamant nemtean si chiar national. Dezvaluirile noastre ar trebui sa se lase si cu niscaiva capete cazute, nu numai din invatamant ci si din randul autoritatilor.

O spunem cu maxima responsabilitate si cat se poate de raspicat. Treziti-va, ca deja este tarziu! In licee si scoli generale din Piatra- Neamt se face trafic de droguri iar copii de clasele VIII- XII fac trafic de droguri chiar in institutiile unde invata si pe strazi.

Fenomenul este extrem de grav si  fara exagerare, autoritatile par depasite de situatie. Si cand spunem autotritati ne referim in primul rand la administratia locala si la politia nationala si o sa vedeti si de ce spunem asta.

Ancheta noastra a pornit de la sesizarea rudelor unui elev de varsta destul de frageda, dintr-o familie fara probleme si cu o situatie materiala fara lipsuri, care in doua randuri a ajuns acasa fiind vizibil sub efectul unor subsante de genul asa-numitelor ”etnobotanice”, manifestand-se ca atare. Rudele, prin mijloacele pe care au putut ele sa le foloseasca au aflat ca substantele fusesera consumate la scoala si ATENTIE!, obtinute tot la scoala.

De aici am intrat noi pe fir si am dat peste niste realitati de-a dreptul cutremuratoare.

Important! Noi avem informatii si probe inclusiv foto despre elevi de la trei licee si o scoala generala, dar deocamdata nu o sa facem public niciun nume de institutie de invatamant, cu atat mai putin de elevi, din motive lesne de inteles. In scolile de care facem vorbire se consuma marijuana si etnobotanice si pana la ora asta avem numele si prenumele a 11 elevi de la cele trei licee si de la scoala generala de care pomeneam mai sus, care consuma si fac trafic de astfel de substante, nu doar in unitatile scolare unde invata ci si la altele si chiar in unele locuri din oras, cum ar fi la evenimente publice in aer liber (concerte, etc.)

Pentru ca informatiile s-au confirmat extrem de repede, ne-am dat seama ca problema e mult mai grava decat ne-am imaginat si aproape sigur, exista la nivelul intregului municipiu. Pentru a ne proteja sursele am decis sa oprim ancheta si sa aducem la cunostinta autoritatilor neoficial, ceea ce am descoperit noi, fiind hotarati sa nu facem publice informatiile, pentru a nu pune in garda pe cei implicati si pentru  a putea fi descoperita toata reteaua.

Prin urmare, am contactat neoficial oameni din Primaria Piatra- Neamt, din politie, politicieni si pe  unul dintre directorii unuia dintre liceele vizate, i-am informat asupra gravitatii a ceea ce se intampla si  trebuie sa recunoastem ca nu ne-am asteptat sa nu aiba nicio reactie, in afara de sa se mire si sa se arate ingrijorati, apoi sa ne promita ca vom fi contactati pentru a oferi detaliile si probele pe care le avem.

   Asta se intampla in urma cu vreo doua saptamani. De atunci, niciunul dintre cei pe care i-am informat nu s-a aratat interesat de situatie si nu a fosr nici macar curios sa vada ce informatii detinem.

De aceea publicam astazi rezultatele anchetei noastre si ne asumam orice risc in fata incompetentei autoritatilor, dupa ce le-am dat mura in gura, pentru ca este in joc viata, destinul, si sanatatea a sute de copii si familii care-si trimit odraslele la scoala, intr-un sistem care cel putin teoretic ar trebui sa-i educe si sa-i protejeze, macar cat se afla la orele de curs.

Este incredibil cum la unul dintre licee (avem probe foto in acest sens), in fiecare pauza, intre 20 si 40 de elevi ies pe poarta scolii si se aduna in spatele unui bloc de vizavi de scoala, unde fumeaza si unde primesc (nu in fiecare pauza), tigari cu etnobotanice, marijuana sau plicuri cu substante, de la alti elevi de la alte scoli, care fac trafic de astfel de substante.

Cum de nu-i vede nimeni daca prin regulamentul scolar este interzisa iesirea din curtea scolii in timpul orelor de curs si cum de profesorul sau dirigintele de la clasa in care intra ei imediat dupa ce au fumat, nu simte miros sau nu vede modificari in comportamenetul elevilor?

Cum de s-a ajuns la o retea de deal-eri de droguri din randul elevilor cu varste atat de fragede, sub  ochii a zeci de profesori?

Cum de se petrec scene ca in cele mai rau famate gheto-uri, in fata scolilor in buricul targului, unde vin elevi si fac oferta catre alti elevi: ”Fumezi? Nu vrei ceva mai tare decat tigara?” Unde sunt structurile de politie, de informatii, DIICOT, etc? Cum naiba de se poate destructura o retea de trei curve si doi pesti, in timp ce drogurile si traficantii sunt la vedere prin scoli, fara sa-i deranjeze nimeni.

De ce se cheltuie bani din bugetele institutiilor publice catre ONG-uri pe niste asa-zise proiecte de lupta impotriva consumului de droguri in randul elvilor, in timp ce scolile sunt centre de trafic. Un exemplu in acest sens este Asociatia Aquila reprezentata de Veronica Ropotica, cea care organizeaza tot felul de sindrofii (actiuni de prevenire nu sunt decat pe hartie si realitatea demonstreaza asta) pe bani publici si fonduri europene, cu fursecuri si apa minerala, denumindu-le pompos ”lupta impotriva drogurilor”, unde inghesuie cateva zeci de elevi carora le insira vorbe aiurea, pe post de sfaturi cu rezultate care se vad, adica ZERO.

Am luat in calcul si varianta ca lucrurile acestea sa se petreaca de foarte putin timp si nu a aflat cine trebuie, de aceea nu s-au luat masuri. Nu, din ce am aflat noi, asta se intampla de cel putin un an, dar banuielile noastre sunt ca problema e mult mai veche si lucrurile par scapate de sub control.

In mod cert, in spatele elevilor traficanti sunt persoane adulte, pentru ca modul in care ”sunt prinsi de nas” elevii carora li se face oferta, este mai mult decat cunoscut. Li se da tigari gratis. De exemplu, unui elev i s-au dat in trei saptamani 100 de tigari gratis, pana a devenit dependent.

In aceasta dimineata l-am contactat pe seful Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, Viorel Stan, care credeam ca fusese deja informat de directorul liceului de care vorbeam mai sus, caruia noi i-am pus in fata negru pe alb rezultatele anchetei. Nu fusese informat si a aflat totul de la noi: ”Sunt stupefiat. Nu-mi imaginam ca se intampla asa ceva in judetul Neamt. Nu am  auzit pana acum asa ceva. Voi lua act de ceea ce mi-ati relatat si voi lua masuri.”

Pentru a nu se face speculatii, precizam ca nici Dragos Chitic nu a fost informat pentru ca e asa de ”transparent” incat nu ne raspunde la telefon, decat daca e cu niste aplauze sau ceva.

Vrem ca prin publicare acestui material de presa, daca autoritatile tot sunt depasite de situatie, macar parintii sa fie pusi in garda si sa-si supravegheze cu maxima atentie copiii, indiferent la ce scoala din oras invata, pentru ca fenomenul pare a fi generalizat. Nu vrem sub nicio forma sa inducem panica si mergem pe principiul proverbului ”Frica pazeste bostanaria”. Deci, ATENTIE PARINTI!, ca pana se trezesc factorii responsabili, va puteti trezi cu copiii nenorociti pe viata.

 Reamintim disponibilitatea noastra de a colabora cu orice autoritate si de a pune la dispozitie toate informatiile de care dispunem.

 Totodata, atragem atentia ca daca nici in zilele urmatoare nu reactioneaza nicio institutie care poate lua masuri, vom publica cu orice risc toate numele scolilor unde se face trafic de droguri, toate pozele necenzurate si numele elevilor traficanti, chiar daca sunt minori, pentru ca nu putem asista pasivi la distrugerea unei intregi generatii, sub ochii nostri.

Ionut CORFU

 

28 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.