Reprezentantii a trei societati comerciale din judet sunt anchetati de procurori dupa ce au primit la munca persoane fara sa le fi incheiat contracte in prealabil. Situatia a fost depistata la ultimele controale efectuate de inspectorii de munca, acestia verificand 225 de firme, dintre care la 23 au gasit 82 de persoane care munceau la negru.

Nicolae harlea – Purtator de Cuvant ITM Neamt
„Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 38 de sanctiuni contraventionale, din care 27 de amenzi care au insumat 301.800 lei. De asemenea, cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale de angajare a fost de 290.000 lei in cazul celor 23 de angajatori.“
Inspectorii au depistat la 3 dintre angajatori un numar record de persoane fara contracte individuale, respectiv 53 de persoane. In fiecare din aceste situatii s-a inaintat organelor de cercetare penala documentatia pentru a se stabili daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 264, alin. 4 din Legea nr.53/2003 republicata, referitor la primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare. Nu doar lipsa contractului individual de munca a fost sanctionata, ci si inregistrarea tardiva a documentului in Revisal. Legea impune ca termen de oficializare a contractului individual cel putin data anterioara primirii efective la munca a unei persoane. Or, acest lucru nu a fost respectat la 44 de unitati economice, in cazul a 92 de persoane. Au fost dispuse avertismente si masuri de remediere a celorlalte neconformitati constatate cu ocazia acestor verificari, fiind aplicata si o amenda de 300 de lei.
La alte 291 de firme, inspectorii au verificat modul cum se respecta si se aplica normele de protectia muncii. Au fost gasite nereguli la jumatate dintre agentii economici controlasi, amenzile insumand 61.500 de lei.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.