In aceasta perioada se deruleaza anchetele sociale in baza carora vor fi acordate bursele guvernamentale „Bani de liceu” pentru anul scolar 2014-2015. Pana la 1 octombrie 2014 au fost depuse cererile, iar in perioada 1- 23 octombrie se fac verificarile de rigoare pentru stabilirea eligibilitatii. Anul trecut au obtinut bursa peste 3600 de elevi din Neamt.
Potrivit legislatiei in vigoare, de „Bani de liceu” beneficiaza elevii care se afla in intretinerea familiilor al caror venit brut lunar pe membru de familie, realizat in ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului este de maxim 150 lei. Trebuie insa stiut faptul ca, la stabilirea venitului brut se iau in calcul doar veniturile cu caracter permanent, respectiv salariul, veniturile din activitati independente, pensie alimentara, de urmas, chirii, dividente, alocatie de plasament si tichete de masa. Nu se iau in calcul alocatiile de stat pentru copii, cea suplimentara pentru familiile cu multi copii, alocatia complementara, de sustinere, de somaj, de studii, sociale, ajutorul social privind venitul minim garantat acordat parintilor si alte ajutoare cu caracter social acordate elevilor.
Legiuitorul a mai stabilit ca nu pot beneficia de bursa guvernamentala elevii care fac parte din familii ce detin o serie de bunuri considerate a nu fi de stricta necesitate. Desi pare greu de crezut, si detinerea de utilaje de prelucrare agricola: presa de ulei, moara de cereale, aparat de daracit, cazan de fabricat rachiu si altele asemenea constituie motiv de excludere a elevului de la plata bursei.
Legea subliniaza ca beneficiarul nu trebuie sa aiba in gospodarie mai mult de 3 bovine, 5 porci, 20 de capre sau oi, 2 cai, 50 de iepuri, 80 de pasari sau 15 familii de albine.
Familia din care provine solicitantul de bursa nu poate avea in proprietate cladiri in afara locuintei de domiciliu, aparatura electronica precum aparate de filmat, camere video, video interfon, amplificatoare audio, combine audio-video, laptop-uri, copiatoare xerox, obiecte de valoare: tablouri si obiecte de arta, obiecte ornamentale din metale pretioase, obiecte de cristal si portelan de mare valoare, blanuri de valoare mare. De asemenea, daca familia detine mijloace de transport cu o vechime mai mica de 10 ani, elevul este exclus de la bursa. Motiv de excludere de la plata bursei este si detinerea de utilaje agricole: tractor, combina, semanatoare, seceratoare si alte utilaje agricole cu tractiune mecanica.
Lista beneficiarilor de bursa va fi publicata pe 28 octombrie, iar pana pe 2 noiembrie vor putea fi depuse contestatii, acestea urmand a fi rezolvate pana pe 6 noiembrie.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.