Primarul Andrei Carabelea a susținut astăzi o conferință de presă chiar pe șantierul de pe B-dul Traian, unde ieri a început asfaltarea, aceasta fiind etapa finală a lucrărilor. Carabelea a vorbit despre provocările și cheltuielile suplimentare pe care le-au presupus aceste proiecte moștenite, despre termenul de finalizare, dar și despre penalitățile cu care au fost sancționați constructorii.
Edilul a precizat încă de la început, că prelungirea termenelor pentru lucrări, a fost cauzată în primul rând, pentru că s-a dorit schimbarea rețelei de apă, aspect neprevăzut de fosta administrație a orașului în acest proiect de mobilitate urbană, adică s-ar fi turnat asfalt peste țevi sparte. ”Am decis să fac această conferință de presă, pentru a preciza niște lucruri referitoare la cele mai importante lucrări din oraș, din această perioadă și din ultimii ani, bineînțeles. O lucrare care a fost grevată de probabil cea mai dificilă dintre lucrările din municipiu, și anume, înființarea noii magistrale de apă.
Dacă toate lucrurile s-ar fi făcut din timp, ar fi fost pregătite și de precedentele administrații, acest proiect ar fi fost cu mult înainte finalizat. Astăzi suntem în fața dumneavoastră pentru a vă răspunde mai cu seamă la întrebări. Ceea ce vă pot spune în momentul de față și ce vă precizez, este că primăria și-a făcut datoria și a căutat soluțiile pe care alții nu au fost în stare să le găsească și nu au vrut să le găsească.”
Carabelea reamintește că prin schimbarea rețelei de apă de pe cele două bulevarde, primăria a făcut de fapt treaba altora. ”Obligația reabilitării infrastructurii de apă și canal de pe raza municipiului, aparținea altora. Respectiv, proprietar, care este Consiliul Județean și operator, Compania județeană de apă Apa Serv. Din păcate, cei doi actori importanți nu au binevoit să-și asume această investiție și pentru că am decis să rezolvăm problema și nu să căutăm vinovați, am demarat investiția și am reușit să prindem din urmă și să realizăm magistrala de apă înaintea modernizării drumului. Pentru că nu putem face lucrări doar la suprafață, ci să facem lucrări temeinice pentru o dezvoltare durabilă a municipiului.”
Fostul primar Chitic a fost și el atins de Carabelea, pentru că a făcut un proiect doar cu asfalt, fără să se umble la utilități. ”Faptul că această nouă investiție (n.red. magistrala de apă) demarată ulterior, pentru că fostul primar nu s-a preocupat de realizarea și punerea la punct a rețelelor de utilități, am demarat și magistrala de apă. Cu studiu de fezabilitate, proiect tehnic și execuție, contractate toate, în ultimii trei ani și jumătate, adică în mandatul meu. Astăzi, avem conducta realizată în totalitate. Avem 99% realizată rețeaua de apă pe Traian, unde s-au făcut deja și lucrările de stabilizare. Continuăm până la finalizarea contractului, data limită, fiind 31 iulie”
Întrebat despre întârzierile lucrărilor, primarul a spus: ”Răspunsul este destul de complex. Pentru că, pe de o parte, vorbim despre o întârziere destul de consistentă, estimăm undeva la 8 luni, din cauza condițiilor legate de magistrala de apă. Vorbim despre un proiect care nu era pregătit. Era finalizat proiectul tehnic pentru coridorul de mobilitate, dar magistrala de apă, rețelele de apă, rețelele de canalizare, pur și simplu au fost total ignorate de administrația precedentă (…) Mai mult decât atât, Apa Serv a venit cu niște condiții tehnice aproape nejustificate. Conductă din oțel, în condițiile în care acestea sunt și mai scumpe, și mai greu de transportat, și mai greu de manevrat, trebuie și sudată în șant, nimeni nu a putut anticipa faptul că aceste canale vor fi inundate de apa din avariile existente pe vechea rețea. Toate aceste lucruri au dus la întârzieri”
Pe tema întârzierilor, a intervenit și inginerul Andrei Păvăleanu, consilierul personal al primarului Carabelea, cel care se ocupă cu monitorizarea zilnică a șantierului: ”Pe întreg Traianul, până în față la spital, tot solul a fost suprasaturat cu apă din vechea magistrală de apă. S-a lucrat numai în epuisment (n.red. procesul de scădere a nivelului apei subterane pentru a permite efectuarea săpaturilor în condiții optime), în proporție de 70% pe zona Traian. S-a lucrat sub apă, întrucât vechea magistrală a rămas funcțională până la punerea în funcțiune a noii magistrale.
Aceeași situație s-a întâlnit și pe Decebal. Iar în zona Borzgheanu, unde este ultima cuplare la vechea magistrală -noua magistrală se înțeapă în vechea magistrală- este un adevărat lac subteran. Întreaga conductă pierde o cantitate masivă de apă. Am avut trei săpături pentru a încerca să facem un cămin. Și astăzi se lucrează la acel cămin, se lucrează tot sub apă.
Problema este că toate aceste avarii au întârziat aceste lucrări, pentru că e vorba de sudură, e vorba de betoane, care nu se pot face sub apă (…) Toate acestea nu au fost prevăzute în proiect, de aceea, s-a venit cu situații noi de lucrări, s-a venit cu dispoziții noi de șantier, primăria a încercat să rezolve pe parcursul lucrărilor toate aceste probleme, dat toate acestea au dus la întârzieri, care nu pot fi puse în culpa primăriei și poate nici a constructorului în momentul acesta.”
”31 iulie este termenul final din contract și eu nu acord nicio prelungire pentru aceste activități”, a conchis primarul Andrei Carabelea, precizând totodată, că până astăzi, penalitățile impuse de primărie celor două firme, se ridică la 200.000 de lei, la care se adaugă amenzi de la Poliția Locală și de la poliția națională.
Declarațiile complete, dar și situația căminului inundat de pe str. Petru Movilă, pot fi văzute mai jos, în transmisiunile în direct realizate astăzi de tvmneamt.ro
Ionut CORFU
Nici n-ai cum !