Andrei Carabelea: Eliminarea obligativității indexării taxelor și impozitelor locale, o necesitate

 Comunicat de presa, Primaria Piatra Neamt: Ca urmare a unor informații eronate apărute în spațiul public, cu privire la stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2023, facem următoarele precizări:

În cadrul ședinței Consiliului Local de ieri, 27 decembrie 2022, a fost votat proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale, pentru anul 2023. Proiectul conține mai multe dispoziții, printre care cea care prevede indexarea taxelor și impozitelor locale, o obligație stabilită prin Legea 227/2015 privind Codul Fiscal: Art. 491 – „În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.”. Astfel, este vorba despre o prevedere care precizează expres obligația indexării impozitelor și taxelor locale și care se aplică la nivelul întregii țări. Creșterea valorilor taxelor și impozitelor prin indexare nu este o decizie luată de autoritatea locală și se întâmplă în UAT-urile din toată țara, prin aplicarea prevederii din Codul Fiscal. În acest caz este vorba despre o indexare cu 5,1%, rata inflației pe anul fiscal anterior.

În cadrul aceluiași proiect au fost stabilite și bonificațiile care vor fi acordate pentru plata anticipată a impozitelor pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport. Pietrenii pot beneficia de o reducere cu 10% a impozitelor dacă aleg să fac plata anticipată online, pe site-ul Primăriei sau pe Ghișeul.ro și de 8% pentru plata anticipată la ghișeele instituției, prin ordin de plată, internet banking sau foaie de vărsământ.

Primarul Andrei Carabelea: „Taxele și impozitele locale au fost indexate cu 5,1% așa cum cere legea, cu rata inflației din anul fiscal anterior. Toate primăriile din țară fie indexează taxele, fie le cresc mai mult. Noi am ales să nu complicăm și mai mult viața oamenilor și a firmelor.

Dar, această indexare ar fi o problemă reală anul viitor. Având în vedere situația economică internațională și creșterea inflației din acest an, am solicitat parlamentarilor și președintelui PNL Neamț să susțină eliminarea obligației din Codul Fiscal de indexare cu rata inflației a taxelor și impozitelor locale, pentru a reduce povara de pe umerii cetățenilor. Atât domnul George Lazăr, președintele PNL Neamț, precum și parlamentarii de Neamț, Eugen Țapu-Nazare și Laurențiu Leoreanu au inițiat deja discuții la nivel central în acest sens.

I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.