Seceta pare a fi tot mai puternica. Pamantul parjolit de razele soarelui are tot mai putina apa, fapt confirmat de specialistii de la Administratia Nationala de Meteorologie, care au emis o informare privind intensitatea fenomenului de seceta. In Neamt, multe comune din judet se confrunta cu o lipsa acuta de apa prin fantani.

Conform ANM, la data de 3 August 2015, continutul de umiditate in cultura de porumb, pe adancimea de sol 0-100 cm, prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata – SM, puternica – SP si extrema – SE) in cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu exceptia unor areale din centrul, nordul si local in sudul tarii, unde aprovizionarea cu apa a solului se situeaza in limite satisfacatoare (AS). In intervalul 4–10 august 2015, vremea va fi calduroasa in toate zonele tarii, caniculara dupa-amiaza indeosebi in regiunile vestice si sudice, cand in zilele de 6 si 7 august se vor inregistra valori de 36…37 de grade Celsius. Precipitatii slabe cantitativ vor fi posibile mai ales in zilele de 4, 5 si 6 august, in regiunile vestice si zona de munte.

Ca urmare, seceta pedologica cu diferite grade de intensitate (moderata, puternica si extrema) se va mentine in aproape toate zonele de cultura. Deficitele cele mai mari de apa in sol semnalandu-se in Moldova, Dobrogea si Banat, precum si in cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei si Crisanei.

V. Andries

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.