Apaserv, companie din subordinea CJ Neamt, cu director numit de Arsene, a pierdut procesul cu Protectia Consumatorului. După ce a fost amendata cu 20.000 de lei pentru intreruperile de apă din Roman, din perioada 2019-2020, compania a contestat sanctiunea în instanta, însă judecătorii au considerat că amendat a fost absolut legala. Instanta a mai stabilit că Apaserv trebuie să plătească și despagubiri romașcanilor, sub forma unei reduceri de 30% din valoarea facturilor eliberate în aceeași perioada, măsură impusa de asemenea de inspectorii OPC, dar contestata in instanta de compania care în ultimele zile incearca prin propaganda PSD, sa induca ideea că doar unii trebuie să respecte reguli și obligatii, în timp ce altii trebuie doar să încaseze.
Totodata, judecătorii au constatat că Apaserv nu si-a indeplinit obligatiile contractuale minime, adica nu a asigurat continuitatea furnizarii apei potabile într-un grad de 98% și cu o presiune de 2,2 atmosfere.
Prin decizia instantei se deschide o cutie a Pandorei care poate aduce Apaserv in colaps. Din acest moment, orice cetatean din judetul Neamt, nemultumit de serviciile Apaserv, poate face o reclamatie la OPC, iar sanctiunea ulterioara va trebui aplicata chiar dacă va fi contestata in instanta, pentru că s-a creat deja un precedent. Mai rămâne de văzut când și cum va pune in aplicare Apaserv sentinta judecatorilor, referitor la asigurarea serviciilor la parametrii stabiliti prin contract cu fiecare abonat.
Comunicat de presa OPC: Situația creată de repetatele întreruperi în furnizarea apei potabile, în municipiul Roman, județul Neamț, începând cu luna septembrie 2019 până în luna februarie 2020, a făcut obiectul unui dosar pe rolul instanței judecătorești, ca urmare a formulării de către Compania Județeană Apa Serv SA a plângerii contravenționale împotriva procesului verbal de constatare a contravenției încheiat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț.
Prin documentul încheiat, s-a reținut faptul că furnizorul nu a respectat clauzele contractuale referitor la asigurarea continuității serviciului de alimentare cu apă potabilă la parametrii fizici și calitativi prevăzuți de legislația în vigoare și înscriși în Anexa 3 la contract, respectiv presiune de 2,2 atm și grad de asigurare de 98%.
În perioada menționată, au fost înregistrate nu mai puțin de 70 de întreruperi totale și/sau furnizarea cu presiune scăzută a apei.
În astfel de situații, prin Contractul de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, furnizorului îi revine obligația de a acorda bonificații în valoare de 30% din valoarea facturii curente.
Compania Județeană Apa Serv SA a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 lei și s-a dispus măsura de acordare a bonificației de 30% din valoarea facturilor fiscale lunare emise în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 pentru toți consumatorii, persoane fizice afectate, în conformitate cu prevederile contractuale și prevederile art.15 alin.(4) din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Conform soluționării definitive a Dosarului nr. 2510/279/2020, prin Decizia Civilă nr. 185/2022 pronunțată de Tribunalului Neamț, instanța de judecată a menținut măsurile dispuse prin documentul de control. Drept urmare, CJPC Neamț a solicitat Companiei Județene Apa Serv SA să facă dovada îndeplinirii măsurii dispuse prin documentul de control, pentru toți consumatorii, persoane fizice, din municipiul Roman.
“Având în vedere contextul economic actual – scumpiri la toate utilitățile – mă aștept ca operatorul economic Apa Serv SA să pună în aplicare, cu celeritate, măsura dispusă prin procesul verbal de constatare a contravenției încheiat de CJPC Neamț, respectiv acordarea bonificațiilor pe cele 6 luni, pentru a nu fi nevoiți să aplicăm alte sancțiuni contravenționale” – Vlad Ciurea, comisar șef adjunct CJPC Neamț.
Ionut CORFU