La Liceul Calistrat Hogas din Piatra- Neamt se fumeaza in voia cea buna cu acordul directorilor scolii. Asta reiese dintr-un mesaj trimis ieri (10 octombrie) pe un grup de facebook (grup închis), denumit ”CNCH clasele V-XII”. CNCH este acronimul de la Colegiul National Calistrat Hogas. Liceul respectiv are pretentii de liceu de top din judetul Neamt, unde regulile de disciplina sunt litera de lege. Ba chiar anul scolar trecut (in luna martie 2018), liceul s-a tranformat intr-un fel de unitate de detentie, elevilor fiindu-le interzis sa iasa din curtea scolii fara aprobari si bilete de voie care se obtin cam in aceleasi conditii ca in regimul penitenciar (Vezi detalii AICIUN LICEU DIN PIATRA-NEAMȚ S-A TRANSFORMAT ÎN PUȘCĂRIE. FOTO CU ELEVI EVADAȚI). Totul, in numele disciplinei si al reducerii la maximum a riscului ca elevii care ies din curte, sa fie tentati sa consume tutun sau alcool. Numai ca se pare ca cineva doar se joaca de-a gardianul de neînduplecat, pentru ca in interior, lucrurile stau cu totul altfel.

Mesajul la care facem referire este transmis tot de o eleva care in acelasi timp este si  presedinte al Consiliul Judeţean al Elevilor Neamţ, dar si vicepresedinte al Consiliului Școlar al Elevilor – Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”. Ceea ce transmite ea colegilor este destul de grav, pentru ca se afirma ca directorii scolii permit sa se fumeze in incinta unitatii de invatamant, iar fumatorii (elevi) sunt sfatuiti sa fumeze ceva mai pe ascuns, ba chiar li se indica si locul in care sa-si consume viciul foarte nociv pentru sanatatea lor. Pentru cea care transmite indicatiile, problema nu este ca se fumeaza sub gemurile scolii, ci ca pot fi fotografiati.

Va rugam tare mult sa nu mai fumati asa de la vedere, sa fiti o idee mai subtili. Sunt cativa dintre voi care (dupa ce ca domnii directori stiu unde se fumeaza si va permit asta) nici nu se mai sinchisesc sa mearga in spatele salii de sport si stau acolo in gang, mega la vedere. E cumva lipsa de bun simt.

  Lumea trece pe acolo, puteti fi fotografiati de progesori si asa mai departe”, isi incheie recomandarile eleva care fiind presedinta Consiliului Scolar al Elevilor de la Hogas, este clar ca stie ce vorbeste atunci cand spune ca directorii permit sa se fumeze chiar sub nasul lor, pentru ca in mod sigur are contact permanent cu conducerea scolii si este posibil ca mesajul transmis de ea sa vina chiar de la capii unitatii scolare.

Suntem de acord ca aproape nu exista scoala in care o parte dintre elevi sa nu aiba astfel de apucaturi, dar cand TvmNeamt a publicat articolul amintit mai sus, farte multi parinti si elevi s-au aratat extrem de indignati ca ne permitem sa criticam decizia conducerii scolii (interzicerea dreptului elevilor de a iesi din curte in pauze), argumentand ca doar asa copiii pot fi tinuti departe de tentatia de a consuma alcool sau tutun. Iata ca de fapt, elevii pot fuma nestingheriti in curtea scolii, chiar cu acordul conducerii.

Se doveste astfel ca masurile extreme nu sunt deloc de bun augur in fata unor tineri cu personalitatea in formare, care au nevoie de alte metode prin care pot fi invatati ce e bine si ce e rau. Aviz si conducerii Liceului Gheorghe Cartianu (Chimie) care in urma cu 2 saptamani a copiat ”modelul” Hogas si a tranformat scoala intr-un fel de puscarie.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

4 COMENTARII

  1. “elevi sa nu aiba astfel de apucaturi” Apucături? De unde pana unde? :)) Da, sunt de acord, nu e un lucru tocmai benefic sa fumezi, dar mi se pare mult mai ok sa fumezi in incinta liceului, intr un loc mai izolat, decât sa ieși in strada, in văzul lumii. Și bravo domnilor directori, nu înțeleg de unde pana unde atat scandal fiindcă ne este permis sa fumam in curtea liceului, nu suntem singurii, și la Rares se fumeaza, și la Asachi, mai peste tot. Nu vad nimic asa negativ in chestia asta, pana la urma urmei, nu s a dat nimănui in cap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.