Comunicat de presa ”Apele Române”:

În perioada 27 iunie – 1 iulie 2018, în bazinul Siret s-au înregistrat precipitații torențiale în intervale scurte de timp, care au depășit pragurile critice în județele Suceava, Neamț, Bacău, Harghita și Vrancea. Precipitațiile înregistrate au generat scurgeri însemnate de pe versanți și pâraie, torenți cu transport masiv de aluviuni și material lemnos, precum și creșteri importante de debite și formarea de viituri  pe cursurile de apă. S-au înregistrat depășiri ale cotelor de atenție, inundație și pericol pe majoitatea râurilor din bazinul Siret, viituri semnificative producându-se pe râul Trotuș și pe afluenții acestuia.

În prezent, nivelurile și debitele sunt în scădere. Toate cursurile de apă de pe teritoriul județului Neamț se situează sub cotele de apărare.

În ultimele zile, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț au fost prezenţi în zonele afectate de creşteri de niveluri şi debite ale râurilor, au monitorizat în permanenţă cursurile de apă şi au intervenit pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a râurilor, precum şi pentru punerea în siguranţă a punctelor critice semnalate. Astfel:

În data de 29 iunie:

  • pe pârâul Stejaru, comuna Borca, s-a acționat pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere cu: 1 excavator, 1 deservent utilaj și 1 cadru tehnic
  • pe afluenții pârâului Bolătău, în zona localității Poiana Largului, comuna Poiana Teiului, s-a acționat in vederea decolmatării și asigurării secțiunii de scurgere cu 1 buldoexcavator, 1 deservent utilaj și 1 cadru tehnic.

În data de 30 iunie:

  • în zona lucrării Regularizare pârâu Schit la Ceahlău, comuna Ceahlău, s-a acționat pentru decolmatarea si asigurarea sectiunii de scurgere cu 1 excavator, 1 deservent utilaj si 1 cadru tehnic.
  • pe pârâul Stejaru, în localitatea Farcașa, comuna Farcașa, s-a acționat pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere cu 1 excavator, 1 buldoexcavator, 2 deservenți utilaj și 1 cadru tehnic.
  • pe pârâul Borca comuna Borca s-a acționat pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere cu 2 excavatoare, 2 autobasculante, 1 trailer, 4 deservenți utilaj, 10 muncitori și un cadru tehnic.

În data de 1 iulie:

  • în albia pârâului Stejaru din comuna Farcașa s-a acționat cu 1 excavator aparținând SGA Neamț, pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere.
  • pe pârâul Schit, comuna Ceahlău, s-a acționat cu 1 excavator aparținând SGA Neamț, pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere.
  • pe afluenții râului Bistrița, în comuna Borca, s-a acționat cu 2 excavatoare pentru decolmatarea și asigurarea secțiunii de scurgere.

În cursul zilei de astăzi continuă intervențiile pentru degajarea albiei și asigurarea secțiunii de scurgere a apei în albia pârâului Stejaru din comuna Farcașa, în albia pârâului Schit din comuna Ceahlău, precum și pe pârâul Borca, comuna Borca

Menționăm că în intervalul 2 iulie, ora 15 – 3 iulie, ora 24, este în vigoare avertizarea hidrologică cu cod galben valabilă pentru râul Siret, pe tronsonul cuprins între stația hidrometrică Drăgești, județul Bacău și confluența cu fluviul Dunărea. (DIRECTOR, Dr. ing. Emil VAMANU)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.