Premiera piesei de teatru ”Revizorul” de Nikolai Vasilievici Gogol (vezi aici detalii- distribuitie, etc.) a fost un succes, sala mare a Teatrului Tineretului fiind plina. Spectacolul a avut loc ieri, 13 mai si s-a incheiat cu minute in sir de ropote de aplauze, actorii revenind de trei ori pe scena, pentru a primi aprecierile publicului.

O noua reprezentatie este programata pentru astazi, 14 mai incepand cu ora 19 si nu ar trebui ratata de niciun politician. Usor adaptata vremurilor noastre prin folosirea smartphone-urilor, opera ucrainianului Gogol este mai de actualitate ca niciodata, iar scenele comice generate de personajele slugarnice sunt la tot pasul.

Intr-un oras de provincie, primarul (interpretat de Victor Giurescu) inconjurat de ciracii lui lingusitori, avizi de bani, putere si preamarire afla ca un revizor (inspector guvernamental) urmeaza sa poposeasca in localitate. Nelipsitii barfitori din primarie se grabesc sa fie primii din gura carora afla primarul cumplita veste, revizorul putand sa le deconspire apetitul lor pentru mita, averile, functiile si privilegiile fiindu-le puse in pericol.

Prin urmare, se mobilizeaza cu totii si fac ceea ce stiu mai bine, adica sa mituiasca. Finalul capata proportiile unei drame cand isi dau seama ca si ei pot fi tepuiti la randul lor si ca toate faptele lor vor ajunge sa fie publicate in presa. Nici macar in acest al unsprezecelea ceas nu-si constietizeaza pacatele si primarul incearca sa arunce vina pe cine altcineva,  decat pe presa.

Una dintre replicile de incheiere, cand primarul spune publicului ”Nu radeti, ca radeti de voi!”, este ca o trezire brusca la realitate. In spatele usilor inchise, politicienii fac exact ce se vede pe scena, iar actiunile lor ingrate se rasfrang asupra celor pe care-i reprezinta, deci nu e de ras.

Repetam, spectacolul trebuie sa fie vazut de toti politicienii. Astfel, vor avea sansa sa-si dea seama pe cine au langa ei si vor constata ca oricat de mult s-ar ascunde, oamenii observa realitatea, ajutati de presa sau nu.

P.S. Viceprimarul Bogdan Gavrilescu a fost in sala.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.