După ce liberalii i-au atras atentia că proiectul megalomanic (care ajunsese deja la a treia varianta) cu un spital judetean nou nu poate fi sustinut financiar (650 de milioane de euro), deci nu corespunde realitatii, Arsene s-a razgandit. Acum vrea un spital mai mic (varianta cu numarul 4), dar tot cu heliport. Pentru asta, a fost nevoie de o sedinta de urgenta de CJ, convocata astazi, 26 august, în urma careia, Proiectul cu un spital mai mic si mai ieftin a fost aprobat de consilierii judeteni. Sedinta a fost tot online, pentru a putea participa chiar si cei care s-au mutat la Bucuresti. Banii ar urma să vina o parte prin PNRR, desi ministrul Rafila spunea că prin PNRR nu se dau bani pentru spitale noi, iar o parte nu se stie de unde si cand.
Conform consilierului judetean USR, Laurentiu Cretu, si acest al patrulea proiect de spital are mai multe hibe. Situatia terenurilor pe care urmeaza sa se contruiasca este incerta din punct de vedere legal si pe langa asta, nu exista sau nu a fost prevazuta o sursă de apă. Dar s-a promis că se va fora un puț pana se va da de apă. ”La ședința extraordinară a Consiliului Județean Neamț de astăzi, 26 august, avem supus aprobării un nou proiect (temă de proiectare) pentru spitalul județean de urgență care se tot construiește de câțiva ani.
De data aceasta, s-a mai dezumflat spitalul față de proiectul din 2016, avem doar 5 etaje, însă rămâne heliportul. De la 883 de paturi scădem la 423, totul ca să ne încadrăm în iluzia de a prinde finanțare prin PNRR. Ce nu înțelegem este de ce am așteptat atât și de ce, din nou, totul se face pe repede-înainte, când conducerea CJ Neamț a avut mai mult decât suficient timp să vină cu documentația necesară pentru a se încadra de la bun început în finanțarea prin PNRR.
Ideea este că nu mai regăsim panourile solare care ar fi reprezentat sursa de energie a noului spital, deci proiectul nu mai este “verde”. Oare câte puncte pierdem aici?
Nu avem sursă de apă pentru așa o construcție frumoasă pe hârtie. Dar suntem asigurați în tema de proiectare că vom fora până vom găsi, chiar dacă ajungem pe cealaltă parte a planetei până în China și nu găsim apă, măcar aducem măști la prețuri de primă mână și-l scoatem pe Botezatu din schemă.
Nu avem nici terenurile alipite în acte, dar nu-i bai, dacă trece, rezolvăm și cu alipirea. Dar stați, ca să treacă, oare nu mai bine le lipim repede? Și dacă cele două CL-uri ajung să-și ia terenurile înapoi? Atunci cine le mai dezlipește?
Ceva, ceva, vom construi noi acolo, măcar un dispensar comunal. Dar musai cu heliport!
Voi mai credeți în acest proiect? Credeți că mergem pe calea cea bună în mijlocul acestei harababuri care n-are nici cap și nici coadă?
Nu mai furati curent cu găleata spartă! Luați și voi o găleată nouă din bazar, ca să sprijiniți economia locală! Rusine sa va fie!”, spune Laurentiu Cretu.
Pana se va găsi o sursa de apă, asteptam cu nerăbdare fotomachetele pentru acest al patrulea spital judetean nou.
Foto: Așa ar fi trebuit să arate spitalul in varianta 3, conform machetelor transmise presei de CJ Neamt la inceputul anului 2022
Ionut CORFU
Domnule Crețu, se pare că aveți o problemă cu heliportul și îl luați în zeflemea. Dacă ați citi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 126/2003 privind operarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenţă acordate cu elicopterele achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi repartizate operatorilor medicali Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, aprobată prin Legea nr. 40/2004 şi Normele metodologice de aplicare aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului sănătăţii nr. 277/777/2004, ați descoperi că:„: ”Spitalele județene, precum și spitalele la care se va efectua transportul victimei (victimelor) în cadrul intervenției primare și secundare, vor avea obligația să asigure în timpul cel mai scurt posibil infrastructura necesară operării elicopterelor (platforme de aterizare omologate), de comun acord cu operatorul aerian”.