Membrii unei trupe de folk din judetul Neamt au fost discriminati la Gheorgheni, jud. Harghita, la un loc cu alti zeci de artisti romani (folkisti) participanti la Galele Naționale de Folk “Spirit românesc”, care s-au desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute in orasul amintit. Politistul nemtean, Marius Coserariu care conduce grupul de folk ”Eu Cred’‘, povesteste intreaga experienta de la Gheorgheni, pe contul lui de facebook. El a remarcat mai intai ca la Casa de Cultura din Gheorgheni, in fata cladirii, alaturi de drapelul romanesc mai sunt arborate alte doua steaguri pe care el numeste cârpe, unul dintre ele fiind drapelul generator de numeroase scandaluri interetnice, cel al asa-zisului ”Tinut Secuiesc”. ”Priviți această imagine! Puteți comenta? Vreau doar să vă spun atât, că alături de Drapelul României, străjuiește acea cârpă bleu, care ar aparține unui așa-zisa “ținut secuiesc”. Mai mult, la mijloc a mai fost amplasată o cârpă albastră, probabil aparținând vreunei alte grupări secuiești, la fel de ilegală. Poza a fost făcută la Casa de Cultură “Figura” din municipiul Gheorgheni, jud.Harghita, în inima României, acolo unde pe 22.06.2019, am participat la Galele Naționale de Folk “Spirit românesc”.

Politistul nemtean spune apoi cum romanii nu au fost lasati sa se manifeste pe scena Casei de Cultura, autoritatile ferecând cele doua sali de spectacole. Artistii au fost nevoiti sa cante pe o terasa, apoi in holul Casei de Cultura, fara sa le fie asigurata sonorizarea. ”La cele menționate, vreau să mai adaug că am fost profund revoltat de faptul că autoritățile de la Gheorgheni și-au bătut joc de românii veniți din toate colțurile României. Când am ajuns la Casa de Cultură, am constatat că spectacolul nu se va desfășura în sala de festivități, ci undeva pe o terasă. Întrucât a venit ploaia, am fost nevoiți să ne mutăm. Unde? În holul Casei de Cultură. Am cântat “la rece”, fără sonorizare, fără un minimum de condiții. Asta în condițiile în care atât sala mare cât și sala mică erau goale. Pur și simplu ungurii n-au vrut să ne primească, încuind sala mare, considerând că românii nu au ce căuta la Gheorgheni” mai adauga Marius Coserariu (foto).

In incheiere, politistul care activeaza ca om al legii in comuna Tasca (jud. Neamt), isi exprima revolta fata de autoritatile romane lipsite de orice reactie in fata provocarilor antiromanesti, si aminteste si de evenimentele de la Valea Uzului unde Cimitirul Eroilor Romani a fost profanat, dand nastere unor ample miscari de strada, urmate de violente. ”Vreau să le transmit autorităților maghiare de naționalitate română, să le fie rușine. Să nu uite că suntem totuși în România și că prin astfel de atitudini ostile nu fac decât să provoace ură, dezbinare și scandal între români și maghiari. Unde este statul român, autoritățile care au jurat credință României și că vor respecta Constituția? Cum e posibil să pui semnul egalității între Drapelul României și 2 cârpe? Cât mai suntem călcați în picioare? Cum e posibil ca între jud.Neamț și Harghita, în Cheile Bicazului, nici acum să nu existe o limită clară între județe? Cum e posibil ca un cimitir unde zac martirii neamului (cel de la Valea Uzului) să fie închis de niște neica nimeni? Oare cei ce ne conduc mai au sânge de român prin vene? Ori preferă în continuare ca ungurii să facă ce vor în Țara asta? Respect pentru organizatorii Galelor Naționale de la Gheorgheni, in special prietenului Nicolae Doboș și echipei sale. Rușine Primăriei Gheorgheni și conducerii Casei de Cultură! Poate cineva se va sesiza, totuși…”, incheie Marius Coserariu.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

26 COMENTARII

    • Domnu Dan Cămărășan, mai bine de-atât, nici că se putea formula o replică, pe marginea acestui articol! Scurt, clar și chiar la obiect! Ca să nu mai vorbim, de umorul “ghicitorii” dvs, care mi-a stârnit zâmbetul larg pe toată fața!? Umorul nu cunoaște granițe!?

    • astfel bagatelizam problemele grave intre etnii, provocarile ungurilor cu diferite prilejuri, disensiuni tot mai dese, iar autoritatile statului roman sunt cu capul in nisip…permitand provocatorilor de la Buda sa se plimbe nestingheriti prin romania fara sa informeze pe nimeni..Situatia este din ce in ce mai grava in aceasta zona, iar noi le raspundem cu astfel de idiotenii(cica glumim, suntem hatri….jenant)

  1. Nu faceti decat sa confirmați ideologiile extremiste prezente intr-o regiune din România. Pana una, alta, recomand atât majorității, cât și minorităților să respecte constituția statului român și să nu semene sămânță de răzmeriță și curente neconforme unei democrații! Suntem toți egali și toți suntem oameni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.