Unul dintre cei mai cunoscuti suporteri din Romania si un impatimit al fotbalului, nemteanul Gelu Crăcană, lanseaza o carte cu marturii cutremuratoare din infernul caselor de copii din anii `50-`60. Povestea copilariei si a unei bune parti din viata lui Gelu Cracana este una mai putin cunoscuta si ar putea sta la baza unui scenariu de film de succes. ”As vrea sa uit copilaria mea” este titlul care spune aproape totul, insa dezvaluirile dintre coperti sunt de-a dreptul socante.
La varsta de 2 ani, in anul 1957, Gelu Cracana ajunge la un orfelinat din Piatra- Neamt, alaturi de fratele sau de doar 4 ani, dupa ce fusesera salvati dintr-un incendiu care cuprinsese casa de pe str. Victoriei (actualul bulevard Traian) in care mama lor (o femeie de moravuri usoare si mare amatoare de alcool) îi lăsa singuri zile in șir, legati de piciorul patului. Mama neglijenta ajunge sa fie condamnata la munca silnica intr-o mina de pe Valea Jiului, iar copiii sunt preluati de statul totalitarist. Cei doi copii proveneau din relatii diferite si pasagere ale mamei lor cu diferiti barbati. Dupa cateva saptamani, fratele lui Gelu Cracana este luat in grija tatalui care aflase ce se intamplase, iar Gelu al carui tata nu se stia cine este, ajunge prin transfer la o casa de copii din Barlad. Aici sunt 1.000 de copiii (500 de baieti si 500 de fete) suflete care traiesc alaturi de adulti crescuti in acelasi loc dar care nu aveau unde sa locuiasca. Abuzurile sexuale si bataile crunte sunt la ordinea zilei, atmosfera de teroare mutiland efectiv mintile si destinele a mii de copii.
Cand implineste 14 ani si este dus la Militie sa i se faca buletin, in mainile lui Gelu Cracana ajunge dosarul sau personal tinut pana atunci la secret in arhivele casei de copii si afla imprejurarile in care soarta sa a luat o turnura groaznica. Tot atunci afla unde era nascut si ca are o mama inca in viata care locuieste in Piatra-Neamt, dar ca mai are un frate si o sora. In acel moment, in mintea sa se produce un declic si vrea cu orice pret sa ajunga in orasul natal unde spera sa scape de infern. Nu este lasat si recurge la gesturi extreme pentru a scapa de la Bîrlad. Nu obtine decat un transfer la o alta casa de copii din comuna Epuresti, in acelasi judet, Vaslui. Aici vede pentru prima data animale, o masina, un tren, vietati si lucruri despre care habar nu avea ca exista.
Cu ajutorul administratorului de la noua casa de copii, reuseste sa obtina un transfer la Piatra- Neamt in actualul centru de plasament ”Alexandru Rosca”. Principalul sau gand era sa-si cunoasca mama, apoi fratele si sora. Reîntâlnirea cu mama este șocul vietii sale si nu i-a schimbat cu nimic existenta, ba mai rau, a ajuns sa traiasca 3 ani pe strazi, din mila publica si sa sufere de boli, de frig, ori sa incaseze batai crunte de la militieni, fara niciun motiv. De la acest moment pana cand Gelu Cracana reuseste sa-si puna pe picioare viata si sa aiba propria lui familie si proprii lui copii la care tine ca la ochii din cap, povestea este una cutremuratoare. Un rol extrem de important in cei trei ani cat a fost om al strazii, l-a avut un preot, tine sa marturiseasca cu ochii in lacrimi Gelu Cracana, de aceea, cartea va fi prezentata la lansare tot de un preot.
Lansarea cartii va avea loc la Biblioteca Judeteana G.T. Kirileanu din Piatra- Neamt, miercuri, 31 octombrie la ora 17, intrarea fiind libera. Gelu Cracana spune ca au fost tiparite 500 de exemplare cu ajutorul mai multor oameni de bine, iar cartile nu vor fi vandute, ci vor fi date gratis: 150 de carti vor fi distribuite celor prezenti la lansare, 150 de carti vor ajunge in biblioteci de scoli sau de case de copii, iar 200 de exemplare vor fi distribuite tot gratuit de catre o femeie medic, una dintre persoanele care l-a ajutat cel mai mult pe Gelu Cracana sa-si puna pe hartie amintirile copilariei de care ar vrea sa uite. El spune ca nu vrea sa faca bani de pe urma cartii, ci vrea doar ca povestea sa sa fie drept invatatura pentru cei care se afla intr-o situatie asemanatoare si care fac fata cu greu dificultatilor din mediile in care si Gelu Cracana a trait.
Ionut CORFU