Gest fara precedent in politica din Piatra Neamt. Dupa ce s-a dovedit cu vârf si indesat ca Regulamentul de intretinere si estetica (girat de primarul Carabelea si votat in CL) este unul plin de aberatii, consilierul local ALDE, Ciprian Enache (foto), își cere scuze public in fata pietrenilor pentru ca a votat Hotararea respectiva.
Mai mult, Enache afirma ca va dona indemnizatia pe care a primit-o pentru sedinta respectiva, in care si-a dat votul pe un proiect contra intereselor cetatenilor. Consilierul local (fost candidat la primarie) are si o explicatie pentru votul dat in necunostinta de cauza: proiectul a fost trimis consilierilor locali cu doar o zi inainte si nu cu 5 zile, asa cum prevede legea. Dar chiar si asa, Enache nu-si cauta scuze, ci își recunoaste greseala pe care promite ca nu o va mai repeta. ”M-au întrebat unii pietreni și prieteni în privat, le-am răspuns și mă simt dator să îmi asum asta și public:
Da, am votat acest Regulament discutabil în forma propusă de domnul primar și regret acum. Deci mă simt dator să îmi cer scuze cetățenilor din Piatra Neamț și am tras și învățămintele de rigoare.
Nu e o scuză dar acest proiect ne-a fost dat spre dezbatere cu doar o zi înaintea ședinței de plen și am mers – eronat! – pe încedere cum se spune, m-am focalizat pe proiectele referitoare la cheltuirea banului public și, prins cu activitățile curente (noi, consilierii, nu avem un salariu ci o indemnizație de ședință, trăim din joburi diverse, ca toți oamenii) am tratat superficial HCL-ul cu aceste prevederi.
Mi-am luat porția cum se spune și, de acum, vă asigur, voi fi maxim de atent și la proiectele propuse dar și mai ferm în a cere Executivului de a respecta obligația legală de a remite toate proiectele de pe ordinea de zi a ședințelor ordinare cu 5 zile înainte, așa cum prevede Codul Administrativ”spune Ciprian Enache.
Regulamentul trebuie refacut, dar de asta trebuie sa se ocupe oamenii din primarie, pentru ca pentru asta sunt platiti, mai precizeaza Enache, adaugand ca-si va dona indemnizatia pentru sedinta in care a votat Regulamentul impus de primarul Carabelea. ”Este evident că aceste prevederi discutabile (în primul rând prin forma în care au fost scrise, unele cu mari contradicții sau cu greșeli pe fondul problemei) trebuie corectate urgent. Și, dincolo de dezbaterile publice din care pot rezulta idei, sugestii, nu trebuie omis că aceste prevederi trebuie transcrise coerent, logic, corect. Și asta e treaba salariaților din Primărie, de aceea avem juriști, specialiști în Economie, în gospodărire Comunală, în Administrarea Domeniului Public, în Administrație Publică.
Personal, începând de astăzi, nu voi mai vota decât proiecte de hotărâre scrise impecabil.
Și, încă o dată îmi cer scuze în fața pietrenilor, îi asigur că mi-am luat porția de “învățătură de minte” și, pentru ca această asumare să nu fie doar una declarativă, îmi dau singur o “amendă”: adică voi dona indemnizația pentru ședința din 27 mai într-un scop caritabil
Atitudinea alesului local este una cat se poate de justa si normala pentru un politician responsabil. Spre deosebire insa de primarul Carabelea, care nu numai ca nu si-a recunoscut greseala, ba chiar a indicat ca vinovati pentru Regulament pe cetatenii care nu au participat la dezbateri sau pe jurnalistii care au sesizat gravele erori, acuzandu-i ca manipuleaza si dezinformeaza. Carabelea a amenintat chiar ca toti cei care-l vor mai critica, vor raspunde in fata legii.
Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.