In conferinta de presa de ieri de la Consiliul Judetean Neamt, vicepresedintele Ioan Asaftei, a abordat tema drumului axial, care leaga Izvorul Muntelui de statiunea Durau, si care trece prin Masivul Ceahlau.

Asaftei a fost in zona la sfarsitul saptamanii trecute si a constatat mai multe aspecte, pe care le-a calificat drept ”o adevarata drama

Drumul arata ca dupa razboi si a ajuns sa nu poata fi parcurs decat cu masini de teren, camioane sau TAF-uri.

Am fost pe axial. E o adevarata drama acolo. Cautam solutii pentru a opri nenorocirea care se petrece acolo, insa e destul de complicat, pentru ca trebuie sa avem sprijinul Ministerului Mediului. De fapt, drumul acela s-a transformat intr- rampa de exploatare forestiera si se distruge nu numai drumul ci si versantii de pe langa el. Se exploateaza lemn intr-o veselie si se distruge mediul. Muntele Ceahlau este sefectiv slutit. Marea problema e cu camioanele si cu utilajele forestiere. S-au format pe versanti urme adanci de la utilaje, care atunci cand ploua, se transforma in torenti si daca noi am repara drumul, acesta ar fi din nou distrus de apa care s-ar scurge pe acele santuri. Drumul este al Consiliului Judetean, iar versantii sunt ai Romsilva si ai Ministeului Mediului. Noi nu putem interveni pe versanti, de aceea trebuie sprijinul Ministerului Mediului”, a declarat Asaftei.

Ionel Arsene, a spus ca a avut deja discutii pe acest subiect cu ministrul mediului, si ca a gasit intelegere. El spera ca cele doua institutii sa colaboreze si sa se poata face ceva in aceasta privinta.

Drumul axial a fost complet modernizat in anii ’90 si era unul dintre cele mai importante trasee turistice din zona, pentru ca trece prin Masivul Ceahlau, se intersecteaza cu trasee montane si pe el sunt locuri cu privelisti deosebite.

Din pacate, a fost lasat la voia intamplarii si pe parcursul anilor a ajuns intr-o stare avansata de degradare.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.