AdministratieCulturaEducatieLocalNational
Citit de: 3 ori

Astăzi, 146 de ani de la nașterea lui Nicu Albu

OSU! La protest, cu consilierul meu local
Mihăiță Albu rămâne director la Liceul de Arte. Lista directorilor și adjuncților numiți astăzi
Pe 02 februarie 2017 se implinesc 146 de ani de la nasterea celui mai bun primar pietrean Nicu N.Albu. Acesta a fost prefect,primar,deputat si senator. A realizat lucrari edilitare de mare importanta pentru orasul Piatra Neamt si pentru intreaga zona a Neamtului.
Astfel a construit in partea de vest a orasului o cale ferata,a sprijinit invatamanatul,sanatatea si cultele,a ridicat o baie populara. Ca prefect a trecut la construirea de drumuri si sosele,facilitand circulatia oamenilor si a marfurilor intre toate comunele judetului. Nicu N.Albu a fost cel care a introdus primul telefon din tara la Prefectura Neamt,extinzand apoi si la sate reteaua telefonica.
Cea mai mare realizare a legendarului primar Nicu N.Albu a ramas Parcul „Nicu Albu”(fost Cozla.) Incercand sa raspunda nevoilor de sistematizare si modernizare,in anul 1901,Nicu N.Albu a conceput si initiat lucrarile pentru amenajarea acestui parc. Necesitatea acestor lucrari de sistematizare devenise im[perativa mai ales dupa ploile din luna mai a anului 1897 cand muntele a inceput sa se surpe chiar din varf,alunecand incet la vale,acooperind toate locuintele cetatenilor din zona. Desi timp de patru ani situatia a ramas neschimbata,odata ajuns primar,Nicu N.Albu a hotarat rezolvarea acestei triste si amenintatoare stari.
Dupa ce s-a consultat cu ingineri silvici si alti specialisti, s-a conturat perspectiva unor lucrari de drenare a torentelor si alte canale de scurgere ,solutie neimpartasita de Nicu N.Albu,care a avut ideea construirii unui parc modern,impadurit. Astfel terenul a fost mai intai nivelat,apoi impadurit cu cca 57.000 de brazi adusi de la Sinaia sau donati de Elena Albu din curtea casei sale.Lucrarile au durat trei ani mobilizandu-se un numar mare de oameni care au lucrat numai cu lopata si cazmaua.si au carat apa cu galetile pentru a salva brazii si pinii in timpul secetei.Totodata a fost construit si drumul care duce in varful Cozlei pana pe strada Stefan Cel Mare,au fost trasate alei si ridicate ziduri de sprijinire a malurilor.
Dupa terminarea lucrarilor de amenajare a parcului a fost construita gradina zoologica.Parcul „Nicu Albu” afost inaugurat in ziua de 15 august 1904.Asociatia „Nicu Albu” a organizat in anul 2015 ,pe 15 august aniversarea a 111 ani de la infiintarea acestui parc.Au participat membrii asociatiei,autoritatile orasului precum si multi cetateni.
Cu aceasta ocazie am lansat o invitatie publica de parteneriat cu Primaria Piatra Neamt,respectiv Consiliul Local,in vederea realizarii pe versantul Cozla a unei rezevatii naturale care sa fie populata cu animalele mari existente in parc sau altele care vor fi aduse.Aceasta ar putea constitui o realizare unica in Romania,in conditiile in care exista telegondola din care turistii ar putea viziona acest parc-rezervatie.
Prin incheierea acestui parteneriat Asociatia Nicu Albu a facut mai multe demersuri atat la Ministerul Mediului cat si la Fondul de Mediu in vederea obtinerii de fonduri necesare realizarii acxestui important proiect pentru municipiul Piatra Neamt.Alaturi de noi a fost permanent sprijinind acest proiect domnul Catalin Misaila ,fost viceprimar al municipiului Piatra Neamt si actual consilier local.
Cu siguranta realizarea acestei rezervatii naturale va imbunati si moderniza  ceea ce a inceput si realizat in urma cu 113 ani primarul Nicu N.Albu,redand pietrenilor un important loc de recreere si petrecere a timpului liber.
Iulian Luca-Presedinte al Asociatiei”Nicu Albu”.
sursa foto: vestea.net

Distribuie știrea:

Etichete: fundatia nicu albu, Iulian Luca-Presedinte al Asociatiei"Nicu Albu"., nicu albu, nicu albu piatra neamt, primar nicu albu
Articolul anterior
OSU! La protest, cu consilierul meu local
Articolul următor
Mihăiță Albu rămâne director la Liceul de Arte. Lista directorilor și adjuncților numiți astăzi

Ești de acord? Sau ai altă părere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed