Atentie! Daca ati primit un SMS despre un colet pe care ar urma sa îl primiti, nu deschideti link-ul! 

Paginile de phishing pot fi raportate AICI

Politistii atrag atentia asupra unei noi metode prin care infractorii cibernetici vă pot face sa scoateti bani din buzunar, totul, prin intermediul unui SMS inselator. ”Ransomware este un software folosit pentru șantaj, ce împiedică accesul la fișiere sau chiar la întregul sistem infectat, până la plata unor sume de bani pentru redobândirea controlului.

Vă recomandăm să păstrați copii ale datelor importante, să folosiți o soluție de securitate performantă și să evitați accesarea de linkuri sau fișiere din email-uri nesolicitate.

Ransomware este un program malițios care se distribuie prin intermediul poștei electronice, SMS sau aplicații tip mesagerie și care, odată accesat, criptează unele fișiere sau întregul sistem informatic.

Ulterior, pe ecranul calculatorului/telefonului, apare o cerere de răscumpărare (ransomware note) formulată pentru ca victimele să poată reintra în posesia informațiilor/datelor/fișierelor pierdute.

De asemenea, există și malware care odată cu instalarea lui clonează sistemul informatic și orice cartelă SIM introdusă într-un astfel de dispozitiv.

O copie digitală este transmisă către autor, fără ca victima să sesizeze, sistemul informatic desfășurând procesul de clonare și transfer concomitant, în fundal (background).

Astfel, autorul dobândește controlul asupra oricăror aplicații, autentificarea putând fi efectuată și de autor prin folosirea cartelei SIM clonate.

În cele mai multe cazuri, cartela victimei este blocată și inutilizabilă după clonare.

Inspectoratul de Poliție Județean Neamț vă recomandă să nu plătiți suma cerută pentru decriptarea fișierelor, dacă sunteți infectat, întrucât de cele mai multe ori nu veți recăpăta fișierele.

Anunțați de îndată Poliția în cazul în care sunteți victime ale unor atacuri.

Pentru a vă proteja de astfel de atacuri, vă sfătuim să faceți back-up-uri regulate ale datelor stocate pe sistemul informatic, să mențineți sistemul updatat și să instalați un program de tip antivirus.

De asemenea, nu dechideți niciodată un atașament primit de la o persoană necunoscută sau un link neobișnuit trimis de un prieten, pe rețelele de socializare”, transmite Politia Neamt.

Alte precizari ale politistilor si instructiuni despre cum sa procedati daca ati cazut in plasa infractorilor: Clientii ORO primesc mesaje de pe diverse nr (nationale sau internationale) cu textul “Pachetul dvs. este in drum, urmariti-l aici” urmat de un link.

Accesand linkul respectiv se deschide un site fake al unui operator international de curierat care solicita descarcarea unei aplicatii.

In urma instalarii aplicatiei respective, telefonul clientului este infectat cu un virus, care trimite SMS-uri. Posibil aplicatia instalata sa afecteze si conturile bancare!

In cazul in care clientii reclama astfel de mesaje primite recomandam:

Sa nu instaleze aplicatii de pe link-uri primate prin SMS
Sa sesizeze CERT.RO – Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) pe email la alerts@cert.ro sau telefonic 1911
Daca telefonul permite, sa marcheze mesajul ca spam
Sa raporteze linkul catre Pagina de raportare phishing Google – https://safebrowsing.google.com/safebrowsing/report_phish/?hl=ro

In cazul in care clientul confirma ca a instalat aplicatia:

Sa puna telefonul in safe mode
Sa dezinstaleze aplicatia
Sa folosesca un antivirus din Google Play/Magazin Google (pana acum avem info ca sunt afectate doar terminale Androi) pentru scanarea telefonului/sa se adreseze unui service GSM.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.