În perioada sezonului estival cand operatorii economici sunt verificaţi mai des decât de obicei, pot apărea şi falşii inspectori, sub pretextul unor controale încrucişate cu echipe din alte judeţe ale ţării. Pentru a evita situaţiile neplăcute, comisarii pentru protecţia consumatorilor atrag atenţia operatorilor economici asupra faptului că niciodată ei nu solicită plata amenzii pe loc. Deci, comercianţii aşa-zis amendaţi să nu plătească pe loc. Amenzile se achita la trezoreria pe raza căreia se află sediul social al operatorului economic.

De asemenea, comercianţii sunt sfătuiţi să verifice legitimaţiile comisarilor, să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se realizează acţiunea de control şi să vadă dacă ordinele sunt semnate de comisarul şef ori de comisarul şef adjunct.

La rândul lor, comisarii pentru protecţia consumatorilor au obligaţia să prezinte ordinul de serviciu în baza căruia se realizează acţiunea de control. De asemenea, comisarii trebuie să se înregistreze în Registrul Unic de Control şi să nu solicite operatorilor economici achitarea cu numerar a eventualelor amenzi după terminarea controlului.

Un alt semnal de alarmă emis de ANPC se referă la statutul asociaţiilor de consumatori. Trebuie ştiut că, potrivit legii, acestea nu au drept de control al operatorilor economici.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.