Maine, 23.06.2016, ISU va desfasura un exercitiu de simulare a unui dezastru chimic pe plastforma de la Savinesti, mai exact la combinatul de producere a ingrasamintelor chimice, GA-PRO-CO CHEMICALS.

Toti cetatenii din Piatra- Neamt, Dumbrava- Rosie, Cut si Savinesti sunt atentionati sa nu intre in panica, pentru ca nu este decat o simulare dar, care va cuprinde o impresionanta desfasurare de forte, inclusiv un elicopter al Ministerului de Interne. Vor suna si sirenele pentru alarmarea populatiei din localitatile mentionate.

Scenariul prevede un dezastru chimic, adica avarierea unor cisterne cu amoniac si o cantitate foarte de mare din gazul extrem de toxic este eliberata in atmosfera, iar directia vantului duce norul de gaz spre Piatra- Neamt.

Atunci intervin numeroase echipe de interventie ale ISU, Jandarmeriei, Politiei, Serviciului Judetean de Ambulanta, etc, pentru a preveni un dezastri si pentru a acorda ajutor victimelor, stiut fiind ca inhalarea amoniacului poate duce la deces.

Asadar, nu intrati in panica si actionati conform instructiunilor ISU de mai jos.

Ora inceperii simularii nu este cunoscuta, dar, in mod sigur va fi dupa ora 10.

IATA COMUNICATUL ISU- NEAMT:

”Mâine, unitatea noastră împreună cu toate instituţiile de pe teritoriul judeţului Neamţ ce au atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturza” al judeţului Iaşi, precum şi ai Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi, vor desfăşura un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren.  

Tema exerciţiului este „Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ în cooperare cu alte componente ale sistemului de management al situaţiilor de urgenţă pentru intervenţia în cazul producerii unui accident chimic cu implicaţii în afara amplasamentului unei societăţi comerciale din comuna Săvineşti care produce îngrăşăminte chimice şi aplicarea Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Neamţ”.

Obiectivele acţiunii de mâine vizează antrenamentul forţelor de pe locul de muncă, al forţelor de urgenţă profesioniste sau care vin în sprijin şi al populaţiei. De aceea, adresăm locuitorilor din municipiul Piatra Neamţ, comuna Săvineşti şi comuna Dumbrava Roşie rugămintea să urmeze întocmai instrucţiunile pe care le vor primi de la reprezentanţii unităţii noastre. În acelaşi timp, vor fi verificate Planul Roşu de Intervenţie al judeţului şi Planul de Urgenţă Externă al obiectivului.

Conform scenariul exerciţiului, pe timpul manevrelor de încărcare a unei garnituri de cisterne pe calea ferată, la depozitul mic de amoniac, se produce un accident între locomotivă şi un vagon cisternă, urmat de un incendiu.

Imediat, şeful Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă al obiectivului anunţă Dispeceratul ISU –Ambulanţă Neamţ, următoarele:

 • Au explodat rezervorul de combustibil al locomotivei şi cisterna. În urma exploziei, două rezervoare din depozitul mic au fost avariate rezultând o eliberare masivă de amoniac în atmosferă.
 • 3 membri ai SPSU şi cei 3 angajaţi care lucrau pentru limitarea emisiei au fost surprinşi de explozie suferind arsuri şi diverse traume.
 • Personalul din clădirea administrativă se autoevacuează pe platoul din partea de NV a obiectivului. La o primă efectuare a prezenţei se constată că un număr de 20 persoane care s-au autoevacuat lipsesc.
 • Având în vedere timpul estimat de remediere a avariei, respectiv 3 ore, inginerul tehnolog estimează că este posibil a se elibera o cantitate de aproximativ 20 tone de amoniac din cisterna avariată.

Pentru gestionarea situaţiei de urgenţă sunt mobilizate forţe şi mijloace de la toate instituţiile cu atribuţii. Se pune în aplicare Planul Roşu de Intervenţie al judeţului Neamţ.

Având în vedere direcţia vântului, care transportă norul pe direcţia SE-NV, Dispecerii ISU comunică dispeceratului SC Hidroelectrica SA solicitarea de introducere a semnalului „Alarmă la dezastre” în localităţile Săvineşti, Dumbrava Roşie şi Piatra Neamţ.

Măsurile luate de către toate forţele implicate constau în acţiuni specifice care se desfăşoară simultan, astfel:

 • Realizarea unor direcţii de căutare-salvare a persoanelor afectate de explozie, trierea acestora şi transportul medical asistat;
 • Acţiuni pentru stingerea incendiului şi limitarea emisiei de amoniac;
 • Monitorizarea parametrilor de mediu şi raportarea imediată a acestora către factorii de decizie;
 • Informarea populaţiei din zona afectată şi din cele care pot fi puse în pericol imediat privind modul de protecţie, pe mai multe căi: folosind portavocea, utilizând sirenele localităţilor şi cu sprijinul mass-media;

Comportamentul corect

ce trebuie urmat în cazul producerii unei situaţii de urgenţă

în care sunt implicate substanţe periculoase

In faza de Dezastru:

 • Urmaţi întocmai recomandările transmise de I.S.U. ,,Petrodava’’ al judeţului Neamţ cu sprijinul presei sau prin semnalele de alarmare!
 • Luaţi lucrurile lăsate afară (jucării, rufe, etc) şi animalele de companie în casă.
 • Închideţi animalele în grajduri!
 • Anunţaţi-vă vecinii şi prietenii despre pericolul chimic (de preferinţă prin telefon)!
 • Adăpostiţi-vă în locul stabilit şi etanşaţi toate intrările şi ieşirile pentru a evita pătrunderea amoniacului sau oxizilor de azot!
 • Dacă adăpostirea se face în propria casă sau apartament, etanşaţi toate uşile şi ferestrele şi rămâneţi într-o cameră ce are cât mai puţine uşi şi ferestre! Mergeţi într-o încăpere situată cât mai sus pe faţa opusă pericolului!
 • Închideţi toate instalaţiile care pot mări pericolul (gaze, apă, curent electric)!
 • Opriţi toate ventilatoarele şi instalaţiile de aer condiţionat! Etanşaţi deschiderile de ventilare cu folie de plastic şi bandă adezivă!
 • Ţineţi la îndemână mijloacele de protecţie respiratorie şi folosiţi-le dacă este cazul!
 • Asiguraţi-vă că aveţi acces la rezerva de apă şi alimente şi că nu sunt afectate de accident!
 • Porniţi radiourile şi televizoarele şi fiţi atenţi la anunţurile care se fac!
 • Nu părăsiţi locul de adăpostire până nu se anunţă că acest lucru este posibil!

Dacă sunteţi surprins în afara locuinţei:

 • Păstraţi-vă calmul, de cele mai multe ori în cazul accidentelor chimice victimele din rândul populaţiei civile au apărut ca urmare a panicii!
 • Acoperiţi-vă căile respiratorii superioare cu o batistă şi îndreptaţi-vă spre cel mai apropiat adăpost!
 • Respectaţi restricţiile de circulaţie şi de acces în zona contaminată!
 • Evitaţi deplasarea pe direcţia vântului, deplasaţi-vă perpendicular pe direcţia lui!

Dacă vă găsiţi în maşină, în zonele afectate de norul toxic, nu intraţi în panică, fiţi calmi, şi conduceţi atent. Închideţi toate geamurile la maşină, opriţi instalaţiile de aer condiţionat şi acoperiţi-vă nasul şi gura cu un prosop sau o batistă umedă. Porniţi radiourile şi urmaţi instrucţiunile autorităţilor. Respectaţi interdicţiile de circulaţie!

In faza Post-Dezastru:

 • Nu părăsiţi adăpostul sau locuinţa chiar dacă pericolul a trecut, riscaţi să încurcaţi intervenţia forţelor specializate.
 • Ascultaţi cu atenţie mesajele către populaţie transmise prin mass- media!
 • Verificaţi dacă vecinii şi prietenii au probleme, în cazul în care există probleme acordaţi-le primul ajutor şi solicitaţi sprijin 112!
 • Respectaţi restricţiile de circulaţie şi de consum a alimentelor şi apei!
 • Reveniţi la activităţile cotidiene, remediind eventualele pagube!
 • Reţineţi învăţămintele trase din aceste situaţii şi pregătiţi-vă continuu pentru a putea face faţă unor alte eventuale asemenea evenimente!”

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Lt. Andrei Grancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.