O lege adoptata de Parlament la sfarsitul anului 2018 si intrata in vigoare la inceputul anului 2019, obliga medicii de familie si nu numai, sa ia masuri daca au in evidente persoane care detin permis de conducere dar starea de sanatate le afecteaza capacitatea de a conduce autovehicule. Pacientul va fi trimis catre o clinica specializata, iar daca banuielile medicului care l-a trimis se confirma, acesta va ramane fara permis de conducere.

Potrivit legii 345/2018, ”Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale (…) (n.n. care îl impiedica sa conduca autovehicule), este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată, cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului.

Prin urmare, daca medicul de familie de exemplu, constata ca unul dintre pacientii săi are permis de conducere dar din punct de vedere medical se afla in imposibilitatea de a conduce autovehicule, trebuie sa-l trimita catre o clinica specializata, unde va fi supus unor investigatii amanuntite care pot confirma sau nu, suspiciunile medicului care a facut trimiterea. Daca se confirma ca persoana trimisa spre examinare este inapta medical, unitatea medicala care a facut constatarea este obligata ca in termen de o zi sa instiinteze politia rutiera, medicul care facut trimiterea, dar si persoana in cauza. ”În cazul în care unitatea de asistență medicală autorizată, în urma realizării examenului de specialitate necesar, stabilește că persoana care posedă permis de conducere este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, aceasta este obligată, în termen de o zi de la data constatării, să comunice rezultatul examinării către poliția rutieră în a cărei rază teritorială unitatea își desfășoară activitatea, către medicul trimițător, precum și persoanei declarate inaptă din punct de vedere medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai. În cazul în care persoana care posedă permis de conducere este declarată aptă medical, unitatea de asistență medicală autorizată comunică, în termen de 15 zile de la constatare, rezultatul examinării către medicul trimițător”, mai spune legea la alineatul 6.

Noile reguli sunt concepute in asa fel, incat nu lasa portite de scapare pentru cei care se stiu inapti medical. Astfel, medicul care a trimis pacientul la examinare, daca in 30 de zile nu primeste niciun raspuns de la clinica unde si-a trimis pacientul, este obligat sa anunte politia rutiera si sa comunice politistilor datele personale ale persoanei trimise la examinarea medicala amanuntita. ”În cazul în care, în termen de 30 zile de la data comunicării biletului de trimitere în condițiile alin. (6), medicul trimițător nu este înștiințat de către unitatea de asistență medicală autorizată asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să comunice poliției rutiere pe a cărei rază teritorială acesta își desfășoară activitatea numele, prenumele și codul numeric personal al persoanei aflate în evidența sau îngrijirea sa, precum și informația că aceasta a fost trimisă să se prezinte pentru o examinare medicală în conformitate cu prevederile alin. 6”, se specifica in lege.

Daca in urma examinarii medicale se constata ca persoana este inapta sa conduca autovehicule, la data primirii comunicarii, politia rutiera retrage permisul de conducere al acesteia. Legea mai prevede ca permisul poate fi redobandit ”numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură”.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.