Cu o săptămână înainte de deschiderea noului an școlar, cu mic, cu mare, dar în special mămicile, au pornit în aventura vieții lor: cumpărarea rechizitelor pentru copii, indiferent de vârsta acestora sau de clasa în care urmează să treacă. Iată, pentru început, care sunt prețurile și ideile despre începutul de an școlar ce urmează să se deschidă, oficial, pe 14 septembrie.
Rechizitele pentru clasele primare, mai scumpe ….
Cu o săptămână înainte de deschiderea oficială a noului an școlar, mare forfotă în magazine. Este adevărat, toamna se numără bobocii, dar și banii din buzunare, când vine vorba de cumpărăturile pentru elevii care urmează să dea piept cu un nou an școlar, fie că încep clasa întâi, a cincea sau primul an de liceu. În Piatra Neamț prețurile sunt pe măsură, iar, fiecare părinte mândru de copilul său simte nevoia să-i cumpere acestuia, chiar dacă nu-l ține buzunarul, tot ceea ce îi trebuie pentru a trece cu bine anul școlar ce urmează să fie deschis cu fast, de către autoritățile locale, mai ales înainte de un an electoral, în care fel de fel de candidați vor bate monedă pe educația deficitară și pe un sistem de învățământ aflat deja la pământ.
Prețuri pentru toate buzunarele
„Sunt prețuri pentru toate buzunarele, deși statul ar trebui să ofere o oarecare protecție socială când e vorba de începerea unui nou an școlar. Mă refer inclusiv la manualele școlare care nu se mai dau gratuit, imaginați-vă că noi le cumpărăm, dacă vrem performanță, pe lângă toate rechizitele necesare“, a spus M.S., mama unui elev de școală gimnazială.
„Am copilul în clasa a treia, i-am cumpărat tot ceea ce este necesar, după o listă dată de doamna învățătoare, nu este nici scump nici ieftin, dar stau și mă întreb ce fac părinții fără posibilități materiale, chiar dacă, în principiu, îi ajută Primăria. Cu un ghiozdan și câteva caiete nu se face primăvară…“, a spus M. P., mama unui elev al Școlii nr. 2 din Piatra Neamț.
Că vrei, că nu vrei, trebuie să-ți trimiți copilul la școală. Și asta nu e de ici, de colea. Trebuie să scoți din buzunar câteva sute de lei, în condițiile în care nu cumperi ghiozdan și penar, căci mulți dintre școlari, de voie, de nevoie, refolosesc lucruri achiziționate cu un an sau doi în urmă. Părinții ai căror copii merg la școală trebuie să scoată din visteria familiei, la început de acest an școlar, măcar 300 de lei. Iată și de ce: un ghiozdan, mai de Doamne ajută, costă măcar 100 de lei. La acești bani se adaugă caietele de română și matematică, la 0,70 bani bucata, și asta dacă le cauți la ofertă. Cel mai ieftin penar ajunge 20 de lei, iar despre creioane sau un stilou nu mai vorbim: un leu bucata sau 3 lei stiloul, în funcție de magazinul la care îți place oferta.
Concurență vestimentară
Cu aceste achiziții sunt acoperite doar condiții elementare pentru activitatea școlară, fără să pune la socoteală ținuta – fie ea impusă de instituția de învățământ, adică uniforma, care poate ajunge până la 200 de lei, dacă este din stofă de calitate, fie compusă pur și simplu din haine normale, care trebuie să fie pe măsura pretențiilor. Aici apare concurența, când ținuta este susținută de posibilități materiale peste medie ale unor părinți. Dar intrăm deja în alt subiect, cel al concurenței vestimentare, care atinge apogeul la elevii de liceu. De aici iau naștere frustrări fără de care învățământul românesc de după 1989 ar fi fost unul normal.
În plus, fie că au bani sau nu, părinții ai căror copii merg la școală trebuie să scoată alți bani din buzunar, și nu puțini, pentru buchetul sau buchetele de flori care se oferă la fiecare început de an dascălilor din școlile românești.
Urăm succes tuturor elevilor înscriși în învățământul nemțean și părinților care trebuie să cumpere, pe lângă clasicele rechizite sau uniforme, cel mai de preț lucru al sistemului de învățământ nemțean: manualele școlare și educația propriilor copii!
Irina ȘTEFĂNESCU