Incep sa iasa la iveala noi detalii despre cum a fost mintit un judet intreg si despre ce se intampla in Spitalul Judetean Neamt, pe perioada cand acesta era ”spital Covid”, adica exclusiv pentru pacientii cu coronavirus si inchis pentru pacientii noncovid.

Ieri, 13 iulie, spitalul a fost redeschis pacientilor noncovid si tot ieri, intr-o conferinta de presa, medicul Silviu Verzea, directorul spitalului, a dezvaluit intentionat sau nu, ca în perioada in care spitalul era ”suport Covid”, in unitatea medicala au fost tratati si alti pacienti, decat cei pozitivi la testele coronavirus (Vezi amanunte AICI). Afirmatiile medicului sunt de-a dreptul socante si revoltatoare in acelasi timp, stiind ca mii sau poate zeci de mii de pacienti din tot judetul Neamt si-au cautat alinarea in alte spitale din judet si din alte judete, ori in clinici private, iar altii chiar si-au pierdut viata in lipsa ingrijirilor medicale de specialitate, la care nu au mai avut acces dupa ce spitalul a primit doar cazuri Covid.

In mod normal, dupa declaratiile de ieri, astazi, spitalul ar fi trebuit luat cu asalt de anchetatori si de reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, intrucat daca se confirma ca lucrurile au stat asa, vorbim despre incalcari flagrante si in forma continuata a legii pe care din cate se vede, au respectat-o doar oamenii de rand, platitori de contributii la Casa de Asigurari de Sanatate, bani din care s-au platit serviciile medicale pentru niste ”smecheri” care au fost tratati pe șestache in spital, in timp ce ”amărăștenii” au fost nevoiti sa cheltuie alti bani pentru a se trata cine stie pe unde, sau au murit cu zile.

Declaratiile de ieri ale medicului Verzea, par sa fie cu bataie mai lunga si anume spre sefii de sectii din spital. Din informatiile obtinute pe surse de ieri pana astazi de tvmneamt.ro, intr-adevar, in Spitalul Judetean Neamt s-au acordat ingrijiri medicale si altor pacienti decat cei infectati cu coronavirus. Si nu au fost deloc putini. Este vorba despre pacienti cu relatii si cunostinte, dar care nu ar fi putut ajunge pe paturile spitalului, fara acordul unor sefi de sectii, mai ales ca s-au facut chiar si interventii chirurgicale, nu doar niște simple consultatii, care pana la urma se puteau acorda si la un cabinet privat. Sursele noastre spun ca in perioada in care nemtenii de rand stiau ca in spitalul lor nu ajung decat cazuri de coronavirus, pe anumite sectii erau tratati pacienti ”speciali” ca si cum spitalul ar fi fost deschis publicului larg.

Ca si alti directori de pana acum, este foarte posibil ca Verzea sa fi avut de a face cu un adevarat ”aparat de represiune” al medicilor sefi de sectii din spital cand s-ar fi opus sa fie tratati pacienti noncovid, de aceea, stiind ca s-a incalcat in mod flagrant legea, ar fi facut declaratiile de ieri pentru a se disculpa in caz ca la un moment dat, va iesi totul la iveala, pentru ca incepusera deja sa transpire anumite informatii.

Este bine stiut ca fostul director Codrut Munteanu, cand a vrut sa faca ordine in spital, si-a ”rupt gatul” in momentul in care a ajuns la sefii de sectii. Informatiile care se vehiculeaza in mediile medicale, sunt ca sefii de sectii reprezinta structura de rezistenta a ”mafiei din spital”, pentru ca prin ei se fac toate afacerile extrem de banoase. Prin ei se deconteaza lucrari, prin ei se deconteaza facturi umflate pe medicamente si materiale sanitare, totul se invarte in jurul lor. Nici medicul Munteanu, nici Daniela Marcoci si nici un alt director nu a reusit pana acum sa schimbe din functie niciun sef de sectie, desi la un moment dat, nu cu mult timp in urma, un director a avut pe masa deciziile de inlocuire din functie a tuturor medicilor de sectie, semnate, gata sa intre pe circuit, insa in randurile ”mafiei din spital” s-a declansat cod roșu si s-a dat la loc comanda, ”mafia” reusind inca o data sa se impuna. Asa ca nu este exclus ca si de aceasta data, spitalizarile preferentiale sa fi avut loc la interventia unor asemenea personaje care-si vedeau amenintate veniturile consistente din binecunoscutele șpăgi, fara ca directorul sa se poata opune.

Medicul Verzea a specificat ieri ca pacientii noncovid au fost ”urgente majore”. De fapt aici este si cheia, pentru ca CAS nu ar deconta cheltuielile cu pacientii noncovid, daca acestea nu ar fi ”urgente majore”, prin urmare, este foarte posibil ca pe fisele medicale ale ”piloșilor” sa se fi trecut ”caz urgent”. De asemenea, ca sa existe o acoperire, pilele relatiile si cunostintele tratate in aceasta perioada in spital, ar fi fost raportate in documentele interne din spital, ca reprezentand urgente. Intr-adevar, in spital se puteau primi pacienti noncovid cu titlul de ”urgente”, dar care prezentau risc vital. Numai ca astfel de cazuri, de obicei sunt extrem de putine in decursul unei luni de zile. Medicul Daniela Marcoci a declarat astazi pentru tvmneamt.ro ca in perioada de mai bine de o luna cat a fost director al spitalului (aprilie- mai), a facut doar 3 exceptii privind acordarea de ingrijiri medicale unor pacienti noncovid. ”Pe perioada cat am fost eu (n.red. directorul spitalului), aveam doua urgente neurologice si un pacient care si-a taiat mana si a trebuit facuta revascularizare. In rest, alte cazuri noncovid nu au fost, pentru ca nici nu aveam unde sa-i internez. Daca domnul Verzea a facut aceste declaratii, este treaba lui. Dar ce pot sa spun, este ca singurul lucru care putea permite internarea pacientilor noncovid si era corect, era urgenta care punea in pericol viata. O astfel de urgenta nu poate fi temporizata si nu se poate trimite la alt spital, trebuie rezolvata pe loc. Adica din doua rele, se alege cea mai putin rea. Numai ca astfel de urgente sunt cazuri exceptionale, nu se inregistreaza zilnic asa ceva”, spune Daniela Marcoci.

Deci, justificarea cu ”urgente majore” a medicului Verzea nu este deloc credibila si devine tot mai clar ca la Spitalul Judetean Neamt s-au tratat preferential pacienti cu afectiuni cronice, fiind raportati in mod fals, urgențe.

Printre institutiile care ar trebui sa se autosesizeze si sa ceara o ancheta dupa declaratiile medicului Verzea, este Casa de Asigurari de Sanatate, in momentul in care spitalul va solicita decontarea cheltuielilor cu pacientii noncovid, internati in spital in perioada in care spitalul era ”spital Covid”. Numai ca ”vinovatii” ar putea scapa basma curata daca nu se va putea demonstra ca spitalizarile respective nu au fost ”urgente majore”. Potrivit unor cadre medicale, in spital a exista chiar si un ”program operator”, ceea ce iar ridica mari semne de intrebare. Cine si  de ce a intocmit un program operator intr-un spital Covid, stiind ca pacientii infectati cu coronavirus nu necesita interventii chirurgicale, deci nu era nevoie de programari pentru operatii.

Un singur lucru ramane insa cat se poate de cert. Mii de nemteni au fost mintiti si batjocoriti totodata, pentru ca nu au beneficiat de servicii medicale, in timp ce persoane cu relatii sus- puse au fost tratate intr-un spital inchis pentru oamenii de rand.

Pana astazi, nicio autoritate nu a reactionat vizavi de lucrurile grave iesite la iveala, iar pe surse se vehiculeaza ca Ministerul Sanatatii ar pute trimite Corpul de Control la Piatra Neamt, lucru greu de crezut insa, avand in vedere ca ministrul Nelu Tataru nu si-a trimis oamenii nici la Targu Neamt in perioada pandemiei, cand s-a dezvaluit ca fostul director al spitalului a completat in fals documente medicale si a scos medicamente anticovid din spital, pe numele sotiei.

Nici Consiliul Judetean Neamt, institutie in subordinea careia este spitalul, nu a reactionat pana acum in fata celei mai mari minciuni si sfidari la care nemtenii au fost supusi vreodata, desi presedintele Ionel Arsene a acuzat in repetate randuri pe liberali ca intarzie redeschiderea spitalului judetean pentru oamenii care au nevoie ca de aer de asistenta medicala.

Ionut CORFU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.