Actualizare stire: Vezi AICI! Apar noi mărturii, s-a rupt tăcerea! Căminul groazei la Dumbrava Roșie? Pe mâna cui ne lăsăm bătrânii?

Stirea initiala: Directorul Centrului de ingrijiri ,,Sfantul Nectarie”, din comuna Dumbrava Rosie, jud. Neamt, își dă arama pe față dupa articolul tvmneamt.ro Un director de cămin amenință că va arunca în stradă o bătrână cu grave probleme de sănătate.

Desi a fost contactat dar a refuzat sa-si exprime un punct de vedere inaintea publicarii articolului in care dezvaluiam ca acesta ar urma sa arunce in strada o batrana cu grave probleme de sanatate pe motiv ca l-a suparat fiul femeii (plecat din tara de 25 de ani), Dragos Ionita a considerat ca poate drege busuiocul, daca recurge la jigniri si amenintari cu scop de intimidare.

Vineri seara (26 februarie), in jurul orei 20, deci dupa aproximativ 8 ore de la publicarea articolului, directorul caminului a initiat un apel telefonic catre autorul materialului de presa mentionat. Convorbirea a fost inregistrata si poate fi auzita mai jos. Limbajul este unul greu de reprodus, iar reactia disproportionata, apropiata de o veritabila criza de nervi, ridica mari semne de intrebare privind capacitatile intelectuale, psiho-emotionale si manageriale ale celui de care depinde soarta a cel putin 30 de batrani. Printre jigniri si amenintari, Dragos Ionita a insistat sa stergem articolul, reactie din care se poate deduce ca dezvaluirile tvmneamt.ro sunt foarte aproape de adevar. Daca nu ar fi fost nimic de ascuns, alta ar fi fost abordarea celui care detine si administreaza Centrul de ingrijiri ,,Sfantul Nectarie”.

Ceea ce se poate auzi pe inregistrare denota grave carente in ceea ce priveste ”cei 7 ani de acasa”, dar si serioase deficiente de ordin comportamental, care nu au nimic in comun cu activitatea de ingrijire a unor batrani cu nevoi speciale, pe care rudele cred ca i-au lasat pe mana unor profesionisti, pe mana unor oameni cu suflet si cu comportament fără cusur.

Mai trebuie mentionat ca in urma investigatiilor noastre jurnalistice din ultimele ore, au iesit la iveala noi detalii care indica faptul ca la caminul respectiv, lucrurile nu sunt deloc in ordine. Mai mult, persoanele care s-au aratat dispuse sa relateze adevaruri dureroase, vorbesc despre o adevarata ”MAFIE a caminelor de batrani”. Culmea, desi caminele de batrani de stat sunt controlate saptamanal sau lunar de cel putin 3 institutii, caminele private sunt cam de capul lor.

Singura institutie care ar avea competente pe acest segment, este AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială). AJPIS ar trebui sa controleze aceste camine anual, pentru a le emite acreditari, insa conform surselor noastre, controalele nu prea au loc, iar acreditarile se dau fara sa verifice nimeni nici macar daca schema de angajati corespunde, in acest sens fiind prevederi legale extrem de stricte. De exemplu, un camin pentru batrani ar trebui sa aiba cel putin un angajat pentru doi beneficiari. Daca batranii nu se pot ingriji singuri, trebuie cate un angajat pentru fiecare beneficiar, obligatie care in cele mai multe camine private nu se respecta. Vom reveni asupra acestui subiect in zilele urmatoare.

Mai jos, înregistrarea integrală a convorbirii telefonice, fără editare, pentru a elimina orice banuiala ca s-a scos ceva din context. Reamintim ca apelul a fost inițiat de directorul Dragoș Ionită, vineri, 26 februarie, la ora 20, după publicarea articolului tvmneamt.ro

Articolul publicat de tvmneamt.ro vineri, 26 februarie: Un barbat din Piatra Neamt a apelat la ajutorul presei, dupa ce a primit o instiintare prin care este anuntat ca mama sa va fi aruncata in strada de directorul unui camin de ingrijiri privat, unde femeia a fost internata in urma semnarii unui contract cu termen de valabilitate, pe viata.

Daniel Toma, din Piatra Neamt, spune intr-un mesaj trimis redactiei tvmneamt.ro, ca in luna august a internat-o pe mama sa, Elena Toma, la Centrul de ingrijiri ,,Sfantul Nectarie”, din comuna Dumbrava Rosie (zona Dedeman). Barbatul este plecat din tara de foarte multi ani de zile si nu-si putea ingriji mama, asa ca a apelat la solutia unui camin de ingrijiri privat, in conturile caruia vireaza lunar 2.200 de lei, conform contractului semnat cu administratorii caminului (foto).

 

Femeia are 83 de ani si nu mai are alte rude in viata decat pe fiul ei. Are un apartament in Piatra Neamt, insa nu se putea ingriji singura, pentru ca sufera de mai multe afectiuni medicale, unele de ordin neuro-psihic, si nici nu se poate deplasa singura. Pentru ca si-a facut deja o viata in Italia, Daniel Toma, fiul femeii, a considerat ca cel mai bine pentru mama lui, este sa fie lasata in grija Centrului de ingrijire mentionat. Dupa ceva timp insa, au aparut problemele: ”Interesandu-ma de soarta mamei mele, am aflat ca in camin nu era ingrijita din punct de vedere medical, asa cum îmi imaginam eu cand am semnat contractul. Mama mi-a spus ca a cerut medicamente pentru diferite dureri, insa nu le-a primit, pe motiv ca trebuie platite separat. Nu era vorba despre cine stie ce medicamente, ci despre un banal nurofen sau paracetamol. I-am reprosat asta directorului caminului, insa discutiile noastre au luat o cu totul alta turnura si rcunosc, la un moment dat mi-am pierdut rabdarea si am folosit cuvinte nu tocmai potrivite.

De atunci, directorul Dragos Ionita ma ameninta ca-mi scoate mama in strada. Ca o duce cu salvarea in fata blocului si o lasa acolo. Nu stiu ce sa mai fac, nu ma pot intelege deloc cu el. Mi-am cerut si scuze, l-am implorat sa respecte contractul, insa degeaba. Este strigator la cer sa rezilieze contractul desi sunt cu plata la zi, si sa-mi abandoneze mama in strada”, spune fiul femeii.

Drept dovada ca directorul caminului nu glumeste, acesta i-a trimis pe 17 februarie lui Daniel Toma si o instiintare (foto) prin care îl anunta ca se reziliaza contractul incepand cu data de 1 martie. Tot atunci, chiar de Mărțișor, femeia ar urma sa fie evacuata din camin.

Cine ii da voie fara semnatuta si acordul meu sa anuleze? Profită de faptul ca mama mea zice ca vrea sa mearga acasă, dar nu stie ce vorbește. La aproape 84 ani si cu problemele pe care le are nici nu ar trebui ca o persoană ca domnul Ioniță sa asculte”, mai spune fiul femeii.

Contactat telefonic de tvmneamt.ro, Dragos Ionita, directorul Centrul de ingrijiri ,,Sfantul Nectarie”, a confirmat ca a trimis instiintarea respectiva, insa cand a fost intrebat care au fost imprejurarile in care a luat aceasta decizie si ce se va intampla cu batrana daca va fi abandonata in strada, a devenit extrem de irascibil si a refuzat sa mai continue discutia, motivand ca presa deformeaza adevarul, exagereaza si scoate declaratii din context, asa ca a inchis telefonul fara sa ofere alte explicatii.

Atitudinea directorului contrazice flagrant reclama pe care si-o face caminul: ”Centrul de ingrijire si supraveghere Sfantul Nectarie este o solutie ideala pentru cei ramasi singuri, in neputinte si boli, sau pentru acei ce isi privesc senectutea ca un lung prilej de a se bucura de viata” este prezentat caminul pe site-ul romedic.ro

Nu ar fi pentru prima data cand intr-un camin de ingrijiri privat din judetul Neamt se petrec astfel de fapte reprobabile. Caminele respective nu sunt in subordinea niciunei institutii de stat, adica sunt cam de capul lor, iar autoritatile nu pot interveni decat daca sunt indicii ca beneficiarilor li se aplica rele tratamente. Ceea ce vrea sa faca directorul acestui camin tine strict de sfera dreptului civil, reprezentand doar o neintelegere intre partile dintr-un contract. Dar chiar si asa, este de-a dreptul inuman sa arunci in strada o femeie cu grave probleme de sanatate, doar pentru ca cineva se simte cu orgoliul ranit.

CEI MENTIONATI IN ACEST ARTICOL, BENEFICIAZA DE DREPT LA REPLICA. ACESTA POATE FI TRIMIS PE ADRESA DE MAIL TVMPIATRANEAMT@GMAIL.COM

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.