Un adevarat depozit de petarde a fost descoperit de politisti acasa la un tanar din Horia. Materialele pirotehnice au fost gasite la o perchezitie dupa ce tanarul a fost prins in flagrant alaturi de un amic din Roman, in timp ce vindeau petarde pe strada, informeaza IJ Neamt:

”În baza planului de acţiune pentru combaterea comercializării ilegale de articole pirotehnice, în ziua de 28 decembrie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale Roman au prins în flagrant doi tineri de 23 și de 28 ani, din Horia și Roman, care ofereau spre vânzare publicului mai multe obiecte pirotehnice din portbagajul unui autoturism aflat în parcarea unui supermarket.

Asupra celor două persoane au fost găsite articole pirotehnice din categoria F1, F2 și F3, respectiv: 21 de baterii de artificii, un tub de tragere din categoria F2, , precum şi un număr de 460 petarde din categoria F1.

Polițiștii au extins cercetările și au efectuat o percheziție la domiciliul tânărului de 23 de ani, ocazie cu care au fost găsite următoarele obiecte pirotehnice deținute în vederea comercializării: 13.980 pocnitori din categoria P1, 9 petarde cu 3 focuri din categoria F1, 3 obiecte pirotehnice tip vulcan, din categoria F1, o baterie de artificii categoria F2 cu 16 focuri, o baterie de artificii din categoria F3 cu 100 focuri, două baterii artificii cu 19 focuri din categoria F2, 5 baterii de artificii din categoria F2 cu 25 focuri, 6 baterii de artificii cu 7 focuri din categoria F2, 2 baterii de artificii cu 16 focuri din categoria F2, o baterie de artificii cu 13 focuri, categoria F2, 2 baterii de artificii cu 49 focuri, categoria F2, 9 baterii de artificii cu 7 focuri din categoria F2. Cele două persoane surprinse în flagrant nu dețin calitatea de artificier sau pirotehnician autorizat. Obiectele pirotehnice, în valoare de aproximativ 3.000 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, fapte prevăzute și pedepsite de art. 37 din Legea nr. 126/1995, rep. Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 126/1995 rep., persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale. Nerespectarea acestor prevederi constituie infracțiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.