In campania electorala pentru alegerile locale care se incheie astazi, am vazut cum Ionel Arsene, din pozitia de presedinte al Consiliului Judetean Neamt, s-a pozat si s-a filmat langa, primari, muncitori, aghiotanti sau servitori, ori langa utilaje sau roabe cu asfalt, in incercarea de a lansa in spatiul public ideea ca el este ”întâiul constructor al judetului”, pe modelul ”cel mai iubit fiu al poporului”. Din mascarada asta ieftina, a facut parte si inaugurarea spitalului mobil de la Lețcani, pentru care CJ Neamt, adica nemțenii, la initiativa lui Arsene au platit peste 3 milioane de euro. Inaugurarea a fost una cat se poate de falsa, pentru ca spitalul amintit nu functioneaza si nici nu va functiona prea curand. Motivul? Nu are autorizatii de functionare, acestea fiind departe de putea fi obtinute, pentru ca daca maine ar fi internat acolo un singur pacient infectat cu coronavirus, spitalul ar deveni instant o bomba epidemiologica. De ce? Pentru ca nu a fost prevazut un sistem corespunzator de deversare a apelor/deseurilor reziduale rezultate in urma tratarii pacientilor covid.

Desi asa-zisa inaugurare i-a adus un consistent deficit de imagine, Arsene a continuat seria escapadelor electorale pe bani publici, care veti vedea, nu numai ca au fost folositi in scop electoral, ci au fost efectiv aruncati pe apa sambetei.

Ieri, cu mare alai, Arsene a mai ”inaugurat” o lucrare. Este vorba despre drumul cunoscut sub denumirea de Axial, Izvorul Muntelui- Durau.

In primul rand, drumul nu este terminat, chiar daca s-a turnat asfalt, s-a facut marcaj rutier si s-a deschis circulatiei rutiere. Drept dovada in acest sens, este ca pana la ora asta, nu s-a facut receptia lucrarilor. Deci s-a inaugurat ceva ce ar putea sa nu corespunda tehnic, ba mai mult, s-a deschis traficului rutier un drum despre care nu stie nimeni daca este sigur sau nu, iar Politia Neamt (daca mai exista asa ceva in judet) ar trebui sa se autosesizeze si sa dispuna inchiderea drumului, pana la receptia lucrarilor, cand se va dovedi daca se poate circula pe el sau nu. Din cei 20 de kilometri, doar un kilometru poate fi numit efectiv drum terminat, pentru ca inca se mai toarna betoane, se fac santuri, se mai consolideaza si se monteaza elemente pentru siguranta rutiera, lucrarile sunt in toi. Ca drumul nu este sigur din punct de vedere al sigurantei rutiere, sta marturie poza de mai jos, de la unul dintre accidentele petrecute imediat dupa ce s-a reluat traficul rutier.

Dar cea mai grava problema, este ca drumul a fost inaugurat cu mare fast, desi exista pericolul 100% sa fie distrus in urma ploilor sau topirii zapezilor. Si asta pentru ca cineva s-a grabit sa toarne asfalt, doar pentru a se putea poza si eventual pentru a castiga ceva capital electoral.

Sa o luam insa de la inceput. Drumul a devenit impracticabil, pentru ca pe tot traseul lui de la un cap la altul exista zeci de torenti care la o ploaie ceva mai insemnata, se umfla si aduc in drum apa plus aluviuni. In cativa ani, nu foarte multi, pentru ca nu s-a intervenit la torenti, drumul a fost distrus in cea mai mare parte. Corectarea torentilor, are tocmai scopul de a retine apa si a reduce debitul.

In anul 2016, dupa ce PSD si Arsene au preluat conducerea CJ Neamt, apar pentru prima data in spatiul public, declaratii ca se are in vederea la modul serios, refacerea Axialului. Pe parcursul anului urmator, 2017, CJ Neamt pare sa fi renuntat la idee, invocand faptul ca nu se poate reface drumul, pentru ca mai intai trebuie corectati torentii. Lucrarile la torenti trebuie facute musai de Romsilva si nu sunt deloc simple, pentru ca zona respectiva face parte dintr-o arie protejata, traversand masivul Ceahlau si trebuie obtinute o multime de avize si aprobari, evident, tot de catre Romsilva. Ulterior, cand jurnalistii intrebau in conferintele de presa ce se mai aude cu Axialul, de la CJ Neamt se dadea vina pe Romsilva ca nu a reusit sa corecteze torentii, desi dupa cum veti vedea in continuare, procedurile sunt foarte complicate si de durata.

Reprezentantii Romsilva Neamt au declarat pentru tvmneamt.ro la inceputul lunii septembrie 2020, deci in urma cu aproximativ doua saptamani, că demersurile pentru corectarea torentilor au fost incepute odata cu solicitarile CJ Neamt in acest sens, adica in urma cu cel putin 3 ani, insa asa cum spuneam mai sus, ele sunt de lunga durata, pentru ca in ariile protejate nu poate face oricine orice-l taie capul. Prin urmare, proiectul de corectare a torentilor a trecut prin mai multe etape de autorizare, urmand ca abia in primavara anului 2021 sa treaca printr-o ultima comisie tehnico economica de la Ministerul Mediului. Abia dupa acest ultim pas, proiectul poate intra in linie dreapta, cu licitatie pentru proiect, apoi licitatie pentru executie, iar la final, pot incepe lucrarile, insa la acest ultim punct nu se poate ajunge mai devreme de doi ani si asta doar in cazul in care licitatiile merg struna si nu se ajunge la contestatii. Iar dupa licitatii, executia lucrarilor ar mai putea dura inca vreo 2-3 ani, pentru ca vorbim despre lucrari dificile, in teren accidentat.

Întrebarea care se ridica acum, este de ce CJ Neamt nu a asteptat ca mai intai sa se indeparteze cauza distrugerii drumului si a preferat sa-l asflateze, desi nu trebuie nimeni sa fie inginer constructor, ca sa-si dea seama ca din moment ce cauzele au ramas, efectul va fi acelasi, adica in scurt timp, 2-3 ani in varianta cea mai optimista, drumul pentru care s-au chletuit 10 milioane de euro, va fi din nou distrus?

Intrebarea este una retorica desigur, pentru ca raspunsul îl avem deja, in asa-zisa inaugurare de ieri, cu baloane roșii-PSD în mijlocul padurii, si cu declaratii sforăitoare ale candidatului cu cască, Ionel Arsene. Daca ”baronul” si-a atins scopul electoral, ce mai conteaza 10 milioane de euro din banii platitorilor de taxe si impozite, pierduti prin padurile Ceahlaului?

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Orice ati spune si orice ati face Arsene la lume place! In data de 28.09.2020 Ionel Arsene va pentru inca 4 ani presedinte al Consiliului judetean Neamt unde are de facut o multime de lucruri bune pentru judet. Doamne ajuta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.