Actualizare stire: Dupa 20 de minute de la publicarea articolului, CJ Neamt si-a adus aminte ca raspunsul a fost trimis, dar nu l-am vazut noi. Lista cu firmele care au luat bani de la CJ Neamt, la sfarsitul articolului.

Stirea initiala: Consiliul Judetean Neamt cheltuie anual sume enorme din bani publici pentru asa-zise informari catre populatie despre activitatea acestei institutii. De fapt, banii sunt folositi drept rasplata pentru serviciile sau protectia oferita de anumite entitati media.

In anul 2017, bugetul pentru plata presei aservite a fost de 100.000 de lei, iar potrivit unor surse, de fapt s-au cheltuit 180.000 de lei, bugetul fiind suplimentat prin metode mai mult sau mai putin legale.

Pe 12 martie 2018, tvmneamt.ro a trimis o solicitare catre CJ Neamt prin care in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, ceream sa ni se comunice cati bani au juns la presa din judetul Neamt in anul 2017 si care este suma pentru fiecare entitate media in parte (site, ziar tiparit, TV). Dupa 10 zile am primit un raspuns semnat de Ionel Arsene in care suntem anuntati ca din cauza ”complexitatii informatiilor solicitate” mai dureaza pana ce se va raspunde cererii insa se va incadra in termenul de 30 de zile prevazut de lege.

Asa de complexe au fost informatiile cerute, incat raspunsul nu a mai sosit nici pana astazi, 25 aprilie. Intrucat termenul a fost depasit cu doua saptamani si nu a mai trimis nimeni niciun raspuns, ne vedem nevoiti sa folosim informatii obtinute pe surse din interiorul CJ Neamt.

In 2017, site-ul ziarpiatraneamt.ro administrat de Robert Iosub a incasat aproape 30.000 de lei (300 de milioane de lei vechi) de la CJ Neamt. Din informatiile noastre, entitatea media amintita este pe primul loc in topul celor care au luat bani de la respectiva instituie publica. Spre comparatie, in acelasi an, tvmneamt a incasat aproximativ 1.200 de lei si vestea.net aproximativ 2.000 de lei.

Aceleasi surse spun ca un simplu anunt de sedinta de CJ era platit catre ziarpiatraneamt cu 2.000 de lei (20 de milioane de lei vechi, cam au incasat altii intr-un an), iar un articol, de exemplu la vizita ministrului Sevil Shaideh a costat si 2.400 de lei. Se dovedeste deci, ca banii au fost dati doar ca sa fie dati si nicidecum pentru scopul de a fi informata populatia. In mod normal, un anunt pentru o institutie nu poate costa mai mult de 350 de lei. 2.000 de lei pentru un anunt este o suma fabuloasa pentru orice jurnalist corect, cu un pic de coloana vertebrala.

Bani pentru ziarpiatraneamt.ro au fost dirijati si de la alte institutii subordonate CJ Neamt, deci suma incasata anul trecut de aceasta publicatie este mult mai mare, insa in lipsa unor informatii oficiale pe care cineva le tine ascunse, nu ne putem lansa in speculatii.

La inceputul lunii martie, tvmneamt arata cum Robert Iosub a intervenit pe langa un consilier judetean ALDE pentru ca bugetul pentru presa sa fie suplimentat la ATENTIE! nici mai mult nici mai putin decat 5 miliarde de lei vechi. Diferenta de 4 miliarde urma sa fie luata din bugetul Teatrului Tineretului. In opinia noastra, demersul este la limita savarsirii infractiunii de trafic de influenta, insa sunt altii in masura sa stabileasca daca au fost sau nu intrunite elmentele unei astfel de fapte. Dovada in acest sens, sta chiar un articol al jurnalistului amintit care chiar multumeste consilierului judetean pentru amendamentul pe care urma sa-l depuna si indeamna pe toti ceilalti consilieri judeteni sa voteze. Vezi articolul: Amendament pentru Proiectul de buget al CJ Neamț pe anul 2018.

Intr-un final, bugetul pentru presa a fost marit la 2,5 miliarde de lei vechi, dupa ce probabil cineva din CJ si-a dat seama ca e prea groasa daca va fi marit de 5 ori, asa peste noapte, urmand ca pe parcursul anului, suma sa ajunga la cele 5 miliarde de lei vechi, dorite intial. Cum era de asteptat, dupa sedinta de CJ in care dorinta i-a fost indeplinita, in acelasi site, apare un articol de multumire semnat tot de Robert Iosub: ”Mulțumim domnului Iulian Luca și celor de la ALDE care au susținut mărirea acestui buget…” scrie autorul in articolul, Consilierul județean ALDE, Iulian Luca, a reușit să dubleze bugetul pentru presă al Consiliului Județean Neamț. O analiza logica, arata ca jurnalistul nu avea de ce sa multumeasca public, decat daca toti banii sau cea mai mare parte din ei urma sa junga la site-ul pe care il administreaza.

Imediat, tvmneamt a reactionat considerand ca nu este normal ca banii CJ sa fie risipiti si a anuntat ca va publica gratis orice material de la Consiliul Judetean. Dupa campania inceputa de tvmneamt la care s-au alaturat si alte publicatii, au aparut si primele repercusiuni, adica presiuni venite din partea celui/celor care urmau sa incaseze banii. S-a ajuns chiar la atacuri la persoana si cum nu au avut efect pana acum, acestea vor continua.

Modul in care banii CJ sunt directionati catre un singur jurnalist au inflamat spiritele si in PSD Neamt, dupa ce asupra mai multor membri cu diferite functii s-au facut presiuni. Acestia erau sfatuiti sa dea bani catre ziarpiatraneamt sub forma de publicitate, felicitari, etc. Unii dintre ei au refuzat in ultimul timp sa mai faca asta si in una dintre sedintele de la partid sa spus raspicat ca ”Ajunge! Sa ne mai lase in pace cu ziarpiatraneamt! Poate ne amintim cati bani au ajuns din buzunarele noastre fara niciun rezultat la acest Iosub”. Potrivit unor surse din interiorul PSD, doar in campania electorala de la parlamentare in 2016, catre ziarpiatraneamt s-au scurs sume enorme, cel putin unul dintre contractele cu PSD fiind de aproximativ 10.000 de euro.

Dupa decizia celor din PSD de a nu mai contribui cu bani la ziarpiatraneamt, au aparut si represiunile. Normal, tot intr-un articol de presa care seaman izbitor cu o forma de santaj, in care PSD-istii sunt certati si facuti cu ou si cu otet pentru ca si-au permis sa plateasca o caseta publicitara si/sau felicitari si in alte publicatii decat ziapiatraneamt.ro. In acelasi articol, Iosub recunoaste cu subiect si predicat ca este mai PSD-ist decat PSD-istii si nu poate concepe sa fie tratat in acest mod, dupa ce a fost trup si suflet alaturi de acest partid.

Cateva pasaje din articol, din care reiese in ce hal cred unii ca se face jurnalism: ”Ziarpiatraneamt.ro a decis închiderea unor contracte și colaborări ce existau cu unii oameni politici, în special de la PSD” sau ”Politicienii cu care am decis să nu mai colaborăm sunt în mare parte dintre cei pe care i-am susținut, dar nu vrem să facem parte din jocul lor care a ajuns la un nivel în care se dau sume egale tuturor celor din presa ca un fel de ajutor de handicap sau taxă de protecție” sau ”…PSD-ul pe care am fost singurii care l-am susținut asumat …”

Despre contractele aceluiasi site de 10.000 de euro pe an cu primării PSD, intr-un material viitor. Acum intelegeti cine sunt cei din presa care incaseaza ”ajutor de handicap” si ”taxa de protectie”? Intelegeti de ce sunt atacati anumiti jurnalisti si publicatii? Pentru ca sumele aflate in joc sunt enorme, iar interesele personale ale celor care dirijeaza banii sunt deasupra intereselor comunitatii.

P.S. Ce se arata in acest articol este doar o mica, mica parte din afacerile pe bani publici. Robert Iosub mai are cel putin o firma prin interpusi care are contracte cu Troleibuzul S.A. (firma aflata in subordinea CJ Neamt), spatii inchiriate pe preturi de nimic, un ONG prin care s-au incasat bani pe diverse proiecte si multe altele, insa toate la timpul lor.

Later EDIT: Ca prin minune, lista ceruta a ajuns la noi dupa publicarea acestui material. Desi noi am cerut sa ni se spuna pentru care entitate media incaseaza fiecare firma, cerinta nu a fost respectata. Informatiile noastre se confirma insa, si in lista se poate vedea ca ziarpiatraneamt care a incasat pe Ghici Computers SRL, (marcat cu rosu in tabel) este campion la mare distanta de locul doi, ziarul Ceahlaul care a incasat in 2017, 10.000 de lei. Totalul banilor pentru presa se ridica la peste 70.000 de lei, deci ramane un mister unde este diferenta pana la 180.000 de lei despre care se afirma pe surse ca ar fi mers catre presa.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Abjectie – acesta este sinonimul pentru acest pretins IT-ist, jurnalist, comunicator numit Robert Iosub. I-a amenintat si santajat pe majoritatea politicienilor din Piatra Neamt ca sa-i dea bani sau sa-l lase sa-si faca mendrele. A scris de numeroase ori ca banii pe care ii ia el pentru publicitate sunt TAXA DE PROTECTIE, avertizandu-i pe ceilalti din presa ca nu cumva sa indrazneasca sa critice vreun protejat sau client de-al lui.
    El este cel care a scris marsavia in care publica o discutie dintre Simona Balint si cineva de la Monitorul in care miza era o felicitare de 200 lei.
    Prin firma lui, a sotiei, prin ONG a luat sute de milioane sau chiar miliarde de lei vechi de la: Primaria Piatra Neamt, Consiliul Judetean Neamt, Apaserv, Troleibuzul, Publiserv, primarii din judet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.