In judetul Neamt exista 5 Grupuri de Actiune Locala (GAL), in care sunt incluse majoritatea comunelor nemtene. Crearea GAL-urilor a fost o sarcina dificila, care a decurs foarte anevoios, vreme de mai bine de mai multi ani. Miza era foarte mare, banii europeni, dar si de fondurile guvernamentale, care se vor derula prin aceste forme asociative, de interes zonal.

Grupul de Actiune Locala reprezinta asociere intre mai multe localitati, firme si persoane fizice, grupate geografic, cu un scop comun: dezvoltarea economico-sociala a acelei zone. Nu este obligatorie respectarea granitelor unui judet, cu GAL-ul putandu-se trece si dincolo de hotar. De exemplu, in componenta a 3 GAL- uri nemtene, intra si comune din judetele Iasi si Suceava.

In perspectiva, GAL-urile vor reprezenta reale oportunitati investitionale, prin ele derulandu-se importante fonduri comunitare si nationale, care sa asigure dezvoltarea integrata a mai multor comunitati dintr-o zona geografica omogena.

Fermierii pot accesa fonduri europene pentru implementarea proiectelor de cooperare, suma maxima nerambursabila fiind de 200.000 de euro. Masura 421 „Implementarea proiectelor de cooperare” reprezinta una din cele trei masuri din cadrul axei LEADER prin care se vor finanta proiecte de cooperare ca modalitate de a extinde experientele locale pentru imbunatatirea strategiilor locale, de a permite accesul la informatii si idei noi, de a face schimb de experienta si de a invata din experienta altor regiuni sau tari, de a stimula si sprijini inovatia, de a permite dobandirea de competente si imbunatatirea lor. Beneficiarii eligibili sunt Grupuri de Actiune Locala beneficiare si alte persoane juridice organizate in conformitate cu abordarea LEADER care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui Grup de Actiune Locala. Actiunile de cooperare sunt eligibile numai atunci cand cel putin un partener reprezinta un GAL finantat.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.