Polițiștii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, cât și polițiștii de ordine publică au acționat permanent pentru constatarea și sancționarea faptelor ilegale la regimului silvic.

Astfel, în primele șase luni ale acestui an au fost executate 211 de controale, fiind verificate 204 obiective, dintre care 52 instalații de debitat lemnul, 10 exploatări forestiere, 13 depozite și 805 mijloace de transport. Polițiștii au constatat 229 de infracțiuni silvice și au fost aplicat 440 de sancțiuni contravenționale, majoritatea fiind aplicate pentru “transportul materialelor lemnoase fără avize de însoțire ori fără documente comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulația materialelor lemnoase în vigoare”, în valoare de circa 1208000 lei. În urma acțiunilor desfășurate a fost recuperată și confiscată cantitatea de aproximativ 3807,22 mc de material lemnos, reprezentând 496,15 mc. cherestea, 2949,97 mc. lemn de lucru și 361,10 mc. lemn de foc, în valoare totală de 120800 lei.

Totodată, conform art. 25 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, polițiștii au indisponibilizat cinci autovehicule folosite la transportul ilegal de material lemnos, ce au fost introduse în Camera de corpuri delicte-auto a IPJ Neamț.

Reamintim cetățenilor faptul că a fost implementată o nouă aplicație mobilă “Inspectorul Pădurii”, ce reprezintă componenta pentru populație a Sistemului informațional integrat de urmărire în timp real a masei lemnoase din România. Această aplicație poate fi utilizată de populație în scopul verificării unui transport de masă lemnoasă, operațiunea efectuându-se prin introducerea unui număr de înmatriculare auto.

Aplicația este în faza de test, valabilă doar pentru utilizatorii de sisteme de operare android, putând fi descărcată și testată accesând Google play. Informațiile furnizate în urma accesării sunt următoarele:

 existența sau inexistența codului unic generat de sistemul Woodtracking în momentul plecării transportului de material lemnos

 termenul maxim de valabilitate a codului este de 72 de ore, în funcție de distanța de transport

 în cazul consultării unui cod valabil, aplicația va returna următoarele date: data și ora emiterii codului, volumul, specia/sortimentul lemnului.

În cazul accesării aplicației și constatării unui transport ilegal de material lemnos, cetățenii sunt rugați să anunțe Poliția prin sistemul unic de urgență 112!

Ionut CORFU

sursa: IPJ Neamt

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.