Imagini de râsu`- plânsu` filmate de doi pescari din Piatra- Neamt, în după-amiaza zilei de vineri (5 iulie) pe Lacul Izvorul Muntelui, in dreptul comunei Hangu, jud. Neamt.

Acestia au surprins in flagrant doi barbati, in timp ce braconau pe lac. In fapt, cei doi, aflati intr-o salupa, pescuiau puiet prin metoda cunoscuta printre pescari sub denumirea ”la mireasa”. ”Mireasa” este un dispozitiv interzis, o plasa foarte fina, cu ochiuri foarte mici, de dimensiuni reduse, de care este agatata o bucata de plumb. Plasa este lansata in apa cu undita si se deschide sub forma unei semiparasute la contactul cu suprafata apei, inchizandu-se treptat pe masura ce inainteaza spre fundul apei. Astfel, sunt prinsi pesti foarte mici (puiet) care ulterior sunt folositi ca momeala (iarasi ilegal) pentru prinderea pestilor rapitori.

Braconierii au fost fotografiati de la distanta in timp ce lansau ”mireasa” la apa (foto jos).

Odata ajunsi langa braconieri, cei doi pescari din Piatra- Neamt i-au luat la intrebari, iar pe imagini (video, mai jos) se vede cum unul dintre cei doi barbati din salupa nu neaga ca pescuieste ”la mireasa”, insa refuza sa scoata din apa dispozitivul de braconat.

Apare si cel de al doilea barbat care are un dialog cu unul dintre pescari (Razvan Ghindaoanu) care este si membru legitimat al AJVPS Neamt (Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor) dar si fost angajat al Asociatiei, acesta avand tot dreptul sa constate si sa sesizeze acte de braconaj. Barbatul din salupa are o atitudine zeflemitoare, iar la un moment dat i se adreseaza celui care filmeaza (jurnalistul Cosmin Humă, acesta fiind si cel care a facut publice imaginile): ”Inchide bă camera aia!”

De aici incepe partea cea mai frumoasa a intregii povestii, aceasta nu apare pe imagini, dar ne-a fost relatata de cei doi pescari din Piatra- Neamt, care au vrut sa opreasca o ilegalitate, sau mai bine spus, o barbarie pentru fauna lacului Izvorul Muntelui.

Au fost sunati si sesizati direct de la fata locului, oameni din conducerea AJVPS care au spus ca sunt ocupati cu alte lucruri mai importante. Unii dintre ei se se făceau ca nu stiu ce e aia ”mireasa”. S-a sunat apoi la Politia TF care are in competente si constatarea infractiunilor de braconaj, insa politistii de acolo au spus ca au o urgenta si nu pot interveni la sesizare.

In cele din urma s-a sunat la 112, s-a comunicat situatia si li s-a spus ”denuntatorilor” sa astepte, ca vor fi contactati de cineva. Au fost sunati de un politist care le-a spus ca-i este frica de apa, apoi a sunat un alt politist care a spus ca ar interveni, dar nu are barca.

Prin urmare, doi cetateni cu spirit civic au fost lasati cu ochii în soare de catre autoritati, dupa ce au incercat sa anunte comiterea unei infractiuni, pentru ca din zecile de institutii care se ocupa de combaterea infractiunilor si/sau de protectia mediului, niciuna nu a intervenit la sesizare.

Pe lacul Izvorul Muntelui(Bicaz) poti veni cu o barca de 20.000 de Euro si sa dai la “mireasa”?
Raspuns: da,poti. Daca ai si plasa la tine e si mai bine. 
Dupa mai multe apeluri efectuate de Ghindaoanu Razvan catre autoritatile competente, nesimtitii surprinsi de noi si-au reluat activitatea fara nici o jena.
Nimeni nu i-a deranjat cu nimic. 
Au sunat pe un anume domn Vili de la Capitania portului Bicaz. Acesta era un fel de “Dumnezeu” pentru domniile lor. Domnul Vili apara de toti si toate braconierii. De ce oare?
Rog colegii din presa sa preia materialul si sa-i faca cunoscuti publicului larg.
Va multumesc!”, scrie Cosmin Humă pe facebook in descrierea imaginilor.

Mai trebuie spus ca la Durau exista un post de jandarmi care taie frunze la caini cat e ziulica de lunga, atunci cand nu sunt ocupati cu recoltarea de schinduc de pe Ceahlau, care dupa cum bine se vede, nu au fost deranjati de nimeni sa-si deplaseze pretioasele fapturi si sa constate o infractiune aflata in plina desfasurare.

Prin urmare, liber la braconat pe Lacul Izvorul Muntelui si sa le fie invatatura de minte celor care cred ca pot fi cetateni model. Legea este facuta pentru fraieri.

Persoanele si institutiile care vor sa aiba un drept la replica privitor la acest articol, îl pot trimite la adresa de mail tvmpiatraneamt@gmail.com

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Din pacate AJVPS se dovedeste incapabila sa gestioneze luciurile de apa facute cadou de Guvernul PSD prin intermediul institutiei invizibile ANPA. Condusa de Nea’Nicu Robu institutia care va distruge in scurt timp zonele de pescuit sportiv practica cu nesimtire ,gratie monopolului impus printr-o lege declarata de Presedintele Iohanis NECONSTITUTIONALA , cele mai ridicate tarife din tara pentru pescuit sportiv . Fondurile se duc exclusiv pentru vanatoare si bunastarea stafului AJVPS. Pe lacul Bicaz situatia este de neimaginat. Retelele de braconieri cresc sub obladuirea unor paznici de vanatoare cunoscuti ca fiind feroce braconieri tinuti in palma de insusi Presedintele Robu si Directorul Amedeo. Totul este secret , contractele de gestionare a celor 11 fonduri de pescuit, planurile de managament cu obligatii certe si care constituie conditii de reziliere a contractelor , numele paznicilor de pe fiecare fond piscicol , cantitatea de peste cu care ar trebui repopulate anual aceste fonduri si multe alte dedesupturi care fac sinistrul deliciu al coabitarii ANPA-AGVPS-AJVPS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.