Dacă cineva și-a propus să destabilizeze organizația PSD Neamț cu mâna președintelui Harpa (din informațiile care circulă pe surse, acesta ar fi fost sfătuit prost și cu rea intenție de un anumit personaj care urmărește să-i sufle funcția), pare că a și reușit, cum n-ar fi reușit nici cel mai aprig dușman politic. Cel puțin pe moment, s-a stârnit un curent de nemulțumiri care s-ar putea amplifica. După ce Daniel Harpa a declarat pentru tvmneamt.ro că le-a cerut cerut deputatei Oana Bulai și Florentinei Moise să-și dea demisia din funcția de președinte PSD Roman, respectiv președinte PSD Piatra Neamț, în caz contrar, organizațiile respective urmând să fie dizolvate, în spațiul public s-a revărsat un val de mesaje de susținere pentru cele două președinte ale celor mai mari organizații PSD din Neamț.

Evident, cele mai multe mesaje (toate asumate cu nume și prenume) au fost lăsate la știrea cu declarațiile lui Daniel Harpa, publicată miercuri de tvmneamt.ro. Din tonul membrilor PSD care transmit mesajele, reiese cât se poate de clar că în partid bubuie nervii și că totul ar putea duce la o scindare. S-a creat chiar și haștagul #teamOana, semn că se creează un curent și că lucrurile sunt departe de a se liniști dacă nu se găsește o cale de mediere a conflictului deja izbucnit între membrii PSD din Roman și Piatra Neamț și conducerea partidului la nivel județean, mai ales că se vehiculează că execuțiile nu se vor opri la cele două președinte, ci sunt vizate și alte persoane destul de apreciate în partid, una dintre ele, fiind prefectul Adrian Niță.

PSD-iștii care se declară solidari cu Oana Bulai și cu Florentina Luca Moise, afirmă răspicat că vor organiza proteste sau că vor pleca cu toții din partid, dacă nu se dă la loc comanda. Pentru PSD Neamț ar fi un adevărat dezastru să piardă cele mai mari organizații (din cele două municipii ale județului) înainte cu mai puțin de un an de startul celor 4 runde de alegeri din 2024 și singurul care ar deconta un astfel de scenariu, este Daniel Harpa, indiferent de cine este sforarul din spatele detonării PSD Neamț. Pe lângă implicațiile politice, mazilirea celor două femei- președinte recent realese pe funcții pentru al doilea mandat, poate căpăta și accente de misoginism sau discriminare de gen, în contextul în care de la nivel central se afirmă că PSD se aliniază cerințelor UE privind promovarea femeilor în politică și în funcții de decizie.

Pe de altă parte, planul execuției celor două (și a altora care sunt pe lista neagră a regizorului care pune în scenă dezintegrarea PSD Neamț și apoi preluarea controlului) nu este chiar atât de ușor de pus în practică. Dacă se ajunge la dizolvarea organizațiilor, decizie care trebuie luată cu acordul Comitetului Executiv Județean (din start un obstacol greu de trecut), operațiunea poate fi contestată la o Comisie de arbitraj la nivel național, apoi în instanță, proceduri care pot dura lejer peste un an de zile, dacă nu chiar 2 sau 3, răstimp în care organizațiile rămân la locul lor așa cum sunt acum. Ba mai mult, mazilitele ar putea avea câștig de cauză, dar în ambele ipoteze (pierd sau câștigă), răul va fi deja făcut, iar în PSD Neamț vor exista două tabere adverse care în niciun caz nu se vor sprijini una pe alta la alegerile care urmează. Plus că cineva se va putea juca și cu declarația lui Harpa: ”Dacă nu pleacă (n.red. Oana Bulai și Florentina Moise) îmi dau demisia, ies din politică”.

Prin urmare, lucrurile deja sunt foarte complicate în PSD Neamț. Dacă nu se găsește o cale de mijloc în războiul abia început, sunt toate șansele să se bată doi și să câștige al treilea, care chiar dacă va pune mâna pe o organizație decimată, va întocmi listele pentru Parlament, liste cu candidați locali, iar după alegerile din 2024 va negocia majorități și funcții de conducere în CJ și în consilii locale. În caz că instituțiile statului vor dormi pe ele și PSD-iștii se vor lăsa îmbătați cu suc rece, sub ochii lor se va naște un nou baronaș PSD de Neamț.

Reproducem câteva dintre mesajele mebrilor PSD care și-au exprimat asumat dezacordul față de mazilirea conducerilor PSD Roman și PSD Piatra Neamț și din care reiese că atât Oana Bulai cât și Florentina Moise sunt lideri de necontestat în cele două organizații de municipii (toate reacțiile pot fi văzute AICI sau mai jos, după selecția de comentarii):

Larisa Anghel Echipa noastră, PSD Roman, este o forță! Am construit temeinic și am organizat evenimente memorabile. Sub îndrumarea doamnei deputat, am ales liga elevilor de la PSD și am fost inspirați să formăm o echipă unită. Activitățile noastre speciale ne-au adus multe învățăminte. Dacă doamna Bulai părăsește echipa, nu pot rămâne indiferent. Mă alătur ei, pentru că suntem o echipă puternică și solidară!

Seby Pleșcan Suntem determinați să ne menținem vocea și reprezentarea în PSD Roman. Oana Bulai a fost și va rămâne liderul nostru. Rămânem puternici!

Popa Florentina Calitatile de unui lider sunt de bun coordonator si mentor. D- na Florentina Luca Moise a dovedit ca merita aceasta pozitie!

Laura Sandu Felicitări Oana Bulai pentru activitatea ta! Azi am fost placut surprinsa sa vad ca un proiect din Roman se extinde la nivel national! Viitorul esti Tu, azi s-a lansat in Constanța! Sper sa il extinzi si in alte Judete… Iasi, Suceava, Botosani etc. Tinerii au nevoie de modele care sa ii inspire! Ești un exemplu de implicare, tinerii au nevoie de oameni politici ca tine! Mult succes și proiecte cât mai frumoase!

Bernad Claudia Doamna Florentina Moise s-a implicat în multe proiecte benefice comunității noastre. Trebuie lăsată să le continue!

Baciu Răzvănel Mihai Sunt tare dezamăgit. M-am implicat în PSD Roman pentru că am crezut în doamna Bulai, în proiectul domniei sale. Doar că, din ce văd, am deranjat foarte mult. Doamna deputat, noi, tinerii din LESD, suntem alături de dumneavoastră! #TeamOANA

Larisa Anghel Suntem alături de Oana Bulai și de echipa PSD Roman. Nu vom permite să fie luați decizii în numele nostru fără consultarea noastră. Cerem transparență și respect!

Miruna Sobec PSD Roman este mai mult decât o echipă – este inima noastră! Am construit împreună o echipă puternică și am organizat evenimente extraordinare. În special anul trecut, când am ales liga elevilor de la PSD sub îndrumarea doamnei deputat. Experiențele noastre memorabile ne-au arătat că suntem mai puternici atunci când lucrăm ca o echipă unită. Dacă doamna Bulai decide să părăsească echipa, eu nu pot rămâne în urmă. Voi pleca și eu, deoarece suntem o familie în PSD Roman!

Cotan Denisa PSD ROMAN SUNTEM NOI! Am construit o echipa,am făcut evenimente deosebite,anul trecut am ales liga elevilor de la PSD pentru ca doamna deputat Oana Bulai ne-a arătat ce înseamnă să fim o echipă ce înseamnă să facem activități deosebite.Dacă doamna deputat pleacă,plec și eu!

Constantin Cira Cu siguranta d-nele Florentina Moise dar si Oana Bulai reprezinta oameni si lideri care au proiecte, idei, putere sa adune oameni si sa aduca victoriile mult dorite in anul urmator. Sper si cred, ca este doar o alta tentativa la intreaga echipa PSD NEAMT, de dezbinare si discreditare, ceea ce se va incerca cel mai mult ( cand contracandidatii nu au valoare, oameni, echipa, vad ca merg din timp pe principiul ,, dezbina si infrange”). Succes noua, pentru ca toti, uniti avem valoare si putere in 2024.

Cosmin Grigoras Vom merge împreună până la capăt alături de doamna Bulai! Dacă încercați să o înlăturați de la conducerea PSD Roman, veți rămâne fără tineri în organizație, domnule Harpa! Noi suntem loiali unul altuia și nu vom renunța. Suntem o echipă și asta nu se va schimba!

Samuel Donea Sunt profund dezamăgit… nu mă așteptam la asemenea situație. Sper că domnul Harpa nu vorbește în serios și că acestea sunt doar cuvinte rostite într-un moment de furie. Tinerii din PSD Roman s-au unit și au format o echipă puternică sub îndrumarea doamnei Bulai.

Se cam tulbură apele în PSD Neamț. Președintele Harpa vrea decapitări la cele mai mari organizații: ”Dacă nu pleacă îmi dau demisia. Ies din politică” (articol publicat miercuri, 12 iulie)

După ”seismul Arsene”, PSD Neamț pare să fi intrat pe un făgaș nu tocmai favorabil, atât ca imagine publică, dar și ca organizare (liniște) internă. Vineri, 7 iulie, a avut loc o ședință de Birou Județean, în urma căreia s-a confirmat că apele în organizația județeană devin tot mai tulburi. Potrivit unor participanți la ședință, președintele Daniel Harpa a cerut decapitarea celor mai mari organizații PSD din județ, organizațiile celor două municipii, Piatra Neamț și Roman. Harpa le-ar fi dat un termen de 10 zile Florentinei Luca Moise (șefa Inspectoratului Școlar) și deputatei Oana Bulai, să își dea fiecare demisia din funcția de președinte a organizației PSD Piatra Neamț, respectiv a organizației PSD Roman.

În opinia unei părți a participanților la ședință, măsura va adânci și mai mult ruptura deja creată în PSD după dispariția din peisaj a fugarului Arsene, dar ar fi și nejustificată, având în vedere că ambele organizații stau destul de bine organizatoric vorbind, fiind și foarte vizibile în spațiul public, prin diverse acțiuni, cum a fost și ultima de la Roman (”Cu mândrie poartă ie”) la care au participat mii de oameni.

Daniel Harpa a declarat inițial pentru tvmneamt.ro, că nu a cerut nimănui demisia, apoi a spus că le-a dat termen 10 zile celor două președinte, să-și de demisia. ”Nu ascund nimic. Nu am ce să ascund. Vreau să-mi fac echipă să câștig alegerile în 2024, și am spus, cine candidează la Roman și la Piatra Neamț, va fi președintele organizației. N-am cerut demisia nimănui. Dacă actualii președinți vor să candideze și își asumă, să rămână președinți. Dacă nu, să-i lase pe cei care stau mai bine în sondaje.

Potrivit președintelui PSD Neamț, pe Florentina Luca Moise și pe Oana Bulai, nu le mai pot salva nici măcar sondajele. Iar dacă nu-și vor da demisia, organizațiile vor fi dizolvate. ”Nu sunt (n.red. sondaje), dar vor fi terminate cel târziu la sfârșitul lunii august. Doamna deputat Bulai și doamna Moise nu vor fi candidați la Roman și la Piatra Neamț, pentru că nu-și doresc. Dacă vor sta bine în sondaje, cu siguranță vor fi președinte în continuare, dar eu nu cred chestia asta. Le-am dat termen, în 10 zile să-și dea demisia, să avem președinți interimari. Dacă nu-și dau demisia, voi dizolva organizațiile, bine-nțeles, cu ajutorul Biroului Județean și CEX-ului.” Ulterior, Daniel Harpa a revenit asupra declarației cu sondajele, precizând că a vrut de fapt să spună că vrea să reformeze cele două organizații înainte de sondaje.

Harpa amenintă că-și dă demisia din funcția de președinte PSD Neamț daca nu schimbă conducerile PSD Piatra Neamț și Roman, chiar cu riscul de a ieși din politică. ”Dacă nu sunt lăsat să-mi fac echipa câștigătoare, îmi dau demisia și-mi văd de Târgu Neamț. Nu există alternativă. Demisia, și să-și vadă de treaba lor: doamna Moise la ISJ și doamna Bulai să-și vadă de Parlament. Nu este loc de întors. Vreau demisiile lor. Dacă nu sunt ascultat și lăsat să-mi fac treaba, îmi văd de treaba mea la Târgu Neamț, chiar cu riscul să ies din politică. Eu nu pot să-mi permit să pierd alegerile la anul, pe niște chestii care nu sunt la locul lor.

Întrebat dacă cele două președinte rămân pe funcții în caz că își vor asuma să fie candidate la primăriile celor două municipii, Daniel Harpa a răspuns: ”Nu cred. Nu vor vrea să candideze niciodată. Dacă vor vrea să candideze, vedem sondajul. Eu spun, și repet, vreau președinți interimari la Roman și la Piatra Neamț. Ca să fiu și mai sincer, vreau oameni care să reorganizeze cele două organizații (…) Pentru cele două organizații vreau alți candidați, iar cei care vor candidați, să-și asume prin a prelua organizația. Pentru asta nu dau înapoi niciodată. Că va fi domnul Niță (n.red. actualul prefect), că va fi la Roman altcineva… exclus să mai avem președinte la Roman și la Piatra Neamț, pe cele două doamne. Fac parte din echipa noastră, vor fi în echipa noastră, dar fără a fi președinți. La Roman și la Piatra Neamț am pierdut alegerile (n.red. din 2020) pe mâna noastră. Cine va candida, va conduce organizația.

Florentina Luca Moise a refuzat să comenteze situația și declarațiile lui Daniel Harpa și a promis că va transmite un punct de vedere zilele următoare.

Deputata PSD Oana Bulai, nu a putut fi contactată telefonic în ultimele 24 de ore.

Surse din PSD spun că supărarea ar fi plecat pe fondul creării au două grupări în PSD (aici ar fi de amintit episodul de la alegerile din luna mai, când a fost creat un post de vicepreședinte, special pentru Adrian Niță, discipolul lui Arsene): una care ține legătura cu Italia și este acuzată de trădare, și cealaltă care nu mai ține legătura cu Italia, fiind acuzată de gruparea adversă tot de trădare. În orice caz, PSD-iștii sunt de părere că acest conflict dintre tabere pare să fi ajuns la o fază (război) din care poate lua direcții total neașteptate și complet neplăcute pentru social democrații nemțeni, cu inevitabile efecte negative asupra stabilității organizației, dar și în ce privește rezultatele alegerilor de anul viitor.

Printre numele vehiculate în partid pentru a prelua organizația PSD Piatra Neamț, sunt senatorul Răzvan Cuc, Adrian Păduraru (vicepreședinte CJ Neamț, un ilustru necunoscut, protejat al deputatului Șerban) sau Daniel Vasiliu, consilier județean, recent exclus din PNL.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Așteptăm ziua când o să scăpăm de securistipesedisi și securistipnlisti pentru totdeauna. PSD și PNL sunt criminali acestei țări de 34 de ani

  2. Pai dl Harpa va pierde din nou alegerile pentru ca s-a lasat vandut de Suculet lui Georgica de la PNL, miza fiind ca primaria Piatra Neamt sa fie câștigata de acelasi incompetent care va plati in lucrari clientelei, iar alta miza va fi CJ-ul mult dorit de Năruță Georgică (asta daca nu-l ia Diicot-ul pana atunci) . Suculet va avea insa o surpriza foarte mare pe data de 14.09.2023 si dupa aceasta surpriza cred ca se va lasa de politica cu tot cu naivul de Harpa care-si pune toate neamurile in functii de conducere. Partea proasta pentru toti e ca la alegerile de la anul vor avea toți mari surprize din partea alegatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.