Socotelile de la început de an se mai schimbă pe traseu, mai ales atunci când e vorba de buget și de cheltuieli. Modificări a suferit și bugetul județului Neamț, care acum trebuie rectificat, iar pentru asta e nevoie de Hotărâre de Consiliu Județean, aprobată sau respinsă prin votul consilierilor în ședința ordinară de astăzi, 29 octombrie. „De la aprobarea bugetului Județului Neamț pe anul 2015 au intervenit o serie de modificări atât la partea de venituri, cât și la partea de cheltuieli și, ca urmare, se impune rectificarea bugetului Județului Neamț pe anul 2015“, se arată în expunerea de motive ce stă la baza proiectului de hotărâre care prevede necesitatea rectificării bugetare.
La capitolul Venituri, aflăm că bugetul județului Neamț trebuie suplimentat, față de prevederile bugetare, cu 81.000 de lei, ca urmare a încasării unei sume provenite din vânzarea unui mijloc fix. În schimb, se diminuează cu 441.000 de lei prevederile bugetare la Subvenții de la bugetul de stat către bugetele locale necesare susținerii derulării proiectelor finanțate din Finanțare Externă Nerambursabilă (FEN) post-aderare, ca urmare a realizării de economii la proiectul „Sistem informatic integrat pentru gestionarea activității și serviciilor de administrație publică la nivelul Regiunii Nord din Județul Neamț“ și cu 2.107.000 lei prevederile bugetare la Sume FEN post-aderare în contul plăților efectuate, ca urmare a realizări de economii la proiectul „Sistem informatic integrat pentru gestionarea activității și serviciilor de administrație publică la nivelul Regiunii Nord din Județul Neamț“.

Bugetul alocat capitolului „Învățământ“ trebuie majorat cu 15.000 de lei pentru a cumpăra un generator electric trifazat la Liceul Tehnologic Special Ștefan cel Mare. La același capitol, se iau 85.000 de lei de cheltuielile de personal pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca“ și se dau, tot pentru cheltuieli de personal, necesare pentru plata salariilor pe luna octombrie, la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Neamț. „Se diminuează cu 400.000 de lei prevederile bugetare la capitolul «Tranzacții privind datoria publică și împrumuturi», secțiunea de funcționare, ca urmare a faptului că necesarul de sume prevăzute în buget pentru plata dobânzilor aferente datoriei publice interne este mai mic decât prevederea bugetară actualizată“, se arată în Raportul de specialitate privind rectificarea bugetului județului Neamț pe anul 2015.
După cum arată calculele din Raportul de specialitate, este nevoie de o suplimentare cu 179.000 de lei, față de prevederile bugetare, pentru capitolul „Cultură, recreere și religie“. Din cei aproape 180.000 de lei, 10.000 de lei vor merge la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“, secțiunea de dezvoltare, pentru realizarea documentației de proiectare pentru obiectivul „Reabilitare Teatru de joacă pentru copii“, în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu, iar alți 150.000 de lei ar trebuie să ajungă la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, secțiunea de funcționare, pentru organizarea unor manifestări culturale ce vor avea loc până la sfârșitul acestui an. Și Teatrul Tineretului are nevoie de o majorare a bugetului cu 150.000 de lei pentru „unele cheltuieli materiale necesare funcționării instituției“.
Totuși, există și o diminuare a cheltuielilor prevăzute pentru acest capitol, cu 131.000 de lei, bani ce erau prevăzuți pentru „Alte servicii în domeniile culturii, recreerii și religiei“, deoarece nu mai sunt prevăzute alte cheltuieli în acest sens până la finalul anului.

Mărirea salariilor pentru cei de la asistență socială generează și majorarea cheltuielilor din banii județului

Începând cu 1 noiembrie, angajații de la asistență socială vor avea salarii mărite, dacă majorarea veniturilor va fi aprobată tot astăzi, tot de consilierii județeni. Astfel, este nevoie de o majorare cu 448.000 de lei față de prevederile bugetare pe 2015, bani ce vor fi alocați pentru capitolul de cheltuieli „Asigurări și asistență socială“: 16.000 de lei pentru Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Handicap Roman, 6.000 de lei pentru Centrul de îngrijire și Asistență Bozieni-Ruginoasa, 50.000 de lei pentru Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni și 24.000 de lei pentru Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni. De cei mai mulți bani este nevoie pentru plata salariilor mărite ale celor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț – 352.000 de lei.
Conform aceluiași raport, „se diminuează cu 2.600.000 de lei prevederile bugetare la capitolul «Locuințe, servicii și dezvoltare publică»- secțiunea de dezvoltare – proiectul cu finanțare externă nerambursabilă «Sistem informatic integrat pentru gestionarea activității și serviciilor de administrație publică  la nivelul Regiunii Nord din Județul Neamț», ca urmare a realizării de economii, după finalizarea procedurilor de achiziție din cadrul proiectului“.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.