Primarul de la Borca si o functionara de la Primaria Borca sunt intr-o situatie de rasu’- plansu’, intr-o speta cu niste obiective de patrimoniu, dar care, veti vedea in continuarea articolului, unele dintre ele nu prea sunt de patrimoniu, deci cei doi au de suferit degeaba.
Pe numele celor doi s-a intocmit dosar penal pentru o presupusa fapta, pentru care au fost amendati ca… NU au facut-o. Stim ,fraza de mai sus pare de neinteles si pare ca sfideaza logica, dar de fapt lucrurile chiar asa stau. Mai pe romaneste, daca ai basca esti urmarit penal, daca nu ai basca primesti amenda. Si nu o amenda oarecare, ci una de 10.000 de lei noi (o suta de milioane de lei vechi).
Toate aceste lucruri, ca sa nu le spunem aberatii, sunt posibile cu largul concurs al Directiei Judetene pentru Cultura Neamt si al Serviciului patrimoniu cultural din cadrul Politiei Neamt.
Primarul Ovidiu Nita este pus in fata unei situatii cel putin jenante daca nu si aberante, care pe alocuri capata aspecte de hartuire.
El a izolat termic o cladire (vezi foto- 1) din centrul comunei Borca, in care functioneaza dispensarul, atat de necesar pentru o comuna aflata la peste 50 de km de cel mai apropiat spital si la peste 100 de km de Spitalul Judetean Neamt. Pentru asta, s-a trezit ca este urmarit penal. Primarul a confirmat informatiile noastre si a declarat: ‘‘Nu am instrainat cladirea, desi legal puteam sa o fac, pentru ca legea permite ca dispensarele sa poata fi cumparate de medicii care activeaza acolo. Am considerat ca dispensarul trebuie sa ramana proprietatea comunei. Si pentru ca starea cladirii nu era una adecvata desfasurarii unui act medical, am procedat la izolarea sa termica si la unele reparatii la acoperis, pentru ca erau infiltratii. Asta a fost tot. Nu s-a intervenit la elementele de arhitectura sau la structura cladirii. Acum m-am trezit ca s-a deschis dosar penal pe numele meu si al unei colege din primarie pentru neglijenta in serviciu. Avem calitatea de suspecti si am primit citatii pentru luni, 18 iulie 2016, sa mergem la audieri. Ar fi fost mai bine sa las cladirea sa se prabuseasca?” (citatia, foto-2, jos)
Toata aceasta poveste cu iz de abuz sau chiar de hartuire, pe care o detaliem in continuare, incepe undeva in anul 2014, cand un domn, detasat pentru scurt timp de la Directia Judeteana pentru Cultura Timis, la Directia Judeteana pentru Cultura Neamt, ajunge la Borca, si in fata dispensarului, cu o pipa in gura, ii spune pe fata primarului Nita: ”Hm! pentru asta, pe tine te bag la puscarie.”
Dupa afirmatia stupefianta, incepe balciul. Doar ca, ce sa vezi, cladirea cunoscuta ca si ”Casa Diaconescu”, nu prea apare pe lista obiectivelor de patrimoniu, lista comunicata chiar de catre Directia Judeteana pentru Cultura Neamt, cand se stabileste Planul Urbanistic General al comunei Borca. (foto- 3 si 4)
Pentru ca sa elucideze situatia complicata in care a ajuns, Primaria Borca face o adresa catre Directia Judeteana pentru Cultura Neamt, la inceputul anului 2015 si cere lamuriri despre criterille care au stat la baza declararii ca monumente istorice a unor obiective din Borca, inclusiv a ”Casei Diaconescu” (foto 5 si 6). Stupoare din nou. Directia Judeteana pentru Cultura Neamt, raspunde ca datele solicitate nu se gasesc in arhiva institutiei. Si atunci, pe ce baza s-a hotarat ca respectivele cladiri sunt de patrimoniu si s-a facut un dosar penal, pentru interventie fara drept asupra unui obiectiv de patrimoniu care de fapt nu apare nicaieri ca incadrat intr-o asemenea categorie? Intrebare la care in mod sigur nu se va gasi prea curand un raspuns.
Circul de la Borca devine si mai ”spectaculos”, atunci cand pe 14.10.2015, primarul Ovidiu Nita, primeste o amenda de 10.000 de lei noi pentru, atentie, nu a intervenit pentru reabilitarea a doua obiective de patrimoniu: ”Casa Adminstratorului” si ”Sediul Padurarilor”.
Primarul contesta amenda, iar instanta ii da dreptate si anuleaza procesul verbal intocmit de Vitalie Josanu, seful Serviciului patrimoniu cultural din cadrul Politiei Neamt. Prin urmare, primarul a fost amendat oarecum abuziv, iar masura nu a facut decat sa incurce si mai tare lucrurile, pentru ca acum, cei din Primarie nu mai stiu ce e bine si ce e rau sa faca. S-a ajuns intr-o situatie de genul, daca fac ma urmareste penal, daca nu fac ma amendeaza.
De aceea, Primarul Nita deconteaza si nemultumirile populatiei, pentru ca in centrul comunei exista cladirea Postei, cunoscuta si ca ”Ocolul Silvic” (foto- 7 si 8), care arata ca dintr-un decor de film de razboi, cladire care de asemena este de patrimoniu, insa nimeni nu intervine pentru reabilitare, din cauza ca este in administrarea Ocolului Silvic Borca. O solutie ar fi ca obiectivul sa fie trecut in administrarea Primariei Borca dar, nimeni din institutie nu-si doreste asta, pentru ca primarul ar trebui sa o reabiliteze si nu prea l-ar trage inima sa o faca, pentru ca deja are un dosar penal pentru reabilitarea dispensarului, asa ca in mod sigur , nu ar vrea sa mai aiba unul, pentru ca cine stie ce le mai trece prin cap celor de la Serviciul patrimoniu cultural din cadrul Politiei Neamt. Culmea, cei de la patrimoniu spun ca ‘‘aceasta cladire este cel mai bine conservata dintre toate obiectivele de acest gen”. Cat de bine este ea ”conservata” se poate vedea in imagini, numai ca cei mai multi cetateni din comuna cred ca primarul este rau intentionat si nu ii pasa de ”rusinea din centrul comunei”, asa cum este cladirea supranumita de oameni.
Dar, bomboana de pe coliva este faptul ca pe lista de cladiri de patrimoniu identificate de directia de resort apare o scoala din Sabasa, denumita ”Scoala veche” (foto-9), scoala care pur si simplu nu exista si nu a existat niciodata. Pe oricine intrebi in Borca sau in satul Sabasa de o scoala veche, alta decat cea care exista acum si care este mai mult decat modernizata, nu poate spune unde si daca a fost asa ceva in satul respectiv. Ar fi ”frumos” ca primarul sa mai primeasca o amenda si pentru o cladire care nu a existat vreodata.
Prin urmare, in instituiile de profil din Neamt, este o nebuloasa totala, fapt pentru care ar trebui ca cineva sa se implice si sa ajute in elucidarea aspectelor semnalate mai sus, pana nu se distrug bunuri si destine.
Si uite asa, o comuna ramane cu cladiri de patrimoniu care se prabusesc, cu oameni carora le este patata imaginea si in plus mai sunt pusi pe drumuri la instante de judecata si la politie dar si amendati total aiurea, in loc sa se ocupe de administrarea localitatii si sa gaseasca sprijin la autoritati, nu sa fie impiedicati de acestea sa-si exercite atributiile pentru care sunt platiti.
Ca sa fim bine intelesi, noi nu indraznim sa ne erijam in instanta de judecata sau in organ de ancheta, ori in aparatorii vreo unui primar. Daca e cineva gasit vinovat, sa plateasca. Numai ca in acest caz, se poate vedea cu ochiul liber din documentele si marturiile expuse, ca ceva e putred in acest domeniu, cel putin la nivelul comunei Borca.
Facem precizarea ca ieri dimineata, 15.07.2016, am solicitat un punct de vedere asupra celor semnalate de la IPJ Neamt prin intermediul purtatorului de cuvant, dar, nici pana la ora redactarii acesta nu ne-a fost remis. Daca cineva din institutiile mentionate vrea sa aduca lamuriri, le asteptam pe adresa redactiei si le vom publica.
Imagini, informatii suplimentare si declaratiile primarului Ovidiu Nita, la stirile TVM de la ora 18, de luni, 18 iulie 2016
Ionut CORFU
foto: Flavius CORFU
P.S. Imaginile de mai jos sunt cu cladirea Postei din Borca, pe care nimeni nu vrea sa o reabiliteze cu toate ca exista solutii, de frica unor posibile dosare penale pe care le-ar putea face Serviciul patrimoniu cultural din cadrul Politiei Neamt . Cladirea este chiar in centrul comunei, la drumul national Piatra Neamt- Bicaz- Poiana Largului- Borca- Vatra Dornei, pe care cel putin teoretic trec zeci de turisti zilnic si arata ca dupa bombardament.