S-a dat statul cadastrului gratuit pentru terenuri, cladiri, case si apartamente. Derularea programului va dura pana in anul 2023. Este o actiune de interes national prin care vor fi realizate planurile cadastrale ale tuturor imobilelor din Romania, se va face deschiderea si intabularea lor in Cartile funciare. La nivel national se estimeaza ca sunt 40 de milioane de imobile. Este vorba despre terenuri, cladiri, apartamente. In prezent, doar 7,4 milioane de imobile sunt inregistrate in evidentele de cadastru, ceea ce reprezinta in jur de  18%.  In judetul Neamt procentul de intabulare a proprietatilor este  de  20 %.

Un prim neajuns: la demararea Programului National de Cadastru trebuia sa se tina cont si de  succesiune, care va fi o mare problema. Sunt multe situatii in care, dupa ce  proprietarul de drept a decedat, urmasii nu au avut bani sa dezbata succesiunea,  au fost dezinteresati de mostenire ori sunt plecati din tara. De multe ori propritatile au fost impartite intre mosteniteri, la intelegere, nu cu acte in regula. Practic, acestea sunt terenuri fara stapan…

Nu vom putea vorbi de cadastru general realizat la nivel national, pana nu se vor clarifica absolut toate proprietatile funciare. Adevarul e ca  situatia cadastrarii terenurilor va fi greu de rezolvat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.