Consiliul Judetean Neamt a desfasurat timp de 3 luni, un Proiect din bani publici, pentru copiii din Centrele de plasament si din scolile speciale din subordinea institutiei conduse de Ionel Arsene. Este vorba despre copiii orfani sau abuzati, ramasi in grija statului, multi dintre ei, cu dizabilitati. Acesta a fost pretextul pentru care s-a cheltuit o suma enorma de bani, pentru ca in realitate, scopul pare sa fi fost promovarea imaginii unei găști de politicieni ajunsi vremelnic pe niste functii prin Consiliul Judetean.
Proiectul s-a intitulat “Folclorul ne aduce împreună” si a fost initiat si coordonat (adica a fost controlat) de Madalina Ciubotaru (Pro România), vicepresdinta CJ Neamt. Si tot folclorul, spune ca in CJ Neamt s-a constituit o celula PSD cam paralela cu Arsene, unde se pun la cale tot felul de strategii de imagine, evident, pe bani publici, asa ca se inventeaza si astfel de proiecte prin care se scot in fata niste categorii defavorizate, dar de fapt, in prim plan apar oameni cu aspiratii mari pentru alegerile din 2024 si cu visuri de lideri in partid si in judet, pentru ca niciodata nu se stie ce se poate intampla cu seful, chiar daca asta presupune si sabotarea unor lideri de organizatii.
“Folclorul ne aduce împreună” ar fi costat aproximativ 30.000 de euro. Nu se stie exact suma, pentru ca nimeni de la CJ Neamt nu a facut public niciun un astfel de detaliu. Proiectul a presupus plimbarea copiilor din institutiile amintite, pe la tot felul de manifestari, la Biblioteca Judeteana, la Muzeul de Istorie sau la Teatrul Tineretului. Toate aceste institutii sunt in subordinea CJ Neamt si au bugete enorme, asigurate tot de CJ Neamt. De ce o fi fost nevoie de 30.000 de euro suplimentar, este greu de spus, mai ales ca acesti copii puteau participa oricand la manifestarile gazduite de aceste institutii de cultura, fara sa fie creat un Proiect special pentru asta. Cert este ca din acesti bani, au fost platiti inclusiv artisti din afara acestor institutii, pentru diverse prestatii, chipurile pentru copiii defavorizati, dar care s-au transformat ulterior intr-un val de postari laudative pe conturile de pe retelele sociale ale unor politicieni. Printre artistii care au prestat in fata copiilor sunt si interpreti de muzica populara, prieteni cu vicepresedinta Madalina Ciubotaru (intr-o discutie telefonica ce poate fi vazuta la finalul articolului, aceasta recunoaste acest fapt).
Si cum folclor fara Etno TV nu exista, s-au gasit bani si pentru promovare pe acest post TV, care a presupus o deplasare la Bucuresti, in platourile televiziunii. Scopul declarat a fost promovarea talentelor copiilor aflati in ingrijire in centrele din subordinea CJ Neamt. Numai ca in prim planul camerelor de luat vederi, au fost și mai multi oameni din CJ Neamt, printre care Madalina Ciubotaru si Adrian Niță, comunicatorul fără cuvinte de la CJ Neamt, fost PDL-ist care ar urma sa fie prefect PSD la Neamt (foto jos- sursa: facebook Madalina Ciubotaru).
Emisiunea a fost platita din bani publici, lucru de asemena recunoscut de Madalina Ciubotaru, in convorbirea telefonica avuta astazi cu reporterul tvmneamt, care poate fi vazuta la finalul articolului.
Si daca Proiectul tot a fost unul de mare succes in planul promovarii imaginii unor politicieni pe bani publici, dar sub pretextul grijii de ”copiii nostri speciali”, trebuie vazut si mesajul Madalinei Ciubotaru, unul plin de emotie, facut public pe 23 decembrie, ziua incheierii episodului de strategie de imagine pe banii contribuabililor. ”Pe 23 decembrie incheiere Emoțiile au fost la ele acasă și s-au îmbinat perfect cu bucuria copiilor față de cântecul și autenticitatea neamului românesc! Au fost trei luni magice, trei luni în care am clădit relații, am învățat unii de la alții, trei luni în care am primit adevărate lecții de viață de la copiii din centrele de educație incluzivă și asistații din centrele DGASPC Neamț”
Iar daca tot s-a cheltuit o roabă de bani, s-au facut si niste pachete cu dulciuri. Si aici apare cireasa de pe tort, ca sa nu spunem bomboana de pe coliva.
Pe 22 decembrie, cu o zi inainte de finalizarea Proiectului, ca parte dintr-un lung șir de postari cu Proiectul pe care l-a coordonat, pe contul de facebook al Madalinei Ciubotaru, apare o postare in care publicul este informat ca se pregatesc cadourile ”pentru copiii nostri speciali”, formulare care îi apartine initiatoarei proiectului.
Cateva zile mai tarziu la miezul noptii de Revelion, Madalina Ciubotaru posteaza o fotografie langa bradul de acasa, sub care este o cutie cu cadouri care ar fi trebuit sa ajunga la ”copiii nostri speciali”. Cutiile contineau dulciuri, iar Madalina Ciubotaru ne-a declarat ca nu vede nimic anormal ca o parte din cadourile pentru copiii din centre speciale au ajuns sub bradul unor bugetari de lux (salariul unui vicepresedinte de CJ este de aproximativ 10.000 de lei, plus birou, secretara si masina cu sofer la scara), nici ca ea sau Adrian Nita si-au promovat imaginea in platouri de televiziune pe bani publici, nu i se pare ceva iesit din comun, pentru ca, spune ea, nu a fost acolo in calitate de om politic.
Madalina Ciubotaru este de facto presedinta Pro Romania Neamt si a ajuns pe functia din CJ Neamt in urma unor negocieri politice si dupa un lung sir de tradari, tot politice, in urma carora a ajuns sa formeze o majoritate politica alaturi de Arsene-PSD. Deci, functia pe care o ocupa este cat de poate de politica. Actuala vicepresedinta CJ Neamt, a fost membru PDL, apoi a trecut la PSD de unde a dezertat in 2018 si a trecut in barca Pro Romania, ca dupa alegerile din 2020, sa revina intr-o majoritate alaturi de PSD. ”PRO România susține o reașezare a administrației publice pornind de la nevoile cetățeanului și ale comunităților”, scrie pe site-ul partidului lui Ponta, insa din cate se vede, mesajul nu a ajuns la toti membrii din teritoriu si mai ales la cei care ocupa functii in administratia publica.
Incercand sa justifice insusirea cutiei cu cadouri destinate copiilor loviti de soarta, Madalina Ciubotaru a explicat ca acestea au fost donate de niste persoane, insa a refuzat sa faca dovada donatiei. Totodata, a mai precizat ca pachete cu cadouri au ajuns la mai multi angajati din CJ Neamt si din institutiile de cultura subordonate, ba chiar si la directorii centrelor care-i gazduiesc pe ”copiii nostri speciali”, pentru care CJ Neamt a sacrificat 30.000 de euro prin intermediul vicepresedintei institutiei.
Redam mai jos discutia telefonica avuta astazi cu Madalina Ciubotaru:
Reporter: Cum a ajuns la dumneavoastra sub brad cutia aceea cu ”cadouri pentru copiii nostri speciali”? Vi se pare in regula ca a ajuns in posesia dumneavoastra?
Madalina Ciubotaru: Este foarte in regula, pentru ca este o cutie pe care mi-am oprit-o si eu
Reporter: Pai este din bani publici, nu? Vi se pare normal sa luati un cadou acasa?
Madalina Ciubotaru: Nu, nu, nu. Nu este din bani publici
Reporter: Dar din ce bani este?
Madalina Ciubotaru: Au fost cadouri si pentru copii si au fost cadouri si pentru cei implicati in proiect. Coordonatori de proiect, partenerii din institutii implicati in proiect…
Reporter: Deci, pana la urma, din ce bani sunt cadourile astea?
Madalina Ciubotaru: (Cateva secunde de pauza) Au fost primite sponsorizare de la niste oameni cu suflet mare, care s-au gandit la copiii nostri speciali si vor sa ramana anonimi
Reporter: Si cine sunt acesti oameni? O firma, mai multe firme, persoane fizice?
Madalina Ciubotaru: (Cateva secunde de pauza) Niste oameni cu suflet mare. Niste oameni cu suflet mare, care prefera sa ramana anonimi. Au facut asta din suflet, nu au facut-o din lauda sau pentru preamarire
Reporter: Si un document privind aceasta donatie, exista? Asa ar fi normal, nu?
Madalina Ciubotaru: (Momente bune de pauza) Ăăăăă! Cred ca da
Reporter: Vreau sa văd si eu dovada ca a fost o donatie si pachetele nu au fost cumparate din bani publici!
Madalina Ciubotaru: (Alte momente de pauza) O vreti ca sa…?
Reporter: Exista dovada donatiei?
Madalina Ciubotaru: (Din nou, momente lungi de gandire) Da, exista. Este o dovada a donatiei
Reporter: Bun, vreau sa vad si eu acea dovada, care demonstreaza ca au fost donate si nu achizitonate din bani publici
Madalina Ciubotaru: Puteti sa faceti o cerere, sa vedeti daca au fost achizionate pachete pentru copii. Puteti face o cerere pe Legea 544 si sa intrebati daca au fost achizitionate cadouri pentru copii
Reporter: La cererile pe Legea 544 formulate de tvmneamt catre CJ Neamt, nu se mai raspunde de vreo 3 ani. Daca tot ati fost coordonatoarea Poiectului, nu e mai simplu sa-mi dati dumneavoastra direct documentul doveditor? Cererile pe Legea 544 se pot face si verbal, prin telefon. Daca intr-adevar a fost donatie si cei care au facut-o vor sa ramana anonimi, documentul poate fi furnizat cenzurat, adica sa nu se vada identitatea donatorilor
Madalina Ciubotaru: Eu nu ma ocup nici de comunicare, nici de contabilitate. Si in primul si in primul rand, trebuie sa-i intreb pe ei (n.red. pe presupusii oameni de bine). Tin sa spun doar ca bucuria copiilor a fost nepretuita si asta conteaza
Reporter: Este vorba despre bucuria copiilor de bugetari la care au ajuns pachetele?
Madalina Ciubotaru: Repet. Oamenii au dat cadouri atat pentru copii, cat si pentru cei implicati in proiect. Am primit eu, au primit directorii scolilor, a primit toata lumea
Reporter: Si atunci, cei 30.000 de euro cat a costat Proiectul, la ce s-au mai folosit daca a fost nevoie și de donatii?
Madalina Ciubotaru: Eu nu stiu daca au fost 30.000 de euro
Reporter: Atunci, cat a costat? Lamuriti-ne! Ati coordonat proiectul si ar trebui sa stiti ce sume s-au cheltuit
Madalina Ciubotaru: Treaba mea a fost sa coordonez Proiectul. Eu am Cultura in coordonare, n-am Serviciul Economic
Reporter: Si nu v-a interesat cat a costat?
Madalina Ciubotaru: Atata timp cat copiii ăia au fost mai mult decat fericiti…. Nu pot sa spun cat a costat. Nu stiu cat a costat
Reporter: Si pana la urma pe ce au fost cheltuiti banii? Am vazut prin poze si artisti cu care sunteti prietena. Au fost platiti?
Madalina Ciubotaru: Eu sunt prietena cu toti artistii, pentru ca am Cultura in coordonare. Da, presupun ca au fost platiti, ca doar n-a venit nimeni sa faca munca voluntara
Reporter: La ETNO TV s-a platit ceva? Si ce a cautat acolo si Adrian Nita?
Madalina Ciubotaru: Normal ca s-a platit la ETNO TV. Adrian Nita a fost acolo in calitate de reprezentant al presedintelui Consiliului Judetean
Reporter: Si cat a costat prezenta in platourile ETNO TV?
Madalina Ciubotaru: Nu stiu. Am spus. Eu nu m-am ocupat de partea financiara. Eu doar am gandit proiectul…
Reporter: Și cand se gandeste un Proiect, este clar ca se fac niste estimari pentru niste costuri. Au fost acolo atatia oameni din CJ pe bani publici, si dumneavaostra nu stiti cat a costat toata distractia? Nu v-a interesat?
Madalina Ciubotaru: Eu v-am spus. Eu m-am ocupat de activitatile din proiect. Partea financiara nu este treaba mea. Daca vreti sa stiti cheltuielile, intrebati institutiile implicate (n.red. toate institutiile implicate in proiect sunt in subordinea CJ Neamt si primesc bani de la CJ Neamt). V-am spus. Banii au fost de la institutiile din coordonarea CJ Neamt.
……………………………………..
Reporter: Si daca a fost un Proiect pentru ”copii nostri speciali”, ce au cautat in prim plan politicieni?
Madalina Ciubotaru: Si ce ar fi trebuit? Noi sa nu apărem la ETNO TV sau… Pe cine deranjeaza faptul ca am aparut si noi?
Reporter: Pentru ca ati facut-o pe bani publici. De ce nu-si promoveaza imaginea politicienii pe banii lor din salariu? Si pana la urma, la ETNO TV cine a platit?
Madalina Ciubotaru: Eu v-am spus ca banii au fost suportati de institutiile de cultura.
Reporter: Bun, si care institutie de cultura a platit pentru aparitia la ETNO TV?
Madalina Ciubotaru: (Dupa un alt lung moment de pauza) Cele patru institutii de cultura coordonate de CJ Neamt
Reporter: Deci, cele patru institutii coordonate si bugetate de CJ Neamt, au pus mana de la mana si au trimis politicienii la ETNO TV
Madalina Ciubotaru: Eu nu eram acolo in calitate de politician. Eram in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean.
Reporter: Deci, functia de vicepresedinte de Consiliu Judetean, nu e functie politica
Madalina Ciubotaru: Nu, este functie administrativa. Daca eu mergeam acolo si spuneam, uite, am venit eu de la Pro Romania, si venea Adi Niță si spunea uite, eu sunt reprezentantul PSD-ului, se putea spune asa (…) Daca pana la urma, eu daca am gresit cu ceva, o sa fiu sanctionata de cine mi-a dat atributiile. Sa fiu luata la intrebari de toata lumea de ce-mi fac treaba… eu nu stiu, daca deranjeaza pe cineva ca am venit la CJ si nu dorm, sa fie sanatos (…) Asta mai ramane acum, sa spuna cineva ca am furat din cadourile copiilor.
Normal ar fi, ca aspectele relatate in acest articol, sa fie verificate in interiorul CJ Neamt, daca nu si de alte institutii. Verificarea legalitatii intregului Proiect, ar cadea in sarcina secretarului judetului, fosta prefectă Daniela Soroceanu, alturi de care Madalina Ciubotaru mai petrece uneori la nunti (sursa foto: facebook- Madalina Ciubotaru)
Ce spunea Madalina Ciubotaru la instalarea un functia de vicepresedinte CJ Neamt, facand referire si la Pro Romania, desi acum sustine ca functia nu este politica:”Doresc să le mulțumesc celor peste 16000 de nemțeni care la alegerile locale din Septembrie au acordat un vot de încredere partidului PRO România, președintelui Ionel Arsene pentru propunere, colegilor consilieri județeni care mi-au acordat votul de încredere și în special colegilor mei de partid care m-au susținut necondiționat. Îmi doresc ca împreună să contribuim la modernizarea județului nostru și să reprezentăm cât mai bine interesele nemțenilor!”
Ionut CORFU