Calvarul copiilor Smicala, tinuti captivi de aproape 4 ani de statul Finlandez, continua sub ochii nepasatori ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Guvernului si presedintiei Romaniei. Mihai, unul dintre cei doi copii, in varsta de 13 ani, va fi scos cu forta din Finlanda astazi (12 iunie) si dus in Estonia, anunta pe contul ei de facebook, medicul originar din Piatra- Neamt, Camelia Smicala, mama celor doi copii. Ea mai spune ca Ambasada Romaniei in Finlanda a refuzat sa ofere azil familiei, a refuzat repatrierea baiatului si a refuzat sa faca actele necesare intoarcerii in tara. ”Pe Mihai îl scoate socialul mâine dimineață (n.n. 12 iunie) forțat din Finlanda. Ambasada României ne-a refuzat azil, a refuzat repatrierea și a refuzat să ne facă acte pentru a ne putea întoarce acasă. La ordinele MAE desigur. Mihai a cerut ajutor public. Se pare însă că este prea târziu”, este strigatul de disperare al Cameliei Smicala.

Mama celor doi copii face public si un apel la ajutor al baiatului (Mihai), scris cand s-a trezit cu un pasaport facut peste noapte si a aflat ca va fi trimis in Estonia impotriva vointei sale si a familiei: ”De când i-au luat de acasă și fac săptămânal ore de limba română cu profesoara susținută de către ambasadă, copiii nu mai știu să scrie românește. 3 ani de cursuri intensive de limba română….
Traduc: “Bună, sunt Mihail. Vreau să spun că vă cer ajutorul! Nu am. Încredere în justiție. Doar trag de timp . Acum e momentul să faceți ceva! Eu am cerut timp de 10 ani voie să merg în România la bunica și la bunicul și nu mi-au dat voie. Și peste noapte, deodată, mi-au făcut pașaport și ma trimit în Estonia. M-au amenințat că, dacă nu merg, mă bagă in celula de criză. Nu am încredere nici in social pentru că ne-au făcut doar rău. Nu am încredere nici să vorbesc cu vreun psiholog pentru că mi-e frică că îmi vor face rău, așa cum ne-au făcut cei de la TAYS(Spitalul Universitar din Tampere). M-au despărțit și de sora mea mai mică și m-au acuzat în față că nu pot fi împreună cu ea deoarece îi fac rău. Am nevoie de ajutor! Mihai”

Desi de-a lungul timpului au fost organizate numeroase proteste, atat in Romania cat si in mari orase din Europa vizavi de situatia copiilor Smicala, autoritatile romane si cele UE au ramas impasibile si paralizate parca in fata abuzurilor la care sunt supusii cei doi copii si mama lor.

Mai jos, un interviu realizat in direct anul trecut (iulie 2018) de tvmneamt.ro cu Camelia Smicala, in care aceasta povesteste cu lux de amanunte teroarea la care-i este supusa familia, de catre autoritatile din Finlanda.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.