Lucian Ferenț, un bărbat din Piatra Neamț, trece printr-un adevărat calvar birocratic, după ce și-a sfărâmat roțile mașinii într-un crater de pe B-dul General Dăscălescu din Piatra- Neamț.
”În data de 08.12.2024 am avut un eveniment pe podul de pe General Dăscălescu in dreptul TCE 3 Brazi datorita stării părții carosabile, avariindu-mi jantele, anvelopele, capacele de pe partea stângă. Am făcut sesizare la 112, au venit și au constatat, m-am deplasat la poliție unde am primit autorizația de reparație. Cu documentele primite, aviz de reparație și filmările din timpul evenimentului am făcut sesizare la Primăria Piatra Neamț pentru a primi despăgubire contravaloarea reparației. De 3 luni sunt plasat continuu de la Primărie la Publiserv. Niciuna din cele 2 instituții nu și-a asumat răspunderea pentru starea partii carosabile si pagubele produse”, spune păgubitul, plătitor de taxe și impozite.
Imagini cu roțile (stânga- față/spate), imediat după incident:
După producerea evenimentului, acesta a apelat la autoritățile locale, pentru a-și recupera paguba creată pe un drum administrat de Primăria Piatra Neamț. Așadar, din luna ianuarie, începe să fie plimbat între Primărie și Publiserv.
Mai întâi, de la Primărie este trimis la Publiserv. De la Publiserv, este trimis la Primărie și tot așa. La un moment dat, omu a decis că trebuie să facă și adrese oficiale. Mai întâi, la Publiserv, pentru că așa i s-a spus de la Primărie, că societatea Consiliului Local este responsabilă pentru craterul în care acesta și-a făcut roțile praf.
Cum e și normal, Publiserv îi comunică oficial că Primăria este administratorul drumului, prin urmare, este direct răspunzătoare de starea lui și de eventualele incidente care au loc pe el din cauza proastei administrări. Aici, Publiserv nu poate fi învinuită de nimic, pentru că societatea repară carosabilul la comanda primăriei. Cei de la primărie trebuie să verifice starea carosabilului, nu Publiserv. Iar dacă sunt depistate avarii, se dă comandă către Publiserv, care intervine pentru semnalizare și apoi pentru reparație.
Raspunsul de la Publiserv:
După acest răspuns, păgubitul se adresează Primăriei. Iar de aici, pe 8 aprilie, primește un răspuns de-a dreptul halucinant, semnat de directorul tehnic, Roxana Antohi, care în alte spețe este extrem de operativă. Dar cum nu toată lumea are pile la primărie, păgubitul în cauză este din nou trimis la Publiserv, deși această firmă nu administrează nicio stradă din Piatra Neamț
Mai mult, Rocsana Antohi simte nevoia să o facă și pe expertul, așa că scrie în răspuns niște concluzii tehnice într-un domeniu în care nu are nicio pregătire, rezultând niște enormități. Și dacă tot îl trimite pe om aiurea pe la Publiserv, ce rost mai au aceste remarci:
- ”avariile suferite trebuie dovedite că sunt consecință directă a traversării gropii indicate de către petent, aspect consemnat de o expertiză tehnică”- dovezile există și sunt mai mult decât clare, dar angajata Primăriei ține să o facă pe anchetatoarea, folosind chiar limbaj din domeniul juridic; ce exeprtiză tehnică se mai poate face după 5 luni?
- ”este posibil ca jantele să fie avariate anterior datei de 8.12.2024 sau acea îndoitură să nu corespundă cu traversarea marginii gropii din înregistrare”- deci, experta de la Primărie a văzut și dovezile, dar o face pe procurorul și îl acuză pe păgubit că ar putea fi un escroc care vrea să-și repare mașina pe banii primăriei
- ”conform înregistrării de pe facebook, roțile mașinii avariate nu aveau capace, deci este nejustificată achiziția unui set de capace de roți”- păi dacă jantele au fost făcute zob în crater, normal că și capacele sunt praf și au zburat de pe jante; din nou, păgubitul este făcut mincinos
- ”nu se remarcă nicio stricăciune la anvelope, ci doar la jante, deci este netemeinică solicitarea plății a 2 anvelope”- aici, experta Antohi pune bomboana pe colivă, trăgând o concluzie de-a dreptul aberantă. Dacă ea crede că cele două anvelope mai pot fi folosite, ar trebui ca ”petentul” să i le facă ei cadou, să le folosească pe mașina proprie
Și dacă în documentul de mai sus, tot se vorbește despre dovezi, acestea chiar există. Momentul trecerii prin groapă a fost filmat cu camera de bord, apoi, după câteva secunde, au fost filmate și avariile produse, și groapa din asfalt. În plus, există și un document de la Poliție, în care se consemnează clar că polițiștii au găsit mașina la fața locului, aceasta prezentând avarii (consemnate în procesul verbal) ce ar fi putut fi produse prin trecerea prin groapa a cărei existență este de asemenea consemnată în documentul de la Poliție.
Astfel de cazuri, cu avarii la autoturisme, produse din cauza administratorului drumului, au mai fost în țară și există primării care au trimis oamenii să-și repare mașinile, apoi au decontat devizul de reparații în baza unor dovezi mult mai slabe decât în cazul de față. La Primăria Piatra Neamț însă, avem birocrați plătiți regește (unii își permit chiar și câte o casă si apartament prin capitală) care trag ei singuri concluzii și plimbă oamenii aiurea pe drumuri, în loc să-și ceară scuze pentru incompetența celor care ar fi trebuit să se intereseze de starea carosabilului din oraș. Acum, dacă între timp nu se întâmplă o minune, păgubitul trebuie să se adreseze instanței de judecată pentru acoperirea prejudiciului produs după ce a trecut printr-un crater de pe o stradă pentru a cărei întreținere plătește taxe și impozite. Un astfel de proces poate dura ani de zile, alți bani, alți nervi și timp pierdut, dar și costuri mai mari pentru Primărie, ce vor fi plătite din banii pietrenilor, pentru că la despăgubiri se vor adăuga și cheltuielile de judecată plus eventuale dobânzi/penalizări/rată de inflație.
Conform devizului de reparații, incompetența funcționarilor din Primăria Piatra Neamț, l-a costat pe Lucian Ferenț, aproape 1.800 de lei:
Ionuț CORFU