Caminul de batrani ”Sfantul Nectarie” de la Dumbrava Rosie, judetul Neamt, despre care tvmneamt.ro a dezvaluit ca este orice numai ”Centru de Îngrijiri” nu pare a fi, functioneaza fara Autorizatie ISU de siguranta la incendiu, a declarat lt. Irina Popa, purtator de cuvant ISU Neamt. Prin urmare, nimeni nu poate garanta ca oamenii cazati acolo nu pot sa-si piarda viata in conditii asemanatoare celor de la ATI Pitra Neamt. Firma care detine caminul (administrator Dragos Ionita) a si fost amendata pentru aceasta abatere cu 10.000 de lei la inceputul anului 2020. Cladirea in care functioneaza acum caminul, a fost depozit de marfuri. Dupa ce subiectul a devenit public, au aparut tot mai multe voci care spun ca in spatele ”afacerii” ar fi un preot care mai detine cel putin doua astfel de camine, insa pana la aceasta ora informatiile nu au putut fi confirmate, verificarile noastre fiind in curs.

Caminul a functionat ilegal pana in septembrie 2019, cand autoritatile au aflat despre existenta lui, odata cu moartea unui batran cazat acolo. In loc sa fie inchis pe loc, administratorul a fost pasuit pentru a intra in legalitate, lucru care s-a intamplat abia in vara anului 2020, cand a fost obtinuta o licenta provizorie valabila pana in luna mai 2021, cand aceasta ar trebui prelungita sau ar trebui sa fie eliberata una definitiva.

Intre timp, ancheta politistilor de la Serviciul Investigatii Criminale avanseaza cu pasi repezi. La mai putin de 48 de ore de la difuzarea reportajului tvmneamt.ro cu marturiile unei foste angajate si a unei batrane care a fost cazata acolo (Vezi materialul AICI), politistii au inceput audierile si conform surselor noastre, au mai fost identificate si alte persoane care au trecut prin ”Caminul mortii”, asa cum a fost el supranumit de o fosta angajata.

O alta infirmiera care este acum in Italia si care a lucrat in camin in perioada septembrie 2019- martie 2020, declarat pentru tvmneamt.ro sub protectia anonimatului, ca poate confirma tot ce a declarat cealaltă fostă angajată, cu completarea ca ea trebuia sa supravegheze si sa ingrijeasca nu mai putin de 14 beneficiari si ca i se reprosa foarte des ca le acorda prea multa atentie, pentru ca nu avea cand sa se ocupe si de alte treburi in camin, care nu erau prevazute in fisa postului. Si aceasta fosta angajata spune ca nu i-au fost platite o parte din drepturile banesti, adica a fost tepuita, apoi obligata sa-si dea demisia.

Potrivit evidentelor Primariei Dumbrava Rosie, in anul 2020, in camin au murit 9 batrani. Cifra nu ar fi de speriat si se incadreaza in media deceselor din astfel de stabilimente, insa nimeni nu stie la aceasta ora, cati batrani au murit si in spitale, dupa ce au fost luati din camin cu ambulanta.

Referitor la acest aspect, tvmneamt.ro va publica marturia filmata a unui barbat al carui tata a murit la spitalul din Roman la mai putin de o luna dupa ce a ajuns in camin. Batranul se plangea ca mancarea este foarte proasta si insuficienta, de aceea, fiul lui îi ducea periodic alimente. La ultima vizita a aflat ca tatal lui fusese luat cu ambulanta din camin de 3-4 zile, fara sa fie anuntata familia. Cateva ore mai tarziu, batranul își dadea ultima suflare la spitalul din Roman. Fiul lui avea sa afle ca barbatul avea o lovitura urâtă la cap. Revenim.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.