Campania de vaccinare anti Covid 19, are toate sansele sa se transforme intr-un fiasco in judetul Neamt. Sub 20% dintre cadrele medicale din judet au acceptat pana acum vaccinul.

Dupa cum bine se stie, prioritate la vaccinare au cadrele medicale. In cele 5 spitale din judetul Neamt (Spitalul Judetean Neamt, Spitalul Roman, Spitalul Targu Neamt, Spitalul Bisericani si Spitalul Bicaz), sunt in total aproximativ 2.900 de cadre medicale (medici, asistenti, etc.). Conform datelor obtinute astazi de tvmneamt.ro de la cele 5 spitale, dintre cele 2.900 de cadre medicale, sub 500 (aproximativ 17%) au acceptat sa se vaccineze.

Situatia pe spitale:

-Spitalul Judetean Neamt: 1360 de cadre medicale, se vaccineaza 135

-Spitalul Roman: 917 cadre medicale, se vaccineaza 135

-Spitalul Targu Neamt: directorul Pătrașcu refuza constant sa raspunda la telefon de cand este in functie, insa conform unor surse din spital, din cele aproximativ 450 de cadre medicale, se vaccineaza sub 50

-Spitalul Bisericani: 145 de cadre medicale, se vaccineaza 30

-Spitalul Bicaz: 84 de cadre medicale, se vaccineaza aproximativ 50

Radu Firastrau, directorul DSP Neamt, a declarat astazi pentru tvmneamt.ro, ca numarul personalului medical care vrea sa se vaccineze este foarte mic, pentru ca actiunea de vaccinare ar fi trebuit sa inceapa pe 31 decembrie, data fiind nepotrivita. De aceea, se ia in calcul amanarea startului campaniei de vaccinare, urmand ca aceasta sa demareze din data de 4 ianuarie, sperandu-se ca asa vor accepta mai multe cadre medicale sa se vaccineze, prin urmare, numarul acestora ar putea creste, insa este foarte posibil sa ramana sub asteptari, adica sa fie foarte mic. Radu Firastrau a mai precizat ca de la momentul scoaterii vaccinului de la -70° C, acesta expira in 5 zile, de aceea, se vor intocmi liste cu numarul exact al celor care accepta vaccinul, pentru a nu se irosi foarte multe doze.

Conform Prefecturii Neamt, maine, 30 decembrie, primele doze de vaccin vor ajunge intr-un centru regional de la Iasi, de unde urmeaza sa fie distribuite in spitalele din Moldova, inclusiv in cele din judetul Neamt.

Ieri, 28 decembrie, Guvernul a transmis ca  140.400 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech vor sosi in aceasta dimineata, 29 decembrie, în țară, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Timișoara și ClujNapoca. ”În jurul orei 7.50, pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni vor ajunge dozele de vaccin care, ulterior, vor fi transportate pe cale rutieră de firma producătoare la centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino și la centrele regionale din Brașov, Craiova, Constanța și Iași.

În jurul orei 11.00, alte două aeronave vor ateriza pe aeroporturile din Timișoara și Cluj- Napoca, iar dozele de vaccin vor fi transportate, tot pe cale rutieră, spre centrele de stocare de la spitalele militare din Timișoara și Cluj.

Vaccinurile vor fi trasportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale cu gheață carbonică și folie etanșă. Cantitățile de vaccin vor fi distribuite astfel:
București: 40.950 de doze
Iasi : 25.350 doze
Cluj-Napoca: 29.250 doze
Constanta: 8775 doze
Craiova: 12.675
Brasov: 12.675
Timișoara: 10.725”, se arata intr-un comunicat al Guvernului Romaniei.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.