DGASPC Neamt: Opriți abuzurile asupra copiilor! 19 noiembrie – Ziua mondială de prevenire a abuzurilor asupra copiilor 20 noiembrie – Ziua internațională a drepturilor copilului

DGASPC Neamț în parteneriat cu FICE România a desfășurat în perioada 1-19 noiembrie 2020 Campania 19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor. Aflată în România la cea de-a VIII-a ediție, campania a avut loc în unități de învățământ preşcolar, preuniversitar, centre de plasament, cluburi/palate ale copiilor. Chiar dacă anul acesta acțiunea a avut loc preponderant virtual, multe unități de învățământ au fost interesate și s-au implicat, transmițând astfel mesaje către dascăli și elevi cu scopul de a preveni și combate abuzurile asupra copiilor. Printre unitățile de învățământ care au participat la campanie se numără școlile din comunele Trifești, Gâdinți, Pâncești, Săbăoani, Români, Rediu, Petricani, etc. și mai multe colegii din Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț.

Tema abordată anul acesta la nivel mondial a fost „Prevenirea violenței și abuzului sexual asupra copiilor“. Pe toată durata campaniei, instituţiile de  educaţie  înscrise în proiect au trimis fotografii sau clipuri de la activități pentru a fi diseminate astfel încât să ajungă la un număr cât mai mare de actori sociali. De asemenea, Eugen Simion, șeful Serviciului Copil Abuzat din cadrul DGASPC Neamț, a participat joi, 19 noiembrie, la o conferință internațională  organizată de FICE România în parteneriat cu Women’s World Summit Foundation în cadrul căreia a susținut prelegerea „Modalități de prevenire on-line a abuzurilor asupra copiilor în contextul pandemiei COVID-19“

Din păcate, numărul cazurilor de abuz asupra copiilor s-a menținut și anul acesta la un nivel foarte ridicat, fiind instrumentate de specialiștii DGASPC Neamț nu mai puțin de 440 de astfel de situații. Dintre acestea, au predominat cazurile de neglijare (169 de cazuri) dar au fost si numeroase cazuri de abuz fizic (57) dar și de abuz sexual.

În total, 23 de copii din Neamț au fost victime ale abuzurilor sexuale, cel mai adesea agresorii fiind chiar persoane apropiate (tată, frate, unchi). De la începutul acestui an, nu a fost nici măcar o lună în care să nu existe un caz de minor abuzat sexual, cele mai multe fiind înregistrate în luna septembrie când au fost 4 astfel de situații dramatice. În total, pentru 44 de copii s-a instituit o măsură de protecție în regim de urgență, copiii ajungând în grija asistenților maternali profesioniști sau în centrele rezidențiale ale DGASPC. 

Este inadmisibil ca anual sute de copii să fie traumatizați, loviți, umiliți, neglijați sau torturați de adulți, mulți dintre abuzatori fiind chiar părinții sau alte rude apropiate Orice formă de abuz asupra copilului este de neiertat și nu trebuie tolerată de nimeni, de la părinți și educatori până la întreaga societate în ansamblul ei. Deși toate formele de abuz au consecințe dramatice și afectează dezvoltarea unui copil, specialiștii au constatat că abuzul sexual este una dintre cele mai traumatizante experiențe cu un puternic impact negativ asupra bunăstării copilului, creşterii şi dezvoltării sale şi are consecinţe pe termen lung, chiar pentru întreaga viață. Protecţia copilului este o prioritate pentru DGASPC și încercăm prin toate mijloacele să reducem violenţa sexuală asupra copilului prin implicarea specialiștilor, a autorităţilor şi altor reprezentanţi  ai societăţii civile“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

I.C.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.