AdministratieEducatieLocalNational

Campanie ISU- ”Mai bine previi decât să nu fii”

Citit de: 1 ori

Circa 180 de persoane isi pierd viala anual, iar alte sute au de suferit in urma incendiilor
produse in locuintele din Romania;

In tarile unde montarea detectoarelor de incendiu in locuinte a fost legiferata, numarul
victimelor in incendii a scazut semnificativ.

Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), anual, in Romania se produc in medie, aproximativ 6.000 de incendii la locuinte, in urma carora circa 180 de persoane isi pierd viata. Practic, la fiecare doua zile o persoana isi pierde viata in incendiile produse in locuinte, dar au existat situatii in care familii intregi au cazut prada flacarilor, intrucat cea mai mare parte a incendiilor se petrec pe parcursul noptii.

Aceste tragedii pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendii si a celor de gaz, demers la indemana oricui si care poate salva vieti si bunuri materiale importante. In acest context a fost definit si mesajul principal al noii campanii comune de informare R.l.S.C., derulati de I.G.S.U. si E.ON Romania, sub sloganul ,,Mai bine previi, decat sa nu fii!”, in caldrul parteneriatului incheiat in septembrie 2012 intre cele doua institutii.

Conform I.G.S.U., in perioada I octombrie 2012 – 30 iunie 2016 la nivel national s-au produs in locuinte, aproximativ 20.800 de incendii, cele mai multe dintre acestea fiind inregistrate in municipiul Bucuresti (1.714) si in judetele Suceava (1.013), Bacau (912). Iasi (836), Neamt (795) si Prahova (793). In urma acestora au existat peste 1.680 de victime, dintre care 639 decedate.
Principalele cauze raman in continuare cosurile de fum defecte sau necuratate, instalatiile
electrice defecte sau cu improvizate si mijloacele de incalzire defecte, improvizate sau
nesupravegheate

Montarea detectoarelor a devenit o cerință obligatorie în ţări precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, SUA, Canada sau Australia, iar conform studiului White Paper, realizat de Public/Private Fire Safety Council, în SUA această practică a redus cu circa 50% numărului victimelor.

În România, echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu este obligatorie numai pentru imobilele foarte înalte, pentru spaţiile comune (holuri, magazii, scări de evacuare, centrale termice de bloc etc.), precum şi pentru spaţiile transformate în unităţi de comerţ sau servicii publice.

În ceea ce priveşte detectoarele de gaz, obligativitatea deținerii lor este prevăzută pentru instalaţiile noi în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoşi, în încăperi prevăzute cu ferestre ale căror geamuri au grosime mai mare de 4 mm, sunt din geam securizat sau termopan.

Detectoarele de incendiu emit semnale acustice şi luminoase, sesizând un incendiu. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor. dar nu se amplasează în băi sau bucătării. La achiziţionare, se verifică existența marcajului CE. Pentru funcționarea optimă, detectoarele trebuie protejate când au loc renovări în locuinţe și utilizate conform instrucțiunilor producătorului, urmărindu-se periodic testarea acestora și funcționarea bateriilor.

Urmare a campaniilor şi acţiunilor comune derulate până acum de cele două instituţii partenere, conform statisticilor I.G.S.U., în perioada 01 octombrie 2012 – 30 iunie 2016 numărul incendiilor a scăzut cu peste 9% raportat la perioada 01 octombrie 2008 – 30 iunie 2012, iar numărul victimelor sa redus cu circa 7%.

Ionut CORFU

sursa: ISU Neamt

Distribuie știrea:

Etichete: campanie, incendii, isu, ISU. neamt, mai bine previi decat sa nu fii
Articolul anterior
Escroacă ”accidentul” căzută în mâinile polițiștilor
Articolul următor
Cinci șoferi găsiți beți la volan sâmbătă noapte

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.