Unii alesi locali au momente cand lasa impresia ca au luat-o razna complet si ca primariile pe care trebuie sa le administreze sunt propriile lor mosii unde pot face tot ce le trece prin cap. Si pe deasupra, mai sunt si platiti pentru asta cu salarii la care unii care muncesc pe rupte de dimineata pana seara, abia viseaza.

Ana Ancuta, primărița PSD de la Poiana Teiului a initiat un proiect prin care comuna ar urma sa se indatoreze pe urmatorii 20 de ani. Suma este enorma. Peste 75 de miliarde de lei vechi (aproape 1.700.000 de euro)ar vrea primarita Ana Ancuta sa imprumute printr-un program de dezvoltare, iar banii sa fie returnati integral, atentie! cu tot cu dobanda si cu eventuale penalitati pentru intarzieri. Termenul de restituire a banilor este de 20 de ani, perioada in care comuna, adica cetatenii care platesc taxe si impozite ar trebui sa plateasca anual peste 3,6 miliarde de lei vechi, undeva la vreo 8.000 de euro pe luna. Asta fara dobanda, care nu se stie cat va fi pentru ca primarita a refuzat sa le prezinte consilierilor locali toate documentele care ar fi trebuit sa insoteasca proiectul de hotarare.

Documentul intocmit de contabila primariei (prietena la catarama cu primarita), din care reiese atat suma pe care ar vrea Ana Ancuta sa o imprumute in numele primariei, cat si ratele pe care ar urma sa le plateasca primaria timp de 20 de ani:

Consilierii locali au aflat de mareata idee a primaritei de amanetare a bugetului primariei pe 20 de ani, sambata trecuta (12 octombrie) cand au fost convocati la o sedinta de CL de indata. Au ramas cu gura cascata cu totii cand au aflat ce le propune primarita sa voteze. Banii (peste 75 de miliarde de lei vechi) ar urma sa fie imprumutati prin Comisia Nationala de Strategie si Prognoza care are calitate de finantator intr-un program de dezvoltare, numai ca trebuie returnati in intregime, cu tot cu dobanda, iar creditul trebuie garantat cu bugetul comunei. Adica intr-o zi, peste 5-10-15 ani, primaria Poiana Teiului s-ar putea trezi ca intra in faliment pentru ca nu o sa mai ramana bani decat pentru plata ratelor. Pe langa suma colosala pentru orice comuna din Romania, consilierii locali au constatat ca li se propune sa voteze un contract de finantare in alb, pe care cineva ulterior ar urma sa-l completeze cum vrea, ceea ce constitutie de departe o grava ilegalitate. Mai mult decat atat, din documentatia propusa spre adoptare, lipseau mai multe documente cum ar fi rapoartele comisiilor, iar unele erau copii nesumate de nimeni. Obicei vechi al primaritei Ana Ancuta.

Nu am votat si nu vom vota asa ceva niciodata. Cum sa indatoram comuna pentru 20 de ani si nici macar nu stim cu ce dobanda? Ceva este foarte dubios aici. Am vazut ca nici doamna primar nu stia foarte bine ce ne-a cerut sa votam. Probabil cineva i-a pus in brate documentatia si i-a cerut sa treaca proiectul prin Consiliul Local. Cineva vrea sa faca o afacere pe banii comunei Poiana Teiului si a crezut ca putem fi prostiti cu totii. Chiar daca am fi fost de acord, documentatia din spatele proiectului este incompleta, deci am fi adoptat o Hotarare ilegal. Lipsesc documente care obligatoriu trebuia sa fie intocmite. Oricum, doamna primar poate sa-si ia gandul de la proiectul asta. Nu vom accepta sa garantam cu bugetul comunei si sa amanetam comuna pentru 20 de ani. Noroc ca am fost atenti, ca altfel ne-ar fi blestemat cetatenii prin comuna. Noi suntem aici sa le administram corect banii si bunurile, nu sa-i indatoram. Datorii poate face oricine. Stiu ca este nevoie de investitii, dar vom gasi alte resurse”, a declarat Paul Enache, viceprimarul comunei Poiana Teiului.

Investitiile pe care primarita Ana Ancuta ar fi vrut sa le faca din bani de imprumut, tin de infrastructura. Dar si aici, apare o alta mare problema. Este vorba despre 6 kilometri de drumuri comunale si 3 podețe. Daca dăm deoparte cele 3 podete dar si dobânda si facem un calcul, reiese ca Ana Ancuta ar vrea sa se plateasca aproximativ 12 miliarde de lei vechi pe kilometrul de drum comunal, cu o latime de 2,5-3 metri. In euro, ar insemna aproximativ 260.000 pentru un kilometru de drum comunal lat de maximum 3 metri, aceasta fiind varianta cea mai simpla, pentru ca de fapt, costul pentru un km de drum comunal ar putea depasi 300.000 de euro. Cine si de ce incearca sa indatoreze pe 20 de ani o comuna ca sa faca lucrari nesimtit de supraevaluate, poate reusesc sa afle institutiile care se ocupa de fapte penale.

Pentru ca Ana Ancuta a incercat sa treaca prin Consiliul Local un proiect de hotarare mult peste limita legii in ceea ce priveste documentatia, secretara comunei Gabriela Panaite a refuzat sa semneze orice document legat de sedinta de sambata si a procedat la intocmirea unui raport de nelegalitate pe care l-a inaintat la inceputul acestei saptamani, Prefecturii Neamt.

Printre neregulile semnalate de secretara sunt: proiectul ordinii de zi nu a fost semnat de primarita, nu s-a respectat transparenta decizionala in administratie pentru ca proiectul nu a fost adus la cunostina opiniei publice, etc.

Secretara mai constata ca aspect de nelegalitate, ca primarita a incercat sa deghizeze un imprumut deosebit de costisitor, in investitie. Cu alte cuvinte, Ana Ancuta a incercat sa pacaleasca pe consilierii locali, deci rezulta mai mult decat clar ca are un interes ascuns, chiar cu pretul amanetarii bugetului comunei pe 20 de ani. Nu a realizat nimic in comuna (în afara de scandaluri) de cand este primar, se lauda cu proiectele fostului primar, iar acum s-a gandit ca daca nu mai prinde un mandat (de primar nu altceva), macar sa lase in urma niste datorii colosale. Poate asa o tine minte lumea.

Mai jos, documentul cu raportul de nelegalitate, in forma integrala:
dispozitie 229 si raport de nelegalitate dispozitie,proiect de hotarare

Ramane acum de vazut daca Prefectura Neamt va da curs raportului, sau va incerca din nou o musamalizare asa cum s-a mai facut la Poiana Teiului sau in alte comune cu primari protejati in fata legii de catre cei care ar trebui sa vegheze la respectarea ei.

In ceea ce o priveste pe Ana Ancuta, probabil ca a pierdut si ea sirul năzbâtiilor pe bani publici pe care le tot face de cand este primar, insa in urma controlului Curtii de Conturi care urmeaza sa inceapa luni la Primaria Poiana Teiului, probabil ca va primi si ea o lista cu tot ce s-a constatat.

Pâna atunci, mai are timp sa stea inchisa in birou cu contabila pana noaptea tarziu, poate reusesc să mai dreagă busuiocul. Dar controlul tot va veni.

Mai jos, înregistrarea video a discutiilor din Consiliul Local Poiana Teiului, de sambata 12 octombrie, pe marginea incercarii nereusite a primaritei Ana Ancuta de a indatora comuna pe 20 de ani.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Și dacă se îndatorează, ce? Sunt păduri? Mai sunt. Sunt numai bune pentru plătit datoria! Strategia e cunoscută. A mai fost un șmecher într-o comună vecină care a pierdut hectare de păduri pentru niște planuri mărețe. Mărețe pentru buzunarele lui. Șmecherul e bine-mersi, comuna în bălării.
    La Poiana de ce nu s-ar putea?
    Nu sunt păduri? Sunt terenuri, albii de râu numai bune de transformat în balastiere.
    Istoria se repetă cu tactica pământului pârjolit. sau, altfel spus, după mine potopul!
    ADMIN: Foarte corect. Imagineaza-ti ce ar fi fost in comuna aia, daca Ana Ancuta ar fi avut un Consiliul Local obedient. Chiar si consilierii PSD i s-au opus, insa soarta lor se stie. Au fost exclusi din partid si din Consiliul Local pentru ca uarefuzat sa-i de mana libera la jaf. Despre viceprimarul Paul Enache nici nu mai vorbesc cate necazuri are de tras pentru ca s-a impotrivit jafului

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.