Cartea de identitate electronica (cu CIP) va fi disponibila incepand cu 12 august 2021, anunta gandul.ro

Noile documente de identitate vor fi de marimea unui card bancar si vor avea elemente de securitate suplimentare care îl vor face aproape imposibil de falsificat. ”În cadrul cipului trebuie inserate imaginea a două amprente și imaginea facială a persoanei, respectiv fotografia persoanei. Pe față vom avea in primul rand însemnele Uniunii Europene, cele 12 steluțe galbene, iar în interiorul acestora va fi însemnul statului emitent. Numele prenumele, CNP-ul, data nașterii, data expirării, seria și numărul și emitentul. Pe verso vom avea data emiterii și domiciliul. În acest moment discutăm de tipărirea domiciliului pe cartea electronică. Putem vorbi de servicii de înmatriculare, de eliberarea cazierului judiciar, plata taxelor și a impozitelor de la distanță doar utilizând cartea electronică pentru a te autentifica în sistemele informatice. Deci, persoana care solicita accesul la un serviciu nu mai trebuie să mearga la ghișeu să facă dovada legitimării, ci prin cartea electronică identitatea îi va fi certificată și i se va permite accesul la servicii de la distanță”, a declarat pentur la Digi 24, chestorul Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Copiii pot avea, în premieră, buletin electronic de la vârsta de 12 ani, nu 14 cum e acum, sau îl pot avea și mai devreme, indiferent de vârstă, dar la solicitarea părinților, făcând o cerere. Taxa pentru noul act de identitate va fi în jur de 100 de lei. Noul buletin ne va scăpa de mersul la ghișeu, pentru că va conține o cheie criptografică și astfel ne vom putea loga în sistemele informatice ale statului

Desi oficialitatile spun ca noul buletin nu este obligatoriu si se poate opta pentru buletinul clasic simplu, romanii nu vor mai putea iesi din tara cu actualele Carti de Identitate.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.