Ionel Arsene, presedintele CJ Neamt a fost arestat preventiv ieri pentru 30 de zile in urma hotararii judecatorilor Curtii de Apel Bacau.

Pana la o eventuala condamnare definitiva si irevocabila, Ionel Arsene nu-si poate pierde calitatea de consilier judetean. In schimb, el va fi suspendat din functia de presedinte al CJ Neamt, dupa ce documentele de la instanta vor ajunge pe masa prefectului judetului Neamt. Dupa aceasta etapa prefectul are la dispozitie 48 de ore sa emita un ordin de suspendare a lui Ionel Arsene din functia de presedinte de CJ. Ordinul de suspendare va fi emis de prefect cel mai probabil luni, 5 februarie 2018. Atentie, a nu se crea confuzie, vorbim despre ORDIN DE SUSPENDARE din functie si nu de DEMITERE. Presedintele de CJ poate fi demis prin ordin de prefect doar daca este condamnat penal defintiv si irevocabil.

Loading...

Prin urmare, dupa expirarea celor 30 de zile de arest preventiv, Ionel Arsene poate reveni fara probleme in functia de presedinte, bine-nteles daca instanta nu va prelungi masura privativa de libertate sau nu o va inlocui cu arestul la domiciliu. Chiar si asa, o persoana nu poate fi arestata preventiv mai mult de 90 de zile (trei luni), deci Arsene va putea reveni in functie dupa aceasta perioada sau dupa maximum 4 luni daca va mai fi si arestat la domiciliu.

Mai este de luat in calcul si varianta demisiei din functie, insa este foarte putin probabil ca Ionel Arsene sa ia aceasta decizie.

In acest moment, seful Consiliului Judetean Neamt este vicepresedintele Ion Asaftei (ALDE). Arsene a fost prevazator si inainte cu cateva zile de procesul in urma caruia a fost arestat preventiv a emis o dispozitie de desemnare a lui Ion Asaftei (foto) pentru preluarea atributiilor presedintelui, pe perioada nedeterminata.

Daca nu se emitea aceasta dispozitie, dupa ordinul de suspendare a lui Arsene ar fi trebuit convocata o sedinta de CJ de indata in care in functia de presedinte ar fi fost ales cu 50%+1 din voturi, unul dintre presedinti. Prin dispozitia de desemnare, Arsene a evitat un posibil risc de preluarea a conducerii CJ (chiar si pe perioada determinata) de catre Laurentiu Dulama (PMP). Acest lucru ar fi fost destul de greu de pus in practica, pentru ca lui Dulama nu i-ar fi ajuns doar voturile PNL si ar fi fost nevoie si de voturile a macar doi consilieri judeteni PSD. Dar în conditiile in care in politica nu prea poti avea incredere in oameni, nu ar fi fost exclus ca doi dintre consilierii PSD sa se simta ceva mai cu mot vazand ca stapanul nu este acasa si sa schimbe barca, mai ales ca votul este secret. Nu a mai fost nevoie, pentru  ca Arsene a rezovat problema cu mult inainte sa fie arestat.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Judetul este pe maini bune, domnul Asaftei, care este un redutabil politician, un istoric complet si un fin om de cultura, va incepe repararea axialului, acum poate, doar el taie si spanzura.

LĂSAȚI UN MESAJ