Primăria Piatra Neamț recunoaște că a mințit intr-un document oficial și acum caută vinovații

In urma cu doua zile, în Piatra Neamt izbucnea scandalul refugiatilor, dupa ce a iesit la iveala ca primăria nu-i mai vrea în ștrand pe cei care au fost nevoiti sa fuga din calea bombelor lui Putin, informand Prefectura ca acestia trebuie scoși din căsuțele din ștrand, desi se incasau bani frumosi de la guvern, pentru cazarea celor 37 de ucraineni. Totodata, in documentul semnat de Carabelea, se exprima speranta ca prefectul va gasi un loc pentru oropsiții sorții din Ucraina, adica ”luati-i de pe capul nostru si faceti ce vreti cu ei”.

In adresa transmisa Prefecturii, primaria justifica (negru pe alb- foto) evacuarea refugiatilor, spunand că locurile de cazare din ștrand ar urma sa fie ocupate, pentru există contracte de inchiriere semnate cu mult inainte de izbucnirea crizei refugiatilor, adica anterior datei de 6 martie 2022.

Tvmneamt si alte publicatii, au cerut primariei contractele despre care se vorbeste in documentul oficial transmis Prefecturii. Initial ni s-a transmis ca vom primi contractele, insa dupa aproape 24 de ore, am primit de la Primarie un raspuns nu cu contractele invocate ca motiv al evacuarii alungării refugiatilor din ștrand, ci un raspuns care contine printre altele, o fraza din care reiese cat se poate de clar, ca nu exista niciun contract. Primaria recunoaste asadar că a mințit Prefectura intr-un document oficial, dar a mintit totodata, un oraș intreg, ai cărui catateni se asteapta la o adminstratie onesta, calitate fără de care nu poti sta in fruntea unui ditamai oraș, cu peste 100.000 de locuitori și cu un buget și probleme pe măsură.

Fragmentul din răspuns, cu valoare de autodenunț, pentru ca minciuna/dezinformarea in documente oficiale intra sub incidenta Codului Penal. ”În ceea ce privește modul incomplet în care s-a redactat propunerea de relocare a refugiaților ucraineni, cei care s-au făcut vinovați de inducerea tezei că ar exista contracte de cazare semnate vor fi sancționați”, scrie Primaria in raspunsul către tvmneamt.ro (raspunsul integral, la sfarsitul articolului).

Din autodenuntul Primariei Piatra Neamt, mai reiese ca onor conducerea institutiei se spala pe mâini de vinovatie si ”cei care s-au făcut vinovați” sunt prin altă parte (probabil vreun paznic din ștrand sau vreun șofer din primarie) însă nu vor scăpa, pentru că sunt căutați.

Partea cu vinovatii este o aberatie cât casa, pentru ca primarul si-a pus semnatura pe un document mincinos care contine informatii furnizate de oamenii săi. Să vii acum si sa spui ca acele contracte un exista dupa ce ai spus ca exista, dar vinovati sunt altii, este si o recunoastere a incompetentei pe comunicare, pentru asta trebuia spus de la inceput, nu dupa două zile. Iar pe comunicare la primarie, stă în linia întâi Liviu Harbuz, principalul si poate chiar singurul sfetnic al lui Carabelea. Harbuz a fost angajat de primar ca șef de cabinet, dar intre timp a dobândit aptitudini de primar 2 si a reformat Comunicarea, cum au fost reformate si parcarile, iar consecintele se văd cât se poate de limpede.

Răspunsul Primăriei integral: În adresa trimisă de instituția noastră către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cu propunerea de relocare a refugiaților ucraineni din Ștrandul Municipal, a fost invocat factorul economic pentru obiectivitatea lui, însă rațiunea principală este cea de a asigura refugiaților condiții de liniște și odihnă.

În fiecare zi, în zona din apropierea căsuțelor se joacă sute de copii, datorită locurilor de joacă amenajate acolo, iar în cursul serii și nopții terasele au program prelungit în funcție de evenimentele pe care le desfășoară. În special în weekend evenimentele private se pot desfășura chiar până la orele dimineții, situație care poate fi verificată de oricine.

Ștrandul nu este conceput pentru a oferi cazare pe termen lung, ci condiții decente de cazare pentru o vizită de câteva zile în orașul nostru. Mulți dintre refugiații ucraineni au deja câteva săptămâni de când locuiesc în căsuțele din ștrand și de aceea susținem în continuare relocarea acestor persoane într-o locație care oferă condiții superioare.

În ceea ce privește modul incomplet în care s-a redactat propunerea de relocare a refugiaților ucraineni, cei care s-au făcut vinovați de inducerea tezei că ar exista contracte de cazare semnate vor fi sancționați.

Există într-adevăr un potențial contractual dovedit de experiența anilor precedenți și de solicitările telefonice de rezervări ce nu au putut fi onorate. Anexăm la acest răspuns o situație a gradului de ocupare a căsuțelor din ștrand din aceeași perioadă a anului trecut, perioadă în care România se afla în stare de alertă din cauza pandemiei, precum și înterogările referitoare la posibilitățile de rezervare a căsuțelor și la programul ștrandului, primite în mediul online pentru acest sezon. Menționăm că scopul municipalității pietrene este de a asigura ștrandului o funcționalitate completă pentru vizitatorii acestuia.

Ne exprimăm și pe această cale speranța ca, din decență, subiectul persoanelor refugiate să nu fie speculat politic.

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.