Fostul viceprimar Bogdan Gavrilescu, consilier local in CL Piatra Neamt si presedintele PMP Neamt, a dat de pamant ieri cu proiectul primarului Carabelea, prin care acesta ar fi vrut să garanteze un nou imprumut de 20 de milioane de euro, cu un fel de obligatiuni emise de Primarie, pe care populatia ar fi trebuit sa le cumpere si sa-si primeasca banii inapoi plus o dobanda, peste 10 ani.

Proiectul cu obligatiunile a fost supus votului consilierilor locali in sedinta de CL de ieri, insa s-a cerut vot secret. Bogdan Gavrilescu a intervenit in timpul sedintei, semnaland ca in situatia data, votul secret este ilegal (vot secret se dă doar in cazul in care este vorba despre persoane) si ca oricum va arăta votul la iesirea de la urnă. In cele din urma, proiectul a fost retras de primar.

Bogdan Gavrilescu sustine că atat proiectul cat si cererea de vot secret, sunt in flagranta contradictie cu legea, dar si cu interesele cetatenilor din Piatra Neamt. ”Cum adică să inventezi vot secret pe un proiect care însemna îndatorarea orașului pe încă 10 ani, cu argumente scoase din burtă? Chiar și în condiții obiective în care ar fi nevoie de un credit, de exemplu pentru cofinanțarea unui proiect pe care nu o poți face altfel, de ce să fie vot secret, să ne ascundem? Cetățenii ne-au votat în acest for să le reprezentăm interesele, corect și onorabil, și trebuie să știe cum votează fiecare ales local la fiecare proiect în parte. Codul Administrativ stabilește de altfel când se impune, expres, votul secret, atunci când e vorba de vot la persoane și există și explicații juridice pentru asta. ar când e vorba de bani publici – datorii, credite, dobânzi etc – totul trebuie să fie clar și la vedere, să știe și oamenii și organele de anchetă dacă cineva face alte mișmașuri, ca să nu folosesc alt termen.

De aceea eram azi hotărât ca, deși majoritatea a impus abrupt și abuziv să fie vot secret! – eu să arat votul meu după ce ieșeam din cabina de vot. Consider cel puțin nefericite ieșirile primarului și-l invit cu prietenie să le țină aceleași discursuri cu pretenție de cursuri de drept despre votul secret și parlamentarilor care votează cu bilele la vedere (am văzut asta la parlamentari din toate partidele, inclusiv din cel care face parte și primarul). Sau judecătorilor care, pe atâtea spețe legate de consilii locale sau județene au spus că votul secret „desecretizat” nu e nelegal și nu anulează procedura de vot.

Sunt convins că din atâția avocați, pentru care am tot respectul, care sunt prin PNL, se vor găsi unii să-i explice și domnului primar aceste mici-mari diferențe între ce crede el și ce spun și aplică profesioniștii din domeniul juridic”, a declarat Gavrilescu pentru vestea.net.

Consilierul PMP este convins că primarul a retras în cele din urmă proiectul cu contractarea creditului (sub formă de obligațiuni) pentru că a realizat că nu va avea majoritatea necesară: „Oricât ar coafa realitatea domnul primar, azi nu avea voturile necesare la proiect. Clar nu avea 12 voturi, cele necesare, ci, cel mult 11. Ba, cu vot secret, mai putea avea câteva surprize chiar și din interiorul actualei coaliții locale de guvernare. Dar nu înfrângerea domnului primar mă preocupă ci eu sunt bucuros că azi a fost o victorie a comunității pietrene și a bunului simț. Nu poți împinge așa o datorie curentă, peste 10 ani, cu alte dobânzi, plasând practic problema pe umerii celor care vin, a copiilor noștri. Da, cred în utilitatea creditului, pe baza unei analize serioase, nu așa cu un proiect împins, susținut cu fraze lipsite de argumente corecte. Și mai cred că un primar care propune un credit de 100.000.000 trebuie să fie prezent la acea ședință. E vorba, totuși, de 20 milioane euro, o sumă uriașă pentru Piatra Neamț dar, din ce a văzut azi tot orașul Piatra Neamț, domnul primar avea altceva mai important de făcut și nu era în localitate.

De aceea cred că trebuie un pic de maturitate când anunți o ședință de CL și când ai asemenea proiecte care atârnă atât de greu pentru comunitate trebuie să fii prezent. Iar dacă Doamne ferește mai intervine ceva poți amâna ori întâlnirea nouă sau chiar ședința de CL, că suntem oameni și înțelegem, cum am făcut și altă dată când au fost reprogramate alte ședințe”, a ma decalarat presedintele PMP Neamt, pentru sursa citata.

Bogdan Gavrilescu a concluzionat subliniind, din nou, că „nici eu și nici colegii mei de la PMP nu vom fi de acord nici de acum încolo cu astfel de secretomanie întronată ca politică de administrație locală. Noi vrem transparență, așa promiteau și alții prin campanie. deci transparență să fie!”.

Bogdan Gavrilescu a mai precizat astazi pentru tvmneamt.ro, ca și retragerea proiectului a fost ilegala, pentru că deja incepuse o procedura de vot pe el (s-a votat pentru caracterul secret al votului), iar in acest caz, prefectul ar trebui sa se autosesizeze. Un proiect poate fi retras de pe ordinea de zi, doar inainte de sedinta sau in timpul sedintei, dar nu inainte de a intra in dezbateri.

Totodata, liderul PMP Neamt, spune ca daca s-ar contracta inca un credit de 20 de milioane de euro, s-ar ajunge din nou in situatia in care era orasul după epoca Pinalti, avand in vedere ca inca nu s-au platit complet creditele luate in perioada respectiva.

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.