Una dintre cele mai frecvente afecțiuni în rândul bărbaților mai în vârstă este hiperplazia benignă de prostată (HBP) – cunoscută și ca mărirea glandei prostate. Aceasta poate provoca simptome incomode – cel mai adesea, dificultăți urinare și sexuale, care afectează, desigur, calitatea vieții.

Cu toate acestea, există anumite suplimente naturale și îmbunătățiri ale stilului de viață care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Așadar, care este cel mai bun tratament pentru prostată? Cu siguranță, acela care nu provoacă reacții adverse, are un preț accesibil pentru majoritatea cumpărătorilor și, nu în ultimul rând, este eficient în remedierea problemei.

Haideți să aruncăm o privire la 10 suplimente naturale pentru o prostată mărită.

 1. Urzica

Urzica conține compuși antioxidanți și antiinflamatori similari cu prunus africana și palmierul pitic. De fapt, tratamentele naturiste pentru diferite afecțiuni urinare folosesc adesea rădăcina de urzică în combinație cu palmierul pitic.

O analiză din 2019 a constatat că extractele de rădăcină de urzică pot reduce în mod eficient simptomele HBP și pot îmbunătăți calitatea generală a vieții persoanelor cu această afecțiune

 1. Licopen

Licopenul sau licopina este un pigment natural prezent în multe fructe și legume. De exemplu, roșiile sunt o sursă foarte bogată de licopen. De obicei, cu cât culoarea unui fruct sau a unei legume roz sau roșii este mai intensă, cu atât conținutul său de licopen este mai ridicat.

Alte surse de licopen includ:

 • papaya;
 • grapefruit roz;
 • pepene;
 • guava;
 • morcovi
 • ardei gras roșu;
 • caise;
 • varza roșie.
 1. Ceaiul verde

Ceaiul verde conține niveluri ridicate de antioxidanți, iar unele cercetări au arătat că îmbunătățesc sistemul imunitar și pot încetini creșterea celulelor benigne de prostată.

Cu toate acestea, este important să rețineți că ceaiul verde conține cofeină. Cofeina poate stimula vezica urinară și poate provoca o nevoie bruscă de a urina, ceea ce poate agrava simptomele HBP.

 1. Zincul

Estrogenul inhibă absorbția zincului în intestine. Pe măsură ce nivelul de estrogen al unei persoane crește odată cu vârsta, aportul de zinc scade. Cercetările sugerează că o deficiență cronică de zinc poate crește probabilitatea de HBP și cancer de prostată la cei peste 50 de ani.

Luarea de suplimente de zinc sau creșterea aportului alimentar de zinc poate reduce riscul unei persoane de a avea o deficiență de zinc. De asemenea, zincul poate scădea producția de DHT și poate inhiba legarea acestui androgen de receptori, reducând potențial simptomele HBP.

Păsările de curte, fructele de mare și câteva semințe și nuci, cum ar fi semințele de susan și de dovleac, conțin zinc.

 1. Prunus africana

Extractul de prunus africana provine din scoarța prunului african. Acest extract oferă multe beneficii potențiale pentru sănătate și conține o gamă largă de acizi grași, alcooli și steroli, cum ar fi beta-sitosterolul. Aceste substanțe au un efect antioxidant și antiinflamator asupra sistemului urogenital. Sistemul urogenital cuprinde organele urinare și genitale.

 1. Alimente care pot ajuta

Mai multe tipuri de alimente și nutrienți pot reduce sau declanșa HBP și simptomele asociate acestuia.

Alimentele care pot fi benefice pentru persoanele cu HBP includ:

 • alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele, fasolea și verdeața (salata, varza);
 • fructele și legumele bogate în antioxidanți, care sunt de obicei de culoare roșu închis, galben sau portocaliu;
 • alimente bogate în zinc, cum ar fi ouăle, majoritatea tipurilor de fructe de mare și nucile;
 • produse care conțin fitoestrogeni, cum ar fi alimente din soia, năut, lucernă și fasole.

Totodată, sunt anumite alimente pe care personale cu HBP ar fi indicat să le evite:

 • cofeina;
 • îndulcitorii artificiali;
 • alcoolul;
 • nicotina;
 • băuturile carbogazoase;
 • alimentele rafinate, cu amidon;
 • carnea roșie.

Efectuarea modificărilor dietetice poate ajuta oamenii să gestioneze sau să prevină creșterea prostatei și simptomele aferente.

Pe scurt

Hiperplazia benignă de prostată nu este de obicei o amenințare severă pentru viață, deși poate afecta calitatea acesteia, după cum am menționat.

Însă, atunci când nu se administrează un tratament adecvat pentru prostata mărită, simptomele pot deveni de-a dreptul supărătoare, cum ar fi incapacitatea bruscă de a obține un flux normal de urină. Hiperplazia de prostată poate duce la leziuni ale rinichilor sau vezicii urinare, precum și susceptibilitatea la infecții ale tractului urinar.

Supliementele naturale pentru prostată sunt, de cele mai multe ori, eficiente și sigure. Până la urmă, scopul lor este de a ameliora prostata mărită și a reduce pe cât de multe posibilele agravațiuni.

(P)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.