Reprezentantii CAS Neamt atrag atentia medicilor de familie din judet asupra faptului ca sunt obligati prin noul Contract Cadru sa acorde consultatii preventive odata la 3 ani sau anual persoanelor inscrise pe liste, in functie de grupa de varsta din care face parte fiecare. Reprezentantii CAS le recomanda, totodata, sa completeze corect biletele de trimitere prin care recomanda investigatii paraclinice, mai exact sa nu completeze niciuna dintre casutele de la campul „tip diagnostic”.
Asiguratii de 18 – 39 de ani, care nu prezinta simptomele vreunei afectiuni, se pot prezenta la medicul de familie pentru o „scanare” clinica o data la trei ani. Prevederile sunt cuprinse in normele de aplicare a pachetelor de servicii medicale – de baza (pentru asigurati) si minimal (pentru neasigurati) – si a Contractului-Cadru ce reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2014 – 2015.
Printre noutatile aduse de aceste prevederi legislative noi se numara preventia, care va fi efectuata prin completarea unei riscograme. In scopul prevenirii imbolnavirilor, noul pachet de baza, care a intrat in vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie. In cazul in care medicul de familie va suspecta existenta unei boli, respectivul pacient va veni la control anual si va benficia de investigatii pentru stabilirea diagnosticului. Persoanele peste 40 de ani fara simptome de boala vor beneficia de consultatii preventive in fiecare an. Medicii vor face evaluarea bolnavului prin completarea unei riscograme si prin incadrarea pacientului, in fiecare caz, intr-o categorie de boala.
Copiii asiguratilor vor beneficia de consultatii periodice active preventive la externarea din maternitate si la o luna, la domiciliul copilului la 2, 4, 6, 9, 12,15, 18, 24 si 36 de luni. Copiii cu varsta intre 4 si 18 ani vor beneficia de consultatii preventive o data pe an. Femeile insarcinate sunt luate in evidenta in primul trimestru. Acestea trebuie sa beneficieze lunar de supraveghere, din luna a 3-a pana in luna a 7-a, si de doua ori pe luna din luna a 7-a pana in luna a 9-a. Gravida beneficiaza de testare pentru HIV, hepatita de etiologie virala cu virus B si C, consiliere pre si post testare HIV. Ulterior, lehuza beneficiaza, cel putin teoretic si conform legii, de vizite ale medicului de familie in urmatoarea luna de la nastere.