Cel putin 3 case (locuinte) din comuna Alexandru cel Bun, sunt in pericol de prabusire in albia unui parau, daca nu se iau masuri cat mai repede posibil. Este vorba despre 3 case de pe str. Manastirii (drumul spre manastirea Bistrita), prin spatele carora trece un parau denumit Bistrita.
Este un parau mic, dar cand sunt precipitatii, debitul creste de cateva sute de ori, devenind un real pericol pentru zeci de proprietati.
Una dintre casele in discutie, la numarul 38, unde locuieste familia Alexoaia, este cea mai expusa pericolului, mai ales dupa inundatiile de anul trecut. In urma schimbarii cursului apei, in apropierea casei s-a format o prapastie de aproximativ 8-10 metri adancime, iar buza acesteia a ajuns la mai putin de 2 metri de coltul unei constructii din gospodarie. S-a ajuns aici dupa verile ploioase din ultimii 5 ani, insa situatia s-a agravat considerabil in ultimii 3 ani, culminand anul trecut (2020) cand in urma ploilor, paraul involburat a smuls o buna bucata din malul din spatele casei.
Proprietarii povestesc ca au facut numeroase reclamatii, petitii si sesizari, insa problema a ramas aceeasi. S-a mai trimis din cand in cand cate un utilaj, chiar si zilele trecute, insa a facut mai mult rau decat bine, pentru ca malul inalt de 8-10 metri, a ramas la fel de instabil, oamenii fiind nevoiti sa traiasca in fiecare zi cu spaima ca locuinta ar putea s-o ia la vale.
Primarul Ion Rotaru i-a spus reporterului tvmneamt.ro, ca primaria nu poate interveni, adica nu poate consolida malul si nici nu poate regulariza albia paraului, pentru ca acesta este in administrarea SGA Neamt (Serviciul de Gospodarire a Apelor- Apele Române).
Si de aici incepe o poveste cum numai în Romania se poate intalni. Contactat telefonic, directorul SGA Neamt, Marius Nechita, spune ca SGA nu poate face investitii, ci doar administreaza cursurile de apa (!?). El spune ca stie de situatia de la Alexandru cel Bun si de multe alte situatii (sute, din cate am aflat noi ulterior) asemanatoare din judetul Neamt, insa cheia este la Bucuresti, pe un traseu pe care îl vom explica mai jos. Totodata, directorul SGA sustine ca a avut discutii cu primarul Rotaru chiar astazi (ce coincidenta!) si a ramas ca Primaria Alexandru cel Bun sa demareze un proiect cu fonduri europene pentru rezolvarea problemei.
Iata declaratia lui Marius Nechita, directorul SGA Neamt: ”Aceasta situatie si multe altele, mi-au fost aduse la cunostina de la inceput, de cand am preluat functia de director SGA Neamt (Serviciul de Gospodarire a Apelor) si am primit si sesizari legate de mai multe astfel de cazuri. De-a lungul anilor s-au facut mai multe note conceptuale care au ramas fara rezultat, datorita lipsei de fonduri. De cand am aflat si eu de aceasta problema, am luat legatura si cu domnul primar si am vorbit si cu colegii din cadrul SGA, pentru a se gasi o solutie de rezolvare a situatiei. Chiar astazi a fost si seful nostru de formatie pe la primarie, iar din promisiunile pe care le-am primit de la domnul primar, intentioneaza ca in 2-3 ani de zile, sa finalizeze aceasta investitie prin fonduri europene, aceasta fiind cea mai simpla metoda de a se rezolva. In urma discutiilor avute, a ramas ca primaria sa demareze procedurile de obtinere de fonduri europene.
Cam in doi ani de zile se face proiectul. Din discutiile pe care le-am avut, a ramas ca Primaria Alexandru cel Bun sa demareze acest proiect.
SGA-ul, in primul rand, nu face investitii. Doar administreaza cursul de apa. Atunci cand este un fenomen natural, se produce o calamitate naturala, atunci intervenim si noi, dar noi nu facem lucrari de investitii. Deci nu facem lucrari de investii, betonari, indiguiri, etc. Astfel de lucrari, sunt facute de Administratia Nationala Apele Romane. Noi (n.r. SGA) in mod direct, nu le putem face, noi doar administram cursurile de apa si lucram dupa un program pe care îl facem de la an la an. Aceasta lucrare se poate face prin Administratia Nationala, dar nu a fost bugetata in anii trecuti, din lipsa de fonduri. Si de fapt, investitiile se fac prin Administratia Bazinala, dupa ce sunt aprobate la Bucuresti. Noi nu putem decat sa ajutam cu utilaje cand este nevoie, sau cu suport tehnic.”
Ca o prima concluzie: desi situatia dureaza de cel putin 5 ani de zile, iar cauza este un parau al Apelor Romane, rezolvarea sta intr-un proiect cu fonduri europene care in cel mai optimist scenariu ar putea fi dus la bun sfarsit in vreo 3 ani de zile, iar in cel mai pesimist scenariu, dar si cel mai real, ar dura cam 5-6 ani pana se vor finaliza si lucrarile. Dupa cum se vede si in imaginile de la fata locului, daca vor mai fi inundatii in urmatorii 2 ani consecutiv, cel putin o parte din casa de la nr. 38, va ajunge pe fundul paraului administrat de SGA Neamt.
Si chiar daca dupa fiecare sezon de inundatii, Prefectura organizeza niste comisii care stabilesc pagubele si valoarea lor, cele 3 locuinte de la Alexandru cel Bun, nu au ajuns niciodata pe lista unei astfel de comisii.
In urma documentarii, am aflat si care este circuitul aprobarilor pentru obtinerea de fonduri in vederea rezolvarii unor astfel de probleme, cum este si cea de la Alexandru cel Bun. De fapt nu este un circuit, ci o adevărată junglă birocratica. In varful piramidei sta Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, urmeaza Administratia Nationala Apele Romane, ABA (Administratia Bazinala de Apa) si SGA Neamt. In tot acest lant, SGA este de fapt o anexa fara nicio putere de decizie si nici macar de executie. SGA are doar rolul de organ de sesizare, pentru ca jungla birocratica functioneaza in felul urmator: SGA face niste sesizari, denumite pompos ”note conceptuale” (legat de cazul de la Alexandru cel Bun, se fac ”note conceptuale” de 5 ani), catre institutiile mentionate mai sus, pe traseul SGA, ABA, de aici ”nota conceptuala” merge la Administratia Nationala Apele Romane, apoi ajunge la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Pe acest circuit, între institutiile enumerate, ”nota conceptuala” se odihneste si pe la cate 3-4 sau chiar 5 comisii, unde primeste sau nu unda verde pentru a poposi in cele din urma la factorul de decizie, adica la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. La minister, ”nota conceptuala”, primeste de obicei verdictul ”nu sunt bani”. Daca sunt bani insa, ”nota conceptuala” o ia pe traseul pe care a venit, insa se opreste la ABA. Aici se demareaza procedura de achizitie, adica se da lucrarea unei firme, in urma unei licitatii. Cu tot cu executie, traseul unei ”note conceptuale” poate dura chiar si 3-5 ani, sau chiar 10 ani.
In acest timp, in teren lucrurile se agraveaza pe zi ce trece, iar platitorii de taxe si impozite pot ramane fara toata agoniseala, sau pot chiar sa-si piarda viata.
Concluzie: pana sa digitalizam nu stiu ce ministere, nu mai bine s-ar reforma din temelii jungele astea birocratice? În timp ce oamenii stau cu sufletul la gura ca s-ar putea trezi fara case, o ”nota conceptuala” este plimbata ani de zile printre mii de bugetari plătiți regește din bani publici, ca intr-un final, unul dintre ei sa scrie pe un document, ”nu sunt bani”. Dar pentru ce sunt bani, daca nu sunt pentru un amarat de zid de sprijin?
In incheierea discutiei telefonice pe care reporterul tvmneamt.ro a avut-o cu directorul Marius Nechita, acesta a declarat ca va face tot posibilul sa urgenteze demersurile pentru rezolvarea situatiei limită de la Alexandru cel Bun.
Ionut CORFU