Timpul petrecut pe internet poate aduce multe provocări neașteptate. De multe ori o sesiune de navigare ,,în ape sigure,, ne provoacă, printr-un simplu click , să accesăm promisiuni ingenioase sau oferte senzaționale. Vă prezentăm 5 tipuri de fraude online care îți pot pune în pericol portofelul și datele personale.

Frauda de tipul „investiții”

Fraudele de tipul investițiilor online promit soluții pentru gestionarea economiilor sau creșterea acestora, promițând o bună rentabilitate a investiției.

Cum să eviți o înșelătorie care promite investiții sigure si cu randament rapid?

•        Ferește-te de promisiunile de rentabilitate ridicată, fără niciun risc.

•        Evită ofertele care te presează să cumperi rapid.

•        Întreabă banca cu privire la investițiile pe care dorești să le faci.

Fraudele de pe site-urile de dateing

Internetul poate fi un loc minunat pentru cei ce își caută sufletul pereche. Aplicațiile de întâlniri online sunt numeroase, dar, nu sunt ferite de riscuri. Catfishing-ul se referă la situația în care cineva creează un profil fals și se apropie de o persoană cu scopul de a  obține bani de la aceasta.

De cele mai multe ori se va prezenta o situație critică, în care un membru de familiei al posibilului partener s-a îmbolnăvit sau acesta dorește să achiziționeze un bilet de tren sau avion în vederea unei călătorii pentru a vizita victima.

Cum să eviți o înșelătorie de întâlniri online?

•        Căută neconcordanțe în profilul celui cu care vorbești.

•        Fii atent la cineva care încearcă să se grăbească într-o relație.

•        Anunță familia sau prietenii, pentru a putea inspecta profilul.

•        Nu transfera niciodată bani cuiva pe care l-ai cunoscut online.

Fraudă de tip loterie

O înșelătorie la loterie poate fi prezentată sub forma unui banner colorat pe un site web care spune că ești vizitatorul norocos care a câștigat o sumă de bani sau poate fi un e-mail care spune că ai câștigat la o tombolă. Indiferent de situație, vei primi solicitarea de a transmite mai multe informații personale și bancare pentru a primi „câștigul”. Odată furnizate aceste date, economiile tale pot fi cu ușurință furate.

Cum să eviți o înșelătorie la loterie?

•        Amintește-ți că nu poți câștiga la o loterie la care nu ai participat niciodată.

•        Reține că nimeni nu dă bani gratuit.

•        Nu oferi niciodată informațiile tale bancare unui necunoscut.

•        Nu uita, cardul este un instrument de plată, nu este un instrument de încasat bani, deci nu oferi niciodată datele de pe card unui necunoscut.

Frauda care se ascunde în spatele unei probleme tehnice

Acest tip de fraude încep cu un avertisment pop-up cu privire la o anumită problemă a computerului sau a conturilor tale online. Fereastra pop-up îți oferă un număr de telefon la care sa apelezi sau un link de reply. Un fals angajat Microsoft sau Apple răspunde la telefon și te convinge să le dai acces la computerul tău, astfel încât să poată rezolva problema. Apoi, fie îți accesează banca prin computer, fie solicită o plată pentru reparațiile menționate.

Produse gratis sau foarte ieftine

Înșelătoria cu produse este prezentată în mai multe forme. Ar putea fi un anunț pentru produse ieftine sau chiar gratuite. Într-o altă situație, poți întâlni un produs cosmetic fals care te scăpa de riduri

Cum să eviți o înșelătorie cu produse?

•        Ferește-te de produsele cu „formule secrete” sau „ingrediente revoluționare”.

•        Nu da click pe bannere cu oferte care par prea atractive pentru a fi adevărate. De cele mai multe ori, nu sunt.

sursa: IPJ Neamt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.