Casutele smecherilor din portul Bicaz sunt ilegale. Afirmatia a fost facuta de Ion Asaftei, presedintele ALDE Neamt si vicepresedintele CJ Neamt. Asaftei e declarat ca nu se va lasa pana ce casutele pe care le-a denumit ”pseudopagode”, nu vor fi relocate sau desfiintate. ”Pseudopagodele care au coșmelizat Portul Bicaz trebuie urgent relocate. Este o mizerie de nedescris acolo. Eu nu stiu cum pot sta (n.n. proprietarii) pe prispele alea din cauza mirosului care a tranformat portul intr-o latrina. Nu mai voi lasa, indiferent care va fi pretul pe care va trebui sa-l platesc, pot sa ma de afara de unde vor (n.n. aluzie la excluderea din CJSU, dupa ce a coordonat actiunea de curatare a lacului), dar voi rezolva aceasta problema. Am vorbit deja si la Garda de Mediu si cu primarul de la Bicaz si vom demara o actiune de punere in legalitate si de relocare a casutelor. Ele pot fi duse oriunde, dar nu in port. Nu ma las pana nu vad portul curat si nu ma voi opri pana ce portul nu va fi redat turistilor”, a spus Asaftei ieri (2 iulie) intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul ALDE Neamt.
Intrebat daca ”punerea in legalitate” inseamna ca respectivele casute plutitoare sunt construite ilegal, Asaftei a spus ca da, fara doar si poate, lucrurile asa stau.
Trebuie spus ca in urma cu o saptamana, in cursul unei actiuni de ecologizare organizata de ALDE pe lacul Izvorul Muntelui, s-a descoperit ca in spatele celebrelor casute ilegale, este un adevarat focar de infectie pentru ca proprietarii cu fițe au atât de mult bun simț incat isi fac nevoile direct in apa lacului.
Proprietar de constructie ilegala este si Romsilva, pe langa alti multi smecheri din politica sau afaceri. Romsilva are chiar si propriul vaporas ancorat langa casuta, folosit probabil in lupta cu mafia lemnului. In total, sunt aproximativ 27 de casute plutitoare.
Deocamdata este destul de neclar cum s-a ajuns sa se coșmelizeze lacul, insa din unele informatii reiese ca s-a recurs la un tertip care aduce mai mult a inselatorie. Proprietarii au obtinut niste terenuri chiar pe malul lacului, iar casutele figureaza ca debarcadere. Nici regimul de proprietate al lacului nu este foarte bine stabilit, aici legea avand nevoie de modificari urgente, pentru ca Apele Romane administreaza terenul pe care este lacul, iar Hidroelectrica administreaza apa din lac.
O varianta vehiculata in ultimele zile pentru a fi reglementata situatia lacului Izvorul Muntelui, prevede trecerea acestuia in administrarea CJ Neamt. Este greu de crezut insa ca o institutie care nu poate renova o sectie de spital, va putea administra eficient ditamai ”Marea dintre munti”. Totodata, pe surse, circula zvonul ca prin trecerea lacului la CJ nu se urmareste decat satisfacerea nevoilor materiale ale unor grupuri de interese, pentru ca aprobarile de construire, pescuit, etc, vor trebui obtinute de la judet.
Ion Asaftei a mai spus ca in urma actiunilor de ecologizare, de pe lac s-au strans peste 200 de tone de deseuri. Din pacate, dupa ploile din ultimele zile, pe suprafata apei au inceput sa apara din nou gunoaie, insa se actioneaza in continuare pentru indepartarea lor.
Ionut CORFU
1 comentariu. Leave new
Dezacord! Dar de asfaltarea șoselei pînă la Poiana Teiulu, pe cînd se v-a face?este foarte important traseul cu o zonă turistică.a-ți trecut pe acel traseu d-la primar?e o rușine să avem șoseaua plină de petrecere și locuri pe unde î-ți este teamă să treci cu denivelările ce le prezintă.